Slezský bigos

Slezský bigos

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3486 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 201 g
Tuky 216 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poláci, od kterých bigos pochází, o něm tvrdí, že se má vařit tři dny a celkem sedm hodin. Nemáte-li na takové vyvařování čas nebo trpělivost, klidně jej připravte na jeden zátah. 

Suroviny

sádlo 2 PL
zelí kysané 700 g
slité, propláchnuté, slitou tekutinu uchovat
hovězí maso 300 g
nejlépe z kližky, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika sladká 1 ČL
mletá
kmín 1 ČL
bobkový list 2 ks
cibule 2 ks
střední, nadrobno
400 g
směs lesních hub čerstvé, nakrájené
vepřové maso 300 g
např. z plece, na kostky
škvarky 100 g
nakrájené
klobása 1 ks
majoránka (drhnutá) 1 PL
promnutá
chleba tmavý
k podávání

1 Ve větším hrnci na rozpáleném sádle pár minut prohřejte připravené zelí. Přidejte hovězí maso, podlijte trochou vody a duste 30 minut. Osolte a přidejte všechno koření, cibuli a houby. Promíchejte, přiklopte a duste, po 2–3 hodinách odstavte a uložte do chladu.

Další den opět uveďte do varu, přidejte vepřové maso a škvarky. Duste zakryté zhruba 2 hodiny (podle potřeby můžete podlít vodou, aby byl obsah hrnce stále těsně ponořený), pak odstavte a opět uložte do chladu.

3 Třetí den přidejte klobásu a majoránku a opět přiklopené poduste. Vodu přilévejte opatrně – výsledná konzistence pokrmu by měla zůstat hustá, téměř bez tekutiny. Nakonec bigos dochuťte solí, pepřem a nálevem ze zelí. Podávejte s tmavým chlebem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Obchod Apetit