Poláci, od kterých bigos pochází, o něm tvrdí, že se má vařit tři dny a celkem sedm hodin. Nemáte-li na takové vyvařování čas nebo trpělivost, klidně jej připravte na jeden zátah.
Suroviny
Postup
Ve větším hrnci na rozpáleném sádle pár minut prohřejte připravené zelí. Přidejte hovězí maso, podlijte trochou vody a duste 30 minut. Osolte a přidejte všechno koření, cibuli a houby. Promíchejte, přiklopte a duste, po 2–3 hodinách odstavte a uložte do chladu.
Další den opět uveďte do varu, přidejte vepřové maso a škvarky. Duste zakryté zhruba 2 hodiny (podle potřeby můžete podlít vodou, aby byl obsah hrnce stále těsně ponořený), pak odstavte a opět uložte do chladu.
Třetí den přidejte klobásu a majoránku a opět přiklopené poduste. Vodu přilévejte opatrně – výsledná konzistence pokrmu by měla zůstat hustá, téměř bez tekutiny. Nakonec bigos dochuťte solí, pepřem a nálevem ze zelí. Podávejte s tmavým chlebem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Brambory a zelí, živobytí celý(14 receptů)
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů)
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(116 receptů)