0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pravá boloňská omáčka

Pravá boloňská omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pravá boloňská omáčka

4 / 5. Počet hodnocení: 377
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2960 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 296 g
Tuky 114 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatá krájená rajčata zaručí každému jídlu opravdovou rajskou chuť. Pro italskou kuchyni jsou naprosto nepostradatelná, ale chuťově povýší i klasické české lečo.

Suroviny

olivový olej 1 PL
máslo 4 PL
cibule 2 ks
jemně nasekaná
řapíkatý celer
nasekaný
mrkev 2 ks
nahrubo nastrouhaná
hovězí maso mleté 350 g
nebo směs hovězího a vepřového
sůl
pepř
čerstvý mletý
mléko 250 ml
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
víno bílé 250 ml
suché
konzervovaná rajčata krájená 500 g
parmazán
strouhaný, k podávání
tagliatelle 400 g
nebo špagety

Postup

1

V kastrole na oleji a třech lžících másla osmahněte cibuli.

2

Přidejte celer a mrkev, smažte dvě minuty.

3

Vsypte maso, rozmačkejte je vidličkou, osolte a opepřete. Zalijte mlékem a povařte, až se mléko vypaří.

4

Poprašte muškátem, zalijte vínem, promíchejte a nechte víno odvařit.

5

Přilijte rajčata i s nálevem.

6

Jakmile směs začne vřít, promíchejte ji a na co nejmírnějším plameni vařte bez pokličky do zhoustnutí. Je-li třeba, trochu podlijte.

7

Promíchejte s těstovinami povařenými podle návodu na obalu na skus, přidejte zbývající lžíci másla a podávejte s parmazánem.

Související články

KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?

Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a ingrediencemi. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

Pepek Namornik

Tohle je na vyhlášení války Itálii. Omáčka bez chuti a barvy! Nedalo se to jíst bez dokořenění. Doporučuju přidat česnek a rozhodně víc rajčat a třeba rajčatový protlak. Zkazilo mi to celý oběd a celý den. Jsem tak nasraný, že jsem se registroval jen abych napsal tenhle komentář. Všichni kdo podle něj budete vařit buďte varováni.

Najděte si radši lepší recept. Ať se Vám neposere celej den jako mně.

Díky a přeji abyste to uvařili někomu z Itálie a ten Vám popřeje jak hezký den máte mít!

Sbohem.

Martina Kojzarová

Dobrý den,
moc nás mrzí, že se omáčka nevydařila podle Vašich představ, a ještě více, že jste měl zkažený den. Nepovedené jídlo nepotěší nikoho. Recept má za ta léta velmi mnoho pozitivních ohlasů, ale je naprosto jasné, že ne vždy je možné se trefit do chuti a vkusu všem :-(.
Receptů na boloňskou omáčku máme v archivu hned několik a věříme, že by se Vám mohli do chuti trefit více, protože jsou dochucené výrazněji. Můžeme doporučit třeba boloňské ragů: https://www.apetitonline.cz/recepty/7143-dokonale-bolonske-ragu.html nebo boloňskou omáčku podle šéfkuchaře Richarda Fuchse: https://www.apetitonline.cz/recepty/8744-richardova-bolonska-omacka-s-t… či verzi, o kterou se s námi podělil Gianfranco Coizza: https://www.apetitonline.cz/recepty/8745-gianfrancova-bolonska-omacka-s…

S přáním co nejklidnějších dnů,
redakce Apetitu

Anonym

In reply to by martina.kojzarova

Dobry den, pridavam sa ku kolegovi. Odporucam tento recept stiahnut, nech vam zbytocne nekazi meno. Ked som varil podla receptu, tak to bola nejaka zeleninova zmes s masom, za co by ma taliani asi vykazali na 10r z ich uzemia. Po modifikacii receptu, kedy sa vyhodil zeler, pridalo maso / ubralo mrkvy, pridal cesnak, viac paradajok a odobralo mlieko bol vysledok o dost lepsi. Taliani by z neho stale nadseni neboli ale uz by ma aspon nechceli nevykazat z ich uzemia. Toto kucharom nie je, toto je od zakladu surovinovo dost mimo. O pomeroch ani nehovorim.

Anonym

In reply to by mezery jsou povoleny

Ahoj Pepku :) každé vaření chce čas a dělat to s láskou. Nic se nesmí uspěchat. Mě tento recept chutná. Je pravda že každý má rád svůj recept na tuto omáčku. Rád bych se podělil o váš recept který máte vy:) Přeji příjemný večer a pamatujte: Láska prochází žaludkem<3

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit