Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houby v kuchyni

V české povaze je vedle lásky k pivu zakořeněna také vášeň pro houbaření. Vydáváme se v ranních i pozdně odpoledních hodinách do lesů, kde nachodíme mnohdy desítky kilometrů pro pár klobouků. Když se naopak zadaří, a doma se nám sejdou plné koše hub, nemusíme vařit kvanta smaženice nebo obložit veškerá suchá místa plechy s tenkými plátky úlovku. Pojďme si podrobně ukázat, kolik způsobů na zpracování hub vlastně máme a v jakých pokrmech je využijeme.

Omáčka

Kombinace jemné smetany a čerstvých hub dokonale funguje. Do omáček se skvěle hodí hříbky, lišky, žampiony, ale využít můžete i babky, tedy hříbky žlutomasé, či klouzky. Do houbových omáček můžete přidat nejen čerstvou sklizeň, ale také sušené houby z loňska, které pro lepší chuť předem namočíme. Hustotu omáčky ovlivníte domácí připravenou jíškou. V obchodě sáhněte po smetaně ke šlehání, zkombinovat ji však můžete i se zakysanou smetanou, která omáčce dodá krémovost. Dochucení je na vašich preferencí, pro kyselejší nádech přidejte ocet, pro intenzivnější chuť sáhněte po vývaru, ať už masovém, tak třeba houbovém – i v podobě bujónu. A co se k omáčce hodí? Vedle plátku masa či kuřecích kostiček můžete servírovat s klasickým houskovým knedlíkem, těstovinami, vaječnými nudlemi, ale také s bramborovými šiškami předem osmahnutými na másle, či s bacánem, litou buchtou. 

20x knedlíky pro každého

Českou kuchyni si bez knedlíků nedokážeme snad ani představit. Podávají se s oblibou k pečenému masu a omáčkám, ale...

Polévka

Smetana tvoří základ i pro většinu receptů polévek s houbami. Opět využijete čerstvé či sušené. Uvařit se dá i krém, který vytvoříte rozmixováním dvou třetin hub. Zbylou třetinu osmahněte a ozdobte jimi talíře. Do hladké struktury však můžete rozmixovat veškeré houby, k dozdobení poslouží tymián, petrželka, kapky ochuceného oleje či opečené plátky slaniny. Smetanu, ať už zakysanou či ke šlehání, můžete vynechat, pokud vyzkoušíte polévky, jejichž základ tvoří zeleninový vývar a rajčatový protlak, zelí s kořenovou zeleninou a kroupami nebo samotné kroupy. Zapomenout nesmíme na klasickou bramboračku, která bez vůně sušených hub nedostává svého věhlasu. Nebojte se přidat i bílé víno, které houbové polévce dodá ostřejší říz. Do polévky se skvěle hodí například tyto nočky.

Smetanová polévka s houbovo-šalvějovými nočky

Tahle polévka s přehledem obstojí i na svátečním stole. Houbovo-šalvějové nočky jsou přímo geniální!

K masu

Pod maso, na maso, do masa či s masem – houby se k němu zkrátka hodí. Zveřině podtrhnou její divokost, z hovězího nasáknou všechnu šťávu, drůbežímu naopak zabrání před vysušením, rybí maso doplní ve své jemnosti, vepřové zase trochu zjemní. Houby s masem vaříme, pečeme, restujeme i zapékáme v nádivce. Dokonalé chuti dopomůžou opět bylinky, víno červené i bílé, zelenina, ale také med, rajčata či jablka. Jaké druhy hub se k masu nejlépe hodí? Vlastně úplně všechny, od lišek, hříbků, klouzků, holubinek, bedel až po žampiony – pokud zrovna není houbařská sezóna, nebojte se vyzkoušet žampiony portobello, které jsou k dostání po celý rok v supermarketech. A těm, co maso nejedí, připravte houbové carpaccio nebo rovnou tatarák – je tak dobrý, že po masu se už nikdo ptát nebude. 

Houbový tatarák

Není tatarák jako tatarák... Tenhle je plný hub a navíc je neuvěřitelně návykový. Podzimní hit č.1!

Tradiční pokrmy z hub

Smaženice, míchanice, bigos, kuba a houbovka. To jsou tradiční pokrmy z hub, které se v malých nuancích liší podle kraje. Smaženice se řadí mezi nejrychlejší jídla z hub, nakrájet si na tenké plátky či kostičky můžete všechny houby, od lišek po holubinky. Základem je cibulka, sádlo či máslo a vejce. Do míchanice navíc přidáte trochu česneku. Pokud si chcete opravdu pochutnat, servírujte smaženici na domácí topinku nebo toast. K čerstvému chlebu jistě oceníte i houbové škvarky, které svou chutí překvapí nejednoho příznivce poctivého sádla. 

Bigos provoní kuchyni především ve Slezsku, původní recept pochází z Polska, kde se vaří klidně tři dny. Kombinuje vepřové i hovězí maso, velkou porci hub, a dále také paprikovou klobásu. Bigos je zkrátka vydatným podzimním jídlem. Houbový kuba zdobí štědrovečerní tabuli, dopřát si ho můžete s chutí po celý rok. Rodinné recepty i lokální úpravy se liší, nicméně kroupy, houby a kmín, hrají prim ve všech verzích. Podzimní klasikou jsou i smažené houby ve strouhance, na které využijete klouboky bedel, hříbků nebo žampionů. Lehčí verze je připravená na grilu

Kuba z čerstvých hub se škvarky

Máte-li možnost, opatřete si domácí sádlo – uvidíte, jak moc ovlivní chuť kuby!...

S těstovinami

Mražené nebo čerstvé využijete při rychlém vaření oběda či večeře, ve kterém spojíte univerzální chuť vaječných těstovin a lesem provoněných hub. Z obchodu si můžete přinést téměř každý typ těstovinové přílohy: penne, kolínka, špagety, široké nudle i mušličky. A co k nim? Vedle restovaného masa třeba chilli, speck, bylinky, nebo třeba mascarpone

Pokud vaječným těstovinám zrovna neholdujete, zkuste špenátové noky, grilovanou polentu, ale také zapečené zelné flíčky

Rizoto

Vývar, víno, rýže a houby. A do půl hodiny je houbové rizoto na světě. Variovat se dá s masem, bylinkami, špenátem a sýry. Ať už zkusíte jakoukoli verzi, budete překvapeni, jak rychle zmizí. Rýži nahradí třeba jáhly nebo gerštl, vaření v hrnci vyměňte za pečení v troubě.

Rizoto s liškami

Byli jste na houbách? Dejte si rizoto!

Slané pečení

Mlsat se dá i s houbami. Pokud je zakomponujete do slaných koláčů, ranečků, šneků, kapsiček, pizzy, závinů, zapečených palačinek, frittaty nebo taštiček, vytvoříte si chutné slané pohoštění pro návštěvu, nebo jenom pro vás. Koláč můžete doplnit mletým masem, kapsičky šunkou, cuketou či sýrem

Houby s octem

Uchovávání hub nemusí být nutně jen sušením či mražením. Houby jsou jako stvořené pro kyselé nálevy a láky. Skvěle se hodí lišky a václavky, nejlépe ty malé, čertvé kousky. 

Zavařování: houby a zelenina nakyselo

Tradiční české chuťovky – houby, okurky, květák a plněné paprikové lusky – vám v zimě připomenou teplejší roční období...

Z hub je skvělý guláš, především ten z hlívy, ze které se připravuje i ragú. Vyzkoušet můžete i houbovou sekanoustroganov nebo salát.

Inspirujte se některým z našich houbových receptů, které jsme pro vás seřadili pod článkem. 

Houbová omáčka a bacán

Smetanová houbová omáčka

Smetanová houbová omáčka

Pečené knedlíky s houbovou omáčkou

Portobello, smetanová omáčka a nočky

Houbové koule s fazolemi a smetanovou omáčkou

Houbová krémová polévka

Krémová houbová polévka

Houbová polévka

Vydatná houbová polévka

Zelná polévka s houbami a kroupami

Kroupová polévka s houbami

Krémová houbová polévka

Bramborová polévka s houbami

Hustá polévka s houbami

Smetanová polévka s houbovo-šalvějovými nočky

Houbový krém

Bramboračka s houbami

Paprikové kuře s houbami a rajčaty

Kuře s houbami a medem

Kuře s rajčaty, slaninou a houbami

Kuřecí stehna s houbami a bramborovou kaší

Tymiánové kuře s krémovými žampiony

Kuře na houbách a smetaně

Kuřecí prsa na liškách

Hovězí plátky na houbách

Hovězí pupek se žampionovou omáčkou

Hovězí na houbách

Hovězí filet pečený na hořčici se smetanovými houbami

Hovězí & houbové karbanátky

Telecí ragú s houbami a šunkovým knedlíkem

Hovězí srdíčko na houbách a škvarkové brambory

Noky s houbami a medailonky z panenky

Steak s portobellem a bramborovou kaší

Srnčí masové koule s houbovým ragú

Bažant s krémovou houbovou omáčkou

Kančí Stroganoff

Vepřové maso po asijsku s houbami šiitake

Vepřové medailonky s houbami a jablky

Filet z lína s houbami a petrželkovým pestem

Rybí kousky s houbami

Pstruh plněný hříbky

Houbový tatarák

Houbové carpaccio

Klasická smaženice

Houbová smaženice

Topinka s houbami a volským okem

Míchanice

Slezský bigos

Houbový kuba

Houbový kuba

Vrstvený kuba

Kuba s dvojími houbami

Kuba z čerstvých hub se škvarky

Šneci na houbovém kubovi

Nadýchaný houbovec

Staročeský kuba

Maso s hříbky a bramborovými kuličkami

Těstoviny s cibulí a houbami

Penne s houbami a speckem

Mušličky s houbami a mascarpone

Zapečené špagety s kuřecím masem a houbami

Těstoviny s Lučinou, houbami a špenátem

Těstoviny s houbami a bylinkami

Penne s houbami a speckem

Pikantní špagety s houbami

Ostré tagliatelle s houbami

Zelné flíčky s houbami

Grilovaná polenta s balzamikovými houbami

Špenátové noky s houbami

Hříbkové gnocchi v žampionové omáčce

Houbové rizoto

Houbovo-tymiánové rizoto z trouby

Houbové rizoto s marinovanou řepou

Rizoto s houbami a špenátem

Rizoto s liškami

Čínské houby s rýží

Houbové rizoto z trouby

Houbové rizoto se slaninou

Jáhelné rizoto s houbami a tymiánem

Gerštloto paní Darinky Kizekové

Hříbkové rizoto s lanýžovým máslem

Kapsičky se šunkou a houbami

Pizza s houbami a mascarpone

Houbové balíčky

Zapečené palačinky s houbami a cuketou

Koláč s telecím masem a houbami

Pizza s hříbky a bazalkou

Slaný koláč s hříbky

Houbové škvarky

Houbové tousty

Houbové ranečky

Frittata s jarní cibulkou a houbami

Houboví šneci

Houbový závin s vejcem

Quiche s pórkem, houbami a sýrem

Houbovo-celerové bramboráky se slaninou

Houbové pirožky s lučinou

Frittata z trouby s květákem, houbami a výhonky

Houbové koláčky s kroupami a česnekovým dipem

Houby po asijsku

Houby s octem podle Viléma V.

Hříbky v octě

Marinované houby

Houby ve sladkokyselém nálevu

Bleskový houbový guláš

Guláš z hlívy

Hlívové ragú s krémovou polentou

Pečená hlíva ústřičná s kaší z brambor a celeru

Salát z hlívy

Palačinky s liškami

Steak z roštěnky a lišková omáčka

Pissaladière s liškami a černými olivami

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Quiche s liškami, schwarzwaldskou šunkou a šalotkami

Houbový stroganov na toustu

Teplý fazolovo-houbový salát se zálivkou s pečeným česnekem

REKLAMA

Přidat komentář