Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů

Kombinace jemné smetany a čerstvých hub dokonale funguje. Do omáček se skvěle hodí hříbky, lišky, žampiony, ale využít můžete i babky, tedy hříbky žlutomasé či klouzky. Tentokrát pro vás však nemáme jen českou klasiku, ale i nevšední houbové recepty!
Omáčky
Do houbových omáček můžete přidat nejen čerstvou sklizeň, ale také sušené houby z loňska, které pro lepší chuť předem namočíme. Hustotu omáčky ovlivníte domácí připravenou jíškou.
- V obchodě sáhněte po smetaně ke šlehání, zkombinovat ji však můžete i se zakysanou smetanou, která omáčce dodá krémovost.
- Pro kyselejší nádech přidejte ocet, pro intenzivnější chuť sáhněte po vývaru, ať už masovém, tak třeba houbovém – i v podobě bujónu.
- Co se k omáčce hodí? Vedle plátku masa či kuřecích kostiček můžete servírovat s klasickým houskovým knedlíkem, těstovinami, vaječnými nudlemi, ale také s bramborovými šiškami předem osmahnutými na másle, či s bacánem, litou buchtou
Polévka
Smetana tvoří základ i pro většinu receptů polévek s houbami. Opět využijete čerstvé či sušené. Uvařit se dá i krém, který vytvoříte rozmixováním dvou třetin hub. Zbylou třetinu osmahněte a ozdobte jimi talíře. Do hladké struktury však můžete rozmixovat veškeré houby.
- Zapomenout nesmíme na klasickou bramboračku, která bez vůně sušených hub nedostává svého věhlasu. Nebojte se přidat i bílé víno, které houbové polévce dodá výraznější chuť.
K masu
Pod maso, na maso, do masa či s masem – houby se k němu zkrátka hodí.
- Zveřině podtrhnou její divokost, z hovězího nasáknou všechnu šťávu, drůbežímu naopak zabrání před vysušením, rybí maso doplní ve své jemnosti, vepřové zase trochu zjemní.
- Houby s masem vaříme, pečeme, restujeme i zapékáme v nádivce. Dokonalé chuti dopomůžou opět bylinky, víno červené i bílé, zelenina, ale také med, rajčata či jablka.
- Jaké druhy hub se k masu nejvíc hodí? Vlastně úplně všechny, od lišek, hříbků, klouzků, holubinek, bedel až po žampiony – pokud zrovna není houbařská sezóna, nebojte se vyzkoušet žampiony portobello, které jsou k dostání po celý rok v supermarketech.
- Bigos provoní kuchyni především ve Slezsku, původní recept pochází z Polska, kde se vaří klidně tři dny. Kombinuje vepřové i hovězí maso, velkou porci hub, a dále také paprikovou klobásu. Bigos je zkrátka vydatným podzimním jídlem.
- Z hub je skvělý guláš, především ten z hlívy, ze které se připravuje i ragú.
- Vyzkoušet můžete i houbovou sekanou, stroganov nebo salát.
Tradiční pokrmy z hub
Smaženice, míchanice, bigos, kuba a houbovka. To jsou tradiční pokrmy z hub, které se v malých nuancích liší podle kraje.
- Zkuste houbové carpaccio nebo rovnou houbový tatarák – je tak dobrý, že po masu se už nikdo ptát nebude.
- Smaženice se řadí mezi nejrychlejší jídla z hub, nakrájet si na tenké plátky či kostičky můžete všechny houby, od lišek po holubinky. Základem je cibulka, sádlo či máslo a vejce.
- Do míchanice navíc přidáte trochu česneku.
- Pokud si chcete opravdu pochutnat, servírujte smaženici na domácí topinku nebo toast.
S těstovinami, obilovinami nebo jen tak
Mražené nebo čerstvé využijete při rychlém vaření oběda či večeře, ve kterém spojíte univerzální chuť vaječných těstovin a lesem provoněných hub. Z obchodu si můžete přinést téměř každý typ těstovinové přílohy: penne, kolínka, špagety, široké nudle i mušličky. A co k nim?
- Houbový kuba zdobí štědrovečerní tabuli, dopřát si ho můžete s chutí po celý rok. Rodinné recepty i lokální úpravy se liší, nicméně kroupy, houby a kmín, hrají prim ve všech verzích.
- Podzimní klasikou jsou i smažené houby ve strouhance, na které využijete klouboky bedel, hříbků nebo žampionů. Lehčí verze je připravená na grilu.
- Pokud vaječným těstovinám zrovna neholdujete, zkuste špenátové noky, grilovanou polentu, ale také zapečené zelné flíčky.
Rizoto
Vývar, víno, rýže a houby. A do půl hodiny je houbové rizoto na světě.
Slané pečení
Mlsat se dá i s houbami.
- Variovat se dá s masem, bylinkami, špenátem a sýry. Ať už zkusíte jakoukoli verzi, budete překvapeni, jak rychle zmizí.
- Rýži nahradí třeba jáhly nebo gerštl, vaření v hrnci vyměňte za pečení v troubě.
- Pokud je zakomponujete do slaných koláčů, ranečků, šneků, kapsiček, pizzy, závinů, zapečených palačinek, frittaty nebo taštiček, vytvoříte si chutné slané pohoštění pro návštěvu, nebo jenom pro vás.
- Slaný koláč můžete doplnit mletým masem, kapsičky šunkou, cuketou či sýrem.
Houby s octem a na chleba
Houby jsou jako stvořené pro kyselé nálevy a láky. Skvěle se hodí lišky, mladé hříbky i václavky.
- K čerstvému chlebu jistě oceníte i houbové škvarky, které svou chutí překvapí nejednoho příznivce sádla.
Zdroj informací: časopis Apetit