Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slezský bigos

Slezský bigos

4.3/5 Počet hodnocení: 11
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3486 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 201 g
Tuky 216 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poláci, od kterých bigos pochází, o něm tvrdí, že se má vařit tři dny a celkem sedm hodin. Nemáte-li na takové vyvařování čas nebo trpělivost, klidně jej připravte na jeden zátah. 

Suroviny

zelí kysané 700 g
slité, propláchnuté, slitou tekutinu uchovat
nejlépe z kližky, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 ČL
střední, nadrobno
400 g
směs lesních hub čerstvé, nakrájené
např. z plece, na kostky
nakrájené
majoránka (drhnutá) 1 PL
promnutá
k podávání

Postup

1

Ve větším hrnci na rozpáleném sádle pár minut prohřejte připravené zelí. Přidejte hovězí maso, podlijte trochou vody a duste 30 minut. Osolte a přidejte všechno koření, cibuli a houby. Promíchejte, přiklopte a duste, po 2–3 hodinách odstavte a uložte do chladu.

2

Další den opět uveďte do varu, přidejte vepřové maso a škvarky. Duste zakryté zhruba 2 hodiny (podle potřeby můžete podlít vodou, aby byl obsah hrnce stále těsně ponořený), pak odstavte a opět uložte do chladu.

3

Třetí den přidejte klobásu a majoránku a opět přiklopené poduste. Vodu přilévejte opatrně – výsledná konzistence pokrmu by měla zůstat hustá, téměř bez tekutiny. Nakonec bigos dochuťte solí, pepřem a nálevem ze zelí. Podávejte s tmavým chlebem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10