Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.8/5 Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4208 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 369 g
Tuky 274 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle kořeněná voňavá bábovka je díky batátům neuvěřitelně vláčná a ořechy zase dodávají element křupavosti. Geniální spojení!

Související recepty

Suroviny

oloupané
řepkový olej 180 ml
lze nahradit slunečnicovým olejem neutrální chuti
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) ¼ ČL
mletý
strouhaný
sůl ½ ČL
lískové oříšky 60 g
nasekané
tmavá čokoláda 60 g
50%, nasekaná
vanilkový extrakt ½ ČL
na vymazání formy
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C. V rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte oloupané batáty a uvařte je doměkka. Pak je sceďte, nechte trochu zchladnout a rozmačkejte na pyré. Odměřte 250 ml.

2

V míse prošlehejte odměřené batátové pyré s olejem, po jednom přidejte a zašlehejte vejce.

3

V jiné míse prosejte dohromady mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici, mletý zázvor a hřebíček, muškátový oříšek a sůl. Suchou směs postupně nasypte a vmíchejte do pyré. Nakonec přidejte nasekané lískové oříšky.

4

Do většího rendlíku nalijte asi 5 cm vody, přiveďte k varu, navrch dejte malý rendlík a nad vodní lázní v něm rozehřejte čokoládu s vanilkovým extraktem a smetanou na vaření. Důkladně promíchejte a odstavte.

5

Z těsta oddělte třetinu a vmíchejte do ní rozehřátou čokoládu.

6

Formu na bábovku o průměru 25 cm vymažte máslem. Vlijte čokoládové těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Pak vlijte ostatní těsto. Pečte 45 minut. Vyzkoušejte v nejtlustší části, zda je bábovka upečená. Nechte mírně zchladnout a pak vyklopte. Podávejte pocukrované. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Komentáře

09.02.2020 11:08

Dobrý den, moc bych vás chtěla poprosit, zda byste mohli uvést gramáž batátů? Protože ten rozptyl velikosti batátů je opravdu obrovský a sama si netroufám odhadnout, kolik je tak akorát :) moc děkuji

11.02.2020 09:23

Dobrý den, paní Šťastná,
musíme přiznat, že tohle je pro nás trochu oříšek, protože jsme do tohoto receptu batáty nikdy nevážili a vybíráme je "od oka". Výsledného pyré má být 250 ml, což je klasický hrnek. Tudíž vybíráme vždy takový batát (pokud je to jeden z těch obrovských) nebo batáty, které odhadem odpovídají tomuto množství. Ještě je tedy třeba počítat s okrájením slupky. A pokud pyré zbyde, nezoufejte – dá se zamrazit a nebo ho můžete použít třeba na vegetariánský pastýřský koláč https://www.apetitonline.cz/recept/vegetariansky-pastyrsky-kolac-s-bata…, do batátových vaflí https://www.apetitonline.cz/recept/batatove-vafle-se-zmrzlinou nebo je skvělé ho třeba lžíci či dvě přimíchat do ranní ovesné kaše :-)!

Držíme palce při pečení,
redakce Apetitu