Janiny ‚boloňské špagety‘ jsou supersnadné, a navíc uvařené z toho, co máte běžně po ruce (v ledničce). Chutnat bude i malým dětem!
Suroviny
1 Oloupejte cibuli, mrkev oškrábejte a spolu s řapíkatým celerem nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší pánvi začněte rozehřívat olej, vhoďte do něj mrkev, osolte špetkou soli a na středním plameni za občasného míchání nechte 2 minuty trochu změknout. Přidejte cibuli a celer a další 2 minuty míchejte. Vše by mělo trochu změknout, ale nikoli zhnědnout.
2 Zvyšte plamen, přidejte maso a zprudka ho osmahněte. Větší hrudky masa vařečkou rozdělte nebo rozmáčkněte, aby se rychleji opeklo. Jakmile se šťáva vydusí a maso se konečně začne opravdu opékat a přichytávat ke dnu pánve, malou chvíli ho při tom nechte. Teprve až bude hrozit nevyhnutelným připálením, přidejte protlak. I ten se musí trochu osmahnout v tuku a změnit barvu z červené na rezavou, takže pokračujte v míchání ještě asi minutu – změna barvy vám určitě neunikne. Zalijte zhruba 200 ml vroucí vody, případně více nebo méně – každopádně tak, aby hustota vznikající omáčky v pánvi už trochu připomínala známý výsledek. Osolte podle chuti, pokaždé záleží na ochucení mletého masa z obchodu. Ztlumte plamen na minimum, zakryjte poklicí a nechte omáčku jen lehce probublávat následujících 90 minut. Občas promíchejte nebo doplňte odpařenou tekutinu.
3 Omáčku znovu ochutnejte a dolaďte solí. Podávejte se špagetami uvařenými podle návodu na obalu a najemno nastrouhaným parmazánem.
NĚCO NAVÍC
Recept máme od Jany Florentýny Zatloukalové, autorky Kuchařky pro dceru.
Komentáře
Miloš Kadleček
27.02.2015 11:57
k boloňské omáčce vždy
k boloňské omáčce vždy tagliatelle...
Jana Kopřivová
13.10.2015 16:27
Dobrý den Miloši, recept máme
Dobrý den Miloši, recept máme od Jany Florentýny Zatloukalové. Stejně jako příprava ani podávání není ortodoxní. Jana nám zkrátka jídlo naservírovala tak, jako ho mají v její rodině nejraději a jak se povede každému, i začínajícímu kuchyři. Boloňskou se vším všudy si můžete uvařit podle Giafrancova receptu: http://www.apetitonline.cz/recepty/8745-gianfrancova-bolonska-omacka-s-…
Alena Lebdušková
03.07.2021 15:31
Jé ,hned jsem podle popisu…