Bábovka s batáty a lískovými oříšky

Bábovka s batáty a lískovými oříšky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4203 kcal
Bílkoviny 60 g
Cukr 368 g
Tuky 274 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tahle kořeněná voňavá bábovka je díky batátům neuvěřitelně vláčná a ořechy zase dodávají element křupavosti. Geniální spojení!

Suroviny

batáty 2 ks
oloupané
řepkový olej 180 ml
lze nahradit slunečnicovým, neutrální chuti
vejce 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 170 g
výběrová
krupicový cukr 170 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (čerstvý) 0.25 ČL
mletý
hřebíček 0.25 ČL
mletý
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
sůl 0.5 ČL
lískové oříšky 60 g
nasekané
tmavá čokoláda 60 g
50%, nasekaná
vanilkový extrakt 0.5 ČL
smetana na vaření 60 ml
12%
máslo
na vymazání formy
moučkový cukr
na poprášení

1 Troubu předehřejte na 175°C. V rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte oloupané batáty a uvařte je doměkka. Pak je sceďte, nechte trochu zchladnout a rozmačkejte na pyré. Odměřte 250 ml.

2 V míse prošlehejte odměřené batátové pyré s olejem, po jednom přidejte a zašlehejte vejce.

3 V jiné míse prosejte dohromady mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici, mletý zázvor a hřebíček, muškátový oříšek a sůl. Suchou směs postupně nasypte a vmíchejte do pyré. Nakonec přidejte nasekané lískové oříšky.

4 Do většího rendlíku nalijte asi 5 cm vody, přiveďte k varu, navrch dejte malý rendlík a nad vodní lázní v něm rozehřejte čokoládu s vanilkovým extraktem a smetanou na vaření. Důkladně promíchejte a odstavte.

5 Z těsta oddělte třetinu a vmíchejte do ní rozehřátou čokoládu.

6 Formu na bábovku o průměru 25 cm vymažte máslem. Vlijte čokoládové těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Pak vlijte ostatní těsto. Pečte 45 minut. Vyzkoušejte v nejtlustší části, zda je bábovka upečená. Nechte mírně zchladnout a pak vyklopte. Podávejte pocukrované. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit