Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky

Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6445 kcal
Bílkoviny 207 g
Sacharidy 858 g
Tuky 356 g
Vláknina 415 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stačí jen pár surovin a originální podzimní oběd je na světě. Tahle neobvyklá kombinace chutí vás uchvátí!

Suroviny

vejce 2 ks
mléko 250 ml
mouka pšeničná hrubá 260 g
sůl špetka
pořádná
muškátový oříšek špetka
pořádná, strouhaný
lískové oříšky 80 g
vyloupané
máslo 150 g
+ olej na potření
šalvěj 10 ks
čerstvé
parmazán 80 g
strouhaný

1 Vejce s mlékem důkladně prošlehejte. Smíchejte mouku, sůl a muškátový oříšek tak, aby směs byla bez hrudek. Uprostřed udělejte důlek a vlijte polovinu vajec s mlékem, jemně promíchejte a pak pomalu přidávejte a vmíchávejte zbývající. Nepřemíchejte! Zakryjte a dejte na 1 hodinu do chladničky odležet.

2 Mezitím nasucho opražte v pánvi lískové oříšky, nasekejte je a odložte. 

3 Ve velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte šalvějové lístky. Zahřívejte, až máslo začne bublat, za častého míchání dále zahřívejte, až uvidíte hnědé skvrnky a máslo se oříškově rozvoní. Pak ihned odstavte. Pomocí kleští opatrně vyjměte šalvějové listy a odložte je na papírové utěrky.

4 Na vaření špeclí přiveďte ve velkém hrnci k varu vodu a osolte ji. Těsto vyjměte z chladničky, lis na špecle můžete pomocí papírové utěrky potřít trochou oleje, ale není to nutné. Pak lisem protlačte část těsta do vody (je lepší ho přitom neopírat o okraj hrnce, aby se zbytečně moc nezahříval). Špecle vařte 2–3 minuty a pak je vyjměte z vody děrovanou sběračkou. Rychle je v cedníku propláchněte studenou vodou, pak je odložte. Pokračujte do spotřebování těsta.

5 Až dovaříte všechny špecle, znovu rozehřejte máslo v pánvi. Přidejte špecle, minutu nechte ležet a pak jemně promíchejte. Když se nějaké kousky těstovin opečou, tím lépe! Špecle ihned promíchejte se strouhaným parmazánem. Posypte je oříšky a odloženou šalvějí. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Obchod Apetit