0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů

Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů
ZDROJ: Apetit

Kombinace jemné smetany a čerstvých hub dokonale funguje. Do omáček se skvěle hodí hříbky, lišky, žampiony, ale využít můžete i babky, tedy hříbky žlutomasé či klouzky. Tentokrát pro vás však nemáme jen českou klasiku, ale i nevšední houbové recepty!

Omáčky

Do houbových omáček můžete přidat nejen čerstvou sklizeň, ale také sušené houby z loňska, které pro lepší chuť předem namočíme. Hustotu omáčky ovlivníte domácí připravenou jíškou.

  • V obchodě sáhněte po smetaně ke šlehání, zkombinovat ji však můžete i se zakysanou smetanou, která omáčce dodá krémovost.
  • Pro kyselejší nádech přidejte ocet, pro intenzivnější chuť sáhněte po vývaru, ať už masovém, tak třeba houbovém – i v podobě bujónu.  
  • Co se k omáčce hodí? Vedle plátku masa či kuřecích kostiček můžete servírovat s klasickým houskovým knedlíkem, těstovinami, vaječnými nudlemi, ale také s bramborovými šiškami předem osmahnutými na másle, či s bacánem, litou buchtou. 

Polévka

Smetana tvoří základ i pro většinu receptů polévek s houbami. Opět využijete čerstvé či sušené. Uvařit se dá i krém, který vytvoříte rozmixováním dvou třetin hub. Zbylou třetinu osmahněte a ozdobte jimi talíře. Do hladké struktury však můžete rozmixovat veškeré houby.

  • K dozdobení poslouží tymián, petrželka, kapky ochuceného oleje či opečené plátky slaniny.
  • Smetanu, ať už zakysanou či ke šlehání, můžete vynechat, pokud vyzkoušíte polévky, jejichž základ tvoří zeleninový vývar a rajčatový protlak, zelí s kořenovou zeleninou a kroupami nebo samotné kroupy.
  • Zapomenout nesmíme na klasickou bramboračku, která bez vůně sušených hub nedostává svého věhlasu. Nebojte se přidat i bílé víno, které houbové polévce dodá ostřejší říz. Do polévky se skvěle hodí například tyto nočky.

K masu

Pod maso, na maso, do masa či s masem – houby se k němu zkrátka hodí.

  • Zveřině podtrhnou její divokost, z hovězího nasáknou všechnu šťávu, drůbežímu naopak zabrání před vysušením, rybí maso doplní ve své jemnosti, vepřové zase trochu zjemní.
  • Houby s masem vaříme, pečeme, restujeme i zapékáme v nádivce. Dokonalé chuti dopomůžou opět bylinky, víno červené i bílé, zelenina, ale také med, rajčata či jablka.
  • Jaké druhy hub se k masu nejvíc hodí? Vlastně úplně všechny, od lišek, hříbků, klouzků, holubinek, bedel až po žampiony – pokud zrovna není houbařská sezóna, nebojte se vyzkoušet žampiony portobello, které jsou k dostání po celý rok v supermarketech.
  • A těm, co maso nejedí, připravte houbové carpaccio nebo rovnou houbový tatarák – je tak dobrý, že po masu se už nikdo ptát nebude. 

Tradiční pokrmy z hub

Smaženice, míchanice, bigos, kuba a houbovka. To jsou tradiční pokrmy z hub, které se v malých nuancích liší podle kraje.

  • Smaženice se řadí mezi nejrychlejší jídla z hub, nakrájet si na tenké plátky či kostičky můžete všechny houby, od lišek po holubinky. Základem je cibulka, sádlo či máslo a vejce.
  • Do míchanice navíc přidáte trochu česneku.
  • Pokud si chcete opravdu pochutnat, servírujte smaženici na domácí topinku nebo toast.
  • K čerstvému chlebu jistě oceníte i houbové škvarky, které svou chutí překvapí nejednoho příznivce sádla. 
  • Bigos provoní kuchyni především ve Slezsku, původní recept pochází z Polska, kde se vaří klidně tři dny. Kombinuje vepřové i hovězí maso, velkou porci hub, a dále také paprikovou klobásu. Bigos je zkrátka vydatným podzimním jídlem.
  • Houbový kuba zdobí štědrovečerní tabuli, dopřát si ho můžete s chutí po celý rok. Rodinné recepty i lokální úpravy se liší, nicméně kroupy, houby a kmín, hrají prim ve všech verzích.
  • Podzimní klasikou jsou i smažené houby ve strouhance, na které využijete klouboky bedel, hříbků nebo žampionů. Lehčí verze je připravená na grilu. 

S těstovinami

Mražené nebo čerstvé využijete při rychlém vaření oběda či večeře, ve kterém spojíte univerzální chuť vaječných těstovin a lesem provoněných hub. Z obchodu si můžete přinést téměř každý typ těstovinové přílohy: penne, kolínka, špagety, široké nudle i mušličky. A co k nim?

Rizoto

Vývar, víno, rýže a houby. A do půl hodiny je houbové rizoto na světě.

  • Variovat se dá s masem, bylinkami, špenátem a sýry. Ať už zkusíte jakoukoli verzi, budete překvapeni, jak rychle zmizí.
  • Rýži nahradí třeba jáhly nebo gerštl, vaření v hrnci vyměňte za pečení v troubě.

Slané pečení

Mlsat se dá i s houbami.

Houby s octem

Houby jsou jako stvořené pro kyselé nálevy a láky. Skvěle se hodí lišky, mladé hříbky i václavky.

Zdroj informací: časopis Apetit

 

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč