Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špagety po boloňsku, jak je ještě neznáte
Boloňské špagety
ZDROJ: Nefree Mirandilla/Unsplash
sdílet:

Špagety po boloňsku, jak je ještě neznáte

4.1/5 Počet hodnocení: 47
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3125 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 286 g
Tuky 128 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravá vůně Itálie v jednodušším kabátku!

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
nadrobno nakrájená
česnek 2 stroužky
řapíkatý celer 1 ks
jemně nasekaný
nebo mix hovězího a vepřového
sušená rajčata 2 PL
sekaná, lze nahradit protlakem
konzerva,včetně nálevu
vývar 150 g
volte podle druhu mletého masa, může být i z kostky
vypeckované a nasekané
těstoviny 500 g
bazalka 1 hrst
sůl
pepř

Postup

1

Na velké pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje a osmahněte na nich na středním plameni 1 velkou na drobno nakrájenou cibuli, 2 rozdrcené stroužky česneku a 1 jemně nasekaný řapík celeru.

2

Asi po čtyřech minutách, až cibule trochu změkne, vsyp­te 450 g mletého masa a za občasného promíchání osmažte. Vmíchejte 2 lžíce sekaných sušených rajčat (nebo protlaku) a přilijte 400g konzervu loupaných rajčat včetně nálevu, 150 ml vývaru (volte podle druhu mletého masa; může být i z kostky) a vmíchejte 50 g vypeckovaných a nasekaných černých oliv.

3

Osolte a opepřete. Vše důkladně promíchejte a zvolna povařte pod pokličkou na mírném ohni 35 až 40 minut, až bude maso pěkně křehké a omáčka zhoustne. Mezitím uvařte 500 g těstovin ‚na skus‘.

4

Před podáváním přelijte omáčku přes těstoviny, případně trochu zakápněte olivovým olejem, a posypte hrstí nasekaných bazal­kových lístků.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

03.09.2007 16:10
Recept se nachází v č.10/05, str.18
24.06.2007 16:20
Boloňské špagety se dělají se základem z kořenové zeleniny, která se takřka 3 hodiny dusí (stačí otevřít jakoukoli italskou kuchařku, nikoli počeštěný, zjednodušený výcuc)! Tato rajčatová omáčka nebo s boloňskou vůbec nic společného. Škoda, Apetite, že nám předkládáš taková bláboly... :(
02.07.2007 19:11
Pokud jste pani sikovna..napiste lepsi recept ci kucharku.kazdy narod si prizpusobuje jidlo...to nevite?skoda...
15.07.2008 09:28
takové kydy mne vždy dost dobře vytočí :( když někde napíšou "po boloňsku" tak je to na způsob... jestli máte mindráky, že neumíte vařit běžte si to léčit jinam :)
12.08.2008 13:57
Jirik a kk vraťte se zpátky do komunistických jídelen, kde vám jistě prznění receptů nevadilo!
14.08.2008 01:17
Název receptu je "špagety po boloňsku, JAK JE JEŠTĚ NEZNÁTE". Řekla bych, že to mluví za vše, ne? Kdyby to měly být boloňské špagety, jak je už známe, byl by název receptu například "klasické bolňské špagety" nebo něco podobného.