Stačí jen pár surovin a originální podzimní oběd je na světě. Tahle neobvyklá kombinace chutí vás uchvátí!
Suroviny
Postup
Vejce s mlékem důkladně prošlehejte. Smíchejte mouku, sůl a muškátový oříšek tak, aby směs byla bez hrudek. Uprostřed udělejte důlek a vlijte polovinu vajec s mlékem, jemně promíchejte a pak pomalu přidávejte a vmíchávejte zbývající. Nepřemíchejte! Zakryjte a dejte na 1 hodinu do chladničky odležet.
Mezitím nasucho opražte v pánvi lískové oříšky, nasekejte je a odložte.
Ve velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte šalvějové lístky. Zahřívejte, až máslo začne bublat, za častého míchání dále zahřívejte, až uvidíte hnědé skvrnky a máslo se oříškově rozvoní. Pak ihned odstavte. Pomocí kleští opatrně vyjměte šalvějové listy a odložte je na papírové utěrky.
Na vaření špeclí přiveďte ve velkém hrnci k varu vodu a osolte ji. Těsto vyjměte z chladničky, lis na špecle můžete pomocí papírové utěrky potřít trochou oleje, ale není to nutné. Pak lisem protlačte část těsta do vody (je lepší ho přitom neopírat o okraj hrnce, aby se zbytečně moc nezahříval). Špecle vařte 2–3 minuty a pak je vyjměte z vody děrovanou sběračkou. Rychle je v cedníku propláchněte studenou vodou, pak je odložte. Pokračujte do spotřebování těsta.
Až dovaříte všechny špecle, znovu rozehřejte máslo v pánvi. Přidejte špecle, minutu nechte ležet a pak jemně promíchejte. Když se nějaké kousky těstovin opečou, tím lépe! Špecle ihned promíchejte se strouhaným parmazánem. Posypte je oříšky a odloženou šalvějí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů )
- 40 receptů bez masa nejen pro vegetariány(41 receptů )