Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pravá boloňská omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 423
Do 90 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2938 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 292 g
Tuky 114 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Boloňská omáčka, známá také jako ragù alla bolognese, je hustá, bohatě dochucená masová italská omáčka. Připravuje se z mletého hovězího nebo vepřového masa, rajčat, cibule, mrkve, celeru a bylinek. Často se do ní přidává také červené víno a mléko nebo smetana. 

Suroviny

olivový olej 1 PL
řapíkatý celer
několik řapíků
mrkev 2 ks
nebo mix hovězího a vepřového mletého masa
sůl
pepř
čerstvý mletý
mléko 250 ml
strouhaný
suché
najemno nastrouhaný či hobliny, k podávání
tagliatelle 400 g
nebo špagety, uvařené al dente podle návodu na obalu

Postup

1

V hrnci na oleji a 3 lžících másla osmahněte najemno pokrájenou cibuli.

2

Přidejte pokrájený celer a nastrouhanou mrkev. Smažte dvě minuty.

3

Vsypte maso, vařečkou či vidličkou ho rozdělujte na kousky, osolte a opepřete. Zalijte mlékem a povařte, až se mléko odpaří.

4

Poprašte muškátovým oříškem, zalijte vínem, promíchejte a nechte víno odvařit.

5

Přilijte rajčata i s nálevem.

6

Jakmile směs začne vřít, promíchejte ji a na co nejmírnějším ohni vařte bez pokličky do zhoustnutí. Je-li třeba, trochu podlijte.

7

Promíchejte s těstovinami povařenými podle návodu na obalu al dente, přidejte zbývající lžíci másla a podávejte se strouhaným parmazánem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

02.04.2020 13:53

Tohle je na vyhlášení války Itálii. Omáčka bez chuti a barvy! Nedalo se to jíst bez dokořenění. Doporučuju přidat česnek a rozhodně víc rajčat a třeba rajčatový protlak. Zkazilo mi to celý oběd a celý den. Jsem tak nasraný, že jsem se registroval jen abych napsal tenhle komentář. Všichni kdo podle něj budete vařit buďte varováni.

Najděte si radši lepší recept. Ať se Vám neposere celej den jako mně.

Díky a přeji abyste to uvařili někomu z Itálie a ten Vám popřeje jak hezký den máte mít!

Sbohem.

02.04.2020 15:32

Dobrý den,
moc nás mrzí, že se omáčka nevydařila podle Vašich představ, a ještě více, že jste měl zkažený den. Nepovedené jídlo nepotěší nikoho. Recept má za ta léta velmi mnoho pozitivních ohlasů, ale je naprosto jasné, že ne vždy je možné se trefit do chuti a vkusu všem :-(.
Receptů na boloňskou omáčku máme v archivu hned několik a věříme, že by se Vám mohli do chuti trefit více, protože jsou dochucené výrazněji. Můžeme doporučit třeba boloňské ragů: https://www.apetitonline.cz/recepty/7143-dokonale-bolonske-ragu.html nebo boloňskou omáčku podle šéfkuchaře Richarda Fuchse: https://www.apetitonline.cz/recepty/8744-richardova-bolonska-omacka-s-t… či verzi, o kterou se s námi podělil Gianfranco Coizza: https://www.apetitonline.cz/recepty/8745-gianfrancova-bolonska-omacka-s…

S přáním co nejklidnějších dnů,
redakce Apetitu

25.10.2021 14:02
Dobry den, pridavam sa ku kolegovi. Odporucam tento recept stiahnut, nech vam zbytocne nekazi meno. Ked som varil podla receptu, tak to bola nejaka zeleninova zmes s masom, za co by ma taliani asi vykazali na 10r z ich uzemia. Po modifikacii receptu, kedy sa vyhodil zeler, pridalo maso / ubralo mrkvy, pridal cesnak, viac paradajok a odobralo mlieko bol vysledok o dost lepsi. Taliani by z neho stale nadseni neboli ale uz by ma aspon nechceli nevykazat z ich uzemia. Toto kucharom nie je, toto je od zakladu surovinovo dost mimo. O pomeroch ani nehovorim.
01.08.2021 10:35
Recept je bezpochyby naprosto v pořádku. Jen je třeba to postupně opravdu řádně orestovat a opravdu nechat dlouho na plotně probublávat. Zkuste požádat zdatnějšího kuchaře, aby vám ukázal, jak postupovat a jak to vyladit. Přeji slunce v duši.
16.11.2021 18:04
Ahoj Pepku :) každé vaření chce čas a dělat to s láskou. Nic se nesmí uspěchat. Mě tento recept chutná. Je pravda že každý má rád svůj recept na tuto omáčku. Rád bych se podělil o váš recept který máte vy:) Přeji příjemný večer a pamatujte: Láska prochází žaludkem<3
01.03.2023 20:55
Zdravím. Tak především, je fajn, když se člověk chová normálně, ne jako naprostý buran, tedy, bez vulgarit, a to bez ohledu na výsledek svého snažení. Práce kvapná, málo platná, tento recept je naprosto v pořádku, stačí nespěchat. Je famózní a velmi chutný, občas jej udělám u kamaráda v kuchyni v baru. ještě nikdo to nepřišel reklamovat...a ty zástupy lidí, kdo ochutnal, dost často se i vrací, aby se to opakovalo...holt, komu není z hůry dáno, v Apotece nekoupí...říká se...

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč