Tahle kořeněná voňavá bábovka je díky batátům neuvěřitelně vláčná a ořechy zase dodávají element křupavosti. Geniální spojení!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175°C. V rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte oloupané batáty a uvařte je doměkka. Pak je sceďte, nechte trochu zchladnout a rozmačkejte na pyré. Odměřte 250 ml.
V míse prošlehejte odměřené batátové pyré s olejem, po jednom přidejte a zašlehejte vejce.
V jiné míse prosejte dohromady mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici, mletý zázvor a hřebíček, muškátový oříšek a sůl. Suchou směs postupně nasypte a vmíchejte do pyré. Nakonec přidejte nasekané lískové oříšky.
Do většího rendlíku nalijte asi 5 cm vody, přiveďte k varu, navrch dejte malý rendlík a nad vodní lázní v něm rozehřejte čokoládu s vanilkovým extraktem a smetanou na vaření. Důkladně promíchejte a odstavte.
Z těsta oddělte třetinu a vmíchejte do ní rozehřátou čokoládu.
Formu na bábovku o průměru 25 cm vymažte máslem. Vlijte čokoládové těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Pak vlijte ostatní těsto. Pečte 45 minut. Vyzkoušejte v nejtlustší části, zda je bábovka upečená. Nechte mírně zchladnout a pak vyklopte. Podávejte pocukrované.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů )
Komentáře
Dobrý den, moc bych vás chtěla poprosit, zda byste mohli uvést gramáž batátů? Protože ten rozptyl velikosti batátů je opravdu obrovský a sama si netroufám odhadnout, kolik je tak akorát :) moc děkuji
Dobrý den, paní Šťastná,
musíme přiznat, že tohle je pro nás trochu oříšek, protože jsme do tohoto receptu batáty nikdy nevážili a vybíráme je "od oka". Výsledného pyré má být 250 ml, což je klasický hrnek. Tudíž vybíráme vždy takový batát (pokud je to jeden z těch obrovských) nebo batáty, které odhadem odpovídají tomuto množství. Ještě je tedy třeba počítat s okrájením slupky. A pokud pyré zbyde, nezoufejte – dá se zamrazit a nebo ho můžete použít třeba na vegetariánský pastýřský koláč https://www.apetitonline.cz/recept/vegetariansky-pastyrsky-kolac-s-bata…, do batátových vaflí https://www.apetitonline.cz/recept/batatove-vafle-se-zmrzlinou nebo je skvělé ho třeba lžíci či dvě přimíchat do ranní ovesné kaše :-)!
Držíme palce při pečení,
redakce Apetitu