0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky

Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6445 kcal
Bílkoviny 207 g
Sacharidy 858 g
Tuky 356 g
Vláknina 415 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stačí jen pár surovin a originální podzimní oběd je na světě. Tahle neobvyklá kombinace chutí vás uchvátí!

Suroviny

vejce 2 ks
mléko 250 ml
mouka pšeničná hrubá 260 g
sůl špetka
pořádná
muškátový oříšek špetka
pořádná, strouhaný
lískové oříšky 80 g
vyloupané
máslo 150 g
+ olej na potření
šalvěj 10 ks
čerstvé
strouhaný

1 Vejce s mlékem důkladně prošlehejte. Smíchejte mouku, sůl a muškátový oříšek tak, aby směs byla bez hrudek. Uprostřed udělejte důlek a vlijte polovinu vajec s mlékem, jemně promíchejte a pak pomalu přidávejte a vmíchávejte zbývající. Nepřemíchejte! Zakryjte a dejte na 1 hodinu do chladničky odležet.

2 Mezitím nasucho opražte v pánvi lískové oříšky, nasekejte je a odložte. 

3 Ve velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte šalvějové lístky. Zahřívejte, až máslo začne bublat, za častého míchání dále zahřívejte, až uvidíte hnědé skvrnky a máslo se oříškově rozvoní. Pak ihned odstavte. Pomocí kleští opatrně vyjměte šalvějové listy a odložte je na papírové utěrky.

4 Na vaření špeclí přiveďte ve velkém hrnci k varu vodu a osolte ji. Těsto vyjměte z chladničky, lis na špecle můžete pomocí papírové utěrky potřít trochou oleje, ale není to nutné. Pak lisem protlačte část těsta do vody (je lepší ho přitom neopírat o okraj hrnce, aby se zbytečně moc nezahříval). Špecle vařte 2–3 minuty a pak je vyjměte z vody děrovanou sběračkou. Rychle je v cedníku propláchněte studenou vodou, pak je odložte. Pokračujte do spotřebování těsta.

5 Až dovaříte všechny špecle, znovu rozehřejte máslo v pánvi. Přidejte špecle, minutu nechte ležet a pak jemně promíchejte. Když se nějaké kousky těstovin opečou, tím lépe! Špecle ihned promíchejte se strouhaným parmazánem. Posypte je oříšky a odloženou šalvějí. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč