Tahle polévka s přehledem obstojí i na svátečním stole. Houbovo-šalvějové nočky jsou přímo geniální!
Suroviny
Postup
Ve větším hrnci na rozehřátém másle orestujte cibuli, pak přidejte houby a opékejte doměkka, bude to trvat asi 10–15 minut. Osolte a opepřete a zamíchejte.
Zhruba 2–3 lžíce opečených hub odeberte a odložte stranou. Ke zbytku hub v hrnci přidejte brambory, zalijte vývarem a uvařte zcela doměkka. Potom rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Mezitím odložené houby nasekejte nadrobno, dejte je do misky, přidejte vejce a šalvěj, osolte a opepřete. Promíchejte a směs zahustěte strouhankou do takové hustoty, aby šly tvarovat nočky. Do rozmixované polévky zavařte nočky a vařte asi 5 minut. Potom přilijte smetanu, nechte ještě přejít varem a odstavte. Podávejte posypané petrželkou nebo pažitkou.