Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky
Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky

4.8/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3561 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 233 g
Tuky 250 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stačí jen pár surovin a originální podzimní oběd je na světě. Tahle neobvyklá kombinace chutí vás uchvátí!

Suroviny

vejce 2 ks
mléko 250 ml
mouka pšeničná hrubá 260 g
sůl 1 špetka
pořádná
pořádná, strouhaný
lískové oříšky 80 g
vyloupané
máslo 175 g
rostlinný olej
na potření
šalvěj 11 lístků
čerstvé
strouhaný

Postup

1

Vejce s mlékem důkladně prošlehejte. Smíchejte mouku, sůl a muškátový oříšek tak, aby směs byla bez hrudek. Uprostřed udělejte důlek a vlijte polovinu vajec s mlékem, jemně promíchejte a pak pomalu přidávejte a vmíchávejte zbývající. Nepřemíchejte! Zakryjte a dejte na 1 hodinu do chladničky odležet.

2

Mezitím nasucho opražte v pánvi lískové oříšky, nasekejte je a odložte.

3

Ve velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte šalvějové lístky. Zahřívejte, až máslo začne bublat, za častého míchání dále zahřívejte, až uvidíte hnědé skvrnky a máslo se oříškově rozvoní. Pak ihned odstavte. Pomocí kleští opatrně vyjměte šalvějové listy a odložte je na papírové utěrky.

4

Na vaření špeclí přiveďte ve velkém hrnci k varu vodu a osolte ji. Těsto vyjměte z chladničky, lis na špecle můžete pomocí papírové utěrky potřít trochou oleje, ale není to nutné. Pak lisem protlačte část těsta do vody (je lepší ho přitom neopírat o okraj hrnce, aby se zbytečně moc nezahříval). Špecle vařte 2–3 minuty a pak je vyjměte z vody děrovanou sběračkou. Rychle je v cedníku propláchněte studenou vodou, pak je odložte. Pokračujte do spotřebování těsta.

5

Až dovaříte všechny špecle, znovu rozehřejte máslo v pánvi. Přidejte špecle, minutu nechte ležet a pak jemně promíchejte. Když se nějaké kousky těstovin opečou, tím lépe! Špecle ihned promíchejte se strouhaným parmazánem. Posypte je oříšky a odloženou šalvějí.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9