Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů

Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů
ZDROJ: Apetit

Kombinace jemné smetany a čerstvých hub dokonale funguje. Do omáček se skvěle hodí hříbky, lišky, žampiony, ale využít můžete i babky, tedy hříbky žlutomasé či klouzky. Tentokrát pro vás však nemáme jen českou klasiku, ale i nevšední houbové recepty!

Omáčky

Do houbových omáček můžete přidat nejen čerstvou sklizeň, ale také sušené houby z loňska, které pro lepší chuť předem namočíme. Hustotu omáčky ovlivníte domácí připravenou jíškou.

  • V obchodě sáhněte po smetaně ke šlehání, zkombinovat ji však můžete i se zakysanou smetanou, která omáčce dodá krémovost.
  • Pro kyselejší nádech přidejte ocet, pro intenzivnější chuť sáhněte po vývaru, ať už masovém, tak třeba houbovém – i v podobě bujónu.  
  • Co se k omáčce hodí? Vedle plátku masa či kuřecích kostiček můžete servírovat s klasickým houskovým knedlíkem, těstovinami, vaječnými nudlemi, ale také s bramborovými šiškami předem osmahnutými na másle, či s bacánem, litou buchtou

Polévka

Smetana tvoří základ i pro většinu receptů polévek s houbami. Opět využijete čerstvé či sušené. Uvařit se dá i krém, který vytvoříte rozmixováním dvou třetin hub. Zbylou třetinu osmahněte a ozdobte jimi talíře. Do hladké struktury však můžete rozmixovat veškeré houby.

  • Zapomenout nesmíme na klasickou bramboračku, která bez vůně sušených hub nedostává svého věhlasu. Nebojte se přidat i bílé víno, které houbové polévce dodá výraznější chuť

K masu

Pod maso, na maso, do masa či s masem – houby se k němu zkrátka hodí. 

  • Zveřině podtrhnou její divokost, z hovězího nasáknou všechnu šťávu, drůbežímu naopak zabrání před vysušením, rybí maso doplní ve své jemnosti, vepřové zase trochu zjemní.
  • Houby s masem vaříme, pečeme, restujeme i zapékáme v nádivce. Dokonalé chuti dopomůžou opět bylinky, víno červené i bílé, zelenina, ale také med, rajčata či jablka.
  • Jaké druhy hub se k masu nejvíc hodí? Vlastně úplně všechny, od lišek, hříbků, klouzků, holubinek, bedel až po žampiony – pokud zrovna není houbařská sezóna, nebojte se vyzkoušet žampiony portobello, které jsou k dostání po celý rok v supermarketech.
  • Bigos provoní kuchyni především ve Slezsku, původní recept pochází z Polska, kde se vaří klidně tři dny. Kombinuje vepřové i hovězí maso, velkou porci hub, a dále také paprikovou klobásu. Bigos je zkrátka vydatným podzimním jídlem.
  • Z hub je skvělý guláš, především ten z hlívy, ze které se připravuje i ragú.
  • Vyzkoušet můžete i houbovou sekanoustroganov nebo salát.

Tradiční pokrmy z hub

Smaženice, míchanice, bigos, kuba a houbovka. To jsou tradiční pokrmy z hub, které se v malých nuancích liší podle kraje.

  • Zkuste houbové carpaccio nebo rovnou houbový tatarák – je tak dobrý, že po masu se už nikdo ptát nebude. 
  • Smaženice se řadí mezi nejrychlejší jídla z hub, nakrájet si na tenké plátky či kostičky můžete všechny houby, od lišek po holubinky. Základem je cibulka, sádlo či máslo a vejce.
  • Do míchanice navíc přidáte trochu česneku.
  • Pokud si chcete opravdu pochutnat, servírujte smaženici na domácí topinku nebo toast.

S těstovinami, obilovinami nebo jen tak

Mražené nebo čerstvé využijete při rychlém vaření oběda či večeře, ve kterém spojíte univerzální chuť vaječných těstovin a lesem provoněných hub. Z obchodu si můžete přinést téměř každý typ těstovinové přílohy: penne, kolínka, špagety, široké nudle i mušličky. A co k nim?

  • Houbový kuba zdobí štědrovečerní tabuli, dopřát si ho můžete s chutí po celý rok. Rodinné recepty i lokální úpravy se liší, nicméně kroupy, houby a kmín, hrají prim ve všech verzích.
  • Podzimní klasikou jsou i smažené houby ve strouhance, na které využijete klouboky bedel, hříbků nebo žampionů. Lehčí verze je připravená na grilu. 
  • Pokud vaječným těstovinám zrovna neholdujete, zkuste špenátové noky, grilovanou polentu, ale také zapečené zelné flíčky. 

Rizoto

Vývar, víno, rýže a houby. A do půl hodiny je houbové rizoto na světě.

Slané pečení

Mlsat se dá i s houbami.

  • Variovat se dá s masem, bylinkami, špenátem a sýry. Ať už zkusíte jakoukoli verzi, budete překvapeni, jak rychle zmizí.
  • Rýži nahradí třeba jáhly nebo gerštl, vaření v hrnci vyměňte za pečení v troubě.
  • Pokud je zakomponujete do slaných koláčů, ranečků, šneků, kapsiček, pizzy, závinů, zapečených palačinek, frittaty nebo taštiček, vytvoříte si chutné slané pohoštění pro návštěvu, nebo jenom pro vás.
  • Slaný koláč můžete doplnit mletým masem, kapsičky šunkou, cuketou či sýrem

Houby s octem a na chleba

Houby jsou jako stvořené pro kyselé nálevy a láky. Skvěle se hodí lišky, mladé hříbky i václavky.

  • K čerstvému chlebu jistě oceníte i houbové škvarky, které svou chutí překvapí nejednoho příznivce sádla. 
 

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: hana.kovarikova