0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bábovka s batáty a lískovými oříšky

Bábovka s batáty a lískovými oříšky

4.5 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4208 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 369 g
Tuky 274 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle kořeněná voňavá bábovka je díky batátům neuvěřitelně vláčná a ořechy zase dodávají element křupavosti. Geniální spojení!

Suroviny

batáty 2 ks
oloupané
řepkový olej 180 ml
lze nahradit slunečnicovým olejem neutrální chuti
vejce 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 170 g
výběrová
krupicový cukr 170 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) 0.25 ČL
hřebíček 0.25 ČL
mletý
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
sůl 0.5 ČL
lískové oříšky 60 g
nasekané
tmavá čokoláda 60 g
50%, nasekaná
vanilkový extrakt 0.5 ČL
smetana na vaření 60 ml
12%
máslo
na vymazání formy
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C. V rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte oloupané batáty a uvařte je doměkka. Pak je sceďte, nechte trochu zchladnout a rozmačkejte na pyré. Odměřte 250 ml.

2

V míse prošlehejte odměřené batátové pyré s olejem, po jednom přidejte a zašlehejte vejce.

3

V jiné míse prosejte dohromady mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici, mletý zázvor a hřebíček, muškátový oříšek a sůl. Suchou směs postupně nasypte a vmíchejte do pyré. Nakonec přidejte nasekané lískové oříšky.

4

Do většího rendlíku nalijte asi 5 cm vody, přiveďte k varu, navrch dejte malý rendlík a nad vodní lázní v něm rozehřejte čokoládu s vanilkovým extraktem a smetanou na vaření. Důkladně promíchejte a odstavte.

5

Z těsta oddělte třetinu a vmíchejte do ní rozehřátou čokoládu.

6

Formu na bábovku o průměru 25 cm vymažte máslem. Vlijte čokoládové těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Pak vlijte ostatní těsto. Pečte 45 minut. Vyzkoušejte v nejtlustší části, zda je bábovka upečená. Nechte mírně zchladnout a pak vyklopte. Podávejte pocukrované. 

Související články

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách
  • Tipy a triky

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

Keramická, silikonová, litinová, kameninová, hlíníková, skleněná, teflonová nebo smaltovaná? Co hospodyňka, to jiná forma na pečení bábovky. Pokud ještě nemáte ‚tu svou‘, pak výběr bábovkové formy rozhodně nepodceňte.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Komentáře

Petra Šťastná

Dobrý den, moc bych vás chtěla poprosit, zda byste mohli uvést gramáž batátů? Protože ten rozptyl velikosti batátů je opravdu obrovský a sama si netroufám odhadnout, kolik je tak akorát :) moc děkuji

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Šťastná,
musíme přiznat, že tohle je pro nás trochu oříšek, protože jsme do tohoto receptu batáty nikdy nevážili a vybíráme je "od oka". Výsledného pyré má být 250 ml, což je klasický hrnek. Tudíž vybíráme vždy takový batát (pokud je to jeden z těch obrovských) nebo batáty, které odhadem odpovídají tomuto množství. Ještě je tedy třeba počítat s okrájením slupky. A pokud pyré zbyde, nezoufejte – dá se zamrazit a nebo ho můžete použít třeba na vegetariánský pastýřský koláč https://www.apetitonline.cz/recept/vegetariansky-pastyrsky-kolac-s-bata…, do batátových vaflí https://www.apetitonline.cz/recept/batatove-vafle-se-zmrzlinou nebo je skvělé ho třeba lžíci či dvě přimíchat do ranní ovesné kaše :-)!

Držíme palce při pečení,
redakce Apetitu

Obchod Apetit