Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Janina boloňská omáčka se špagetami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 90
Více než dvě hodiny Velmi snadné pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1062 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 26 g
Tuky 65 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Janiny ‚boloňské špagety‘ jsou supersnadné, a navíc uvařené z toho, co máte běžně po ruce (v ledničce). Chutnat budou i malým dětem! Až recept na italskou klasiku vyzkoušíte, sami se o senzační chuti přesvědčíte. Boloňská omáčka na těstoviny je zkrátka senzační záležitost.

Suroviny

středně velká
mrkev 1 ks
větší
řapíkatý celer 1 ks
olej 2 PL
lze nahradit sádlem
zhruba 1 konzerva o 70 g
sůl ½ ČL
nebo více, podle chuti
k podávání

Postup

1

Oloupejte cibuli, mrkev oškrábejte a spolu s řapíkatým celerem nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší pánvi začněte rozehřívat olej, vhoďte do něj mrkev, osolte špetkou soli a na středním plameni za občasného míchání nechte 2 minuty trochu změknout.

2

Přidejte cibuli a celer a další 2 minuty míchejte. Vše by mělo trochu změknout, ale nikoli zhnědnout.

3

Zvyšte plamen, přidejte maso a zprudka ho osmahněte. Větší hrudky masa vařečkou rozdělte nebo rozmáčkněte, aby se rychleji opeklo. 

4

Jakmile se šťáva vydusí a maso se konečně začne opravdu opékat a přichytávat ke dnu pánve, malou chvíli ho při tom nechte. Teprve až bude hrozit nevyhnutelným připálením, přidejte protlak. I ten se musí trochu osmahnout v tuku a změnit barvu z červené na rezavou, takže pokračujte v míchání ještě asi minutu – změna barvy vám určitě neunikne.

5

Zalijte zhruba 200 ml vroucí vody, případně více nebo méně – každopádně tak, aby hustota vznikající omáčky v pánvi už trochu připomínala známý výsledek. Osolte podle chuti, pokaždé záleží na ochucení mletého masa z obchodu.

6

Ztlumte plamen na minimum, zakryjte poklicí a nechte omáčku jen lehce probublávat následujících 90 minut. Občas promíchejte nebo doplňte odpařenou tekutinu.

7

Omáčku znovu ochutnejte a dolaďte solí. Podávejte se špagetami uvařenými podle návodu na obalu a najemno nastrouhaným parmazánem.

Recept máme od Jany Florentýny Zatloukalové, autorky Kuchařky pro dceru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Komentáře

03.07.2021 15:31
Jé ,hned jsem podle popisu poznala ,kdo je autorem receptu. Takhle si vařím Boloňskou často a už celkem dlouhou dobu. Jana má recepty vychytané do posledního detailu. Dobrou chuť
27.02.2015 11:57

k boloňské omáčce vždy tagliatelle...

13.10.2015 16:27

Dobrý den Miloši, recept máme od Jany Florentýny Zatloukalové. Stejně jako příprava ani podávání není ortodoxní. Jana nám zkrátka jídlo naservírovala tak, jako ho mají v její rodině nejraději a jak se povede každému, i začínajícímu kuchyři. Boloňskou se vším všudy si můžete uvařit podle Giafrancova receptu: http://www.apetitonline.cz/recepty/8745-gianfrancova-bolonska-omacka-s-…

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...