0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Janina boloňská omáčka se špagetami

Boloňské špagety
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Janina boloňská omáčka se špagetami

3.6 / 5. Počet hodnocení: 77
Více než hodinu Velmi snadné pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1062 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 26 g
Tuky 65 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Janiny ‚boloňské špagety‘ jsou supersnadné, a navíc uvařené z toho, co máte běžně po ruce (v ledničce). Chutnat bude i malým dětem!

Suroviny

cibule 1 ks
středně velká
mrkev 1 ks
větší
řapíkatý celer 1 ks
hovězí maso mleté 400 g
olej 2 PL
lze nahradit sádlem
rajčatový protlak 2 PL
zhruba 1 konzerva o 70 g
sůl 0.5 ČL
nebo více, podle chuti
špagety
k podávání
parmazán
k podávání

1 Oloupejte cibuli, mrkev oškrábejte a spolu s řapíkatým celerem nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší pánvi začněte rozehřívat olej, vhoďte do něj mrkev, osolte špetkou soli a na středním plameni za občasného míchání nechte 2 minuty trochu změknout. Přidejte  cibuli a celer a další 2 minuty míchejte. Vše by mělo trochu změknout, ale nikoli zhnědnout.

2 Zvyšte plamen, přidejte maso a zprudka ho osmahněte. Větší hrudky masa vařečkou rozdělte nebo rozmáčkněte, aby se rychleji opeklo. Jakmile se šťáva vydusí a maso se konečně začne opravdu opékat a přichytávat ke dnu pánve, malou chvíli ho při tom nechte. Teprve až bude hrozit nevyhnutelným připálením, přidejte protlak. I ten se musí trochu osmahnout v tuku a změnit barvu z červené na rezavou, takže pokračujte v míchání ještě asi minutu – změna barvy vám určitě neunikne. Zalijte zhruba 200 ml vroucí vody, případně více nebo méně – každopádně tak, aby hustota vznikající omáčky v pánvi už trochu připomínala známý výsledek. Osolte podle chuti, pokaždé záleží na ochucení mletého masa z obchodu. Ztlumte plamen na minimum, zakryjte poklicí a nechte omáčku jen lehce probublávat následujících 90 minut. Občas promíchejte nebo doplňte odpařenou tekutinu.

3 Omáčku znovu ochutnejte a dolaďte solí. Podávejte se špagetami uvařenými podle návodu na obalu a najemno nastrouhaným parmazánem.

NĚCO NAVÍC

Recept máme od Jany Florentýny Zatloukalové, autorky Kuchařky pro dceru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Komentáře

Jana Kopřivová

Dobrý den Miloši, recept máme od Jany Florentýny Zatloukalové. Stejně jako příprava ani podávání není ortodoxní. Jana nám zkrátka jídlo naservírovala tak, jako ho mají v její rodině nejraději a jak se povede každému, i začínajícímu kuchyři. Boloňskou se vším všudy si můžete uvařit podle Giafrancova receptu: http://www.apetitonline.cz/recepty/8745-gianfrancova-bolonska-omacka-s-…

Alena Lebdušková

Jé ,hned jsem podle popisu poznala ,kdo je autorem receptu. Takhle si vařím Boloňskou často a už celkem dlouhou dobu. Jana má recepty vychytané do posledního detailu. Dobrou chuť

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit