Smetanová polévka s houbovo-šalvějovými nočky

Smetanová polévka s houbovo-šalvějovými nočky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1413 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 151 g
Tuky 62 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka s přehledem obstojí i na svátečním stole. Houbovo-šalvějové nočky jsou přímo geniální!

Suroviny

máslo 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
400 g
světlé lesní houby čerstvé, na kousky
sůl
pepř
čerstvě mletý
brambory 4 ks
oloupané, na kostky
vývar zeleninový 1.2 l
(nemusí být)
vejce 1 ks
malé
šalvěj 1 PL
najemno
strouhanka
podle potřeby
smetana na vaření 200 ml
12%
petrželka
nasekaná, lze nahradit pažitkou, na ozdobu

1 Ve větším hrnci na rozehřátém másle orestujte cibuli, pak přidejte houby a opékejte doměkka, bude to trvat asi 10–15 minut. Osolte a opepřete a zamíchejte.

2 Zhruba 2–3 lžíce opečených hub odeberte a odložte stranou. Ke zbytku hub v hrnci přidejte brambory, zalijte vývarem a uvařte zcela doměkka. Potom rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

3 Mezitím odložené houby nasekejte nadrobno, dejte je do misky, přidejte vejce a šalvěj, osolte a opepřete. Promíchejte a směs zahustěte strouhankou do takové hustoty, aby šly tvarovat nočky. Do rozmixované polévky zavařte nočky a vařte asi 5 minut. Potom přilijte smetanu, nechte ještě přejít varem a odstavte. Podávejte posypané petrželkou nebo pažitkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Obchod Apetit