Boloňská omáčka, známá také jako ragù alla bolognese, je hustá, bohatě dochucená masová italská omáčka. Připravuje se z mletého hovězího nebo vepřového masa, rajčat, cibule, mrkve, celeru a bylinek. Často se do ní přidává také červené víno a mléko nebo smetana.
Suroviny
Postup
V hrnci na oleji a 3 lžících másla osmahněte najemno pokrájenou cibuli.
Přidejte pokrájený celer a nastrouhanou mrkev. Smažte dvě minuty.
Vsypte maso, vařečkou či vidličkou ho rozdělujte na kousky, osolte a opepřete. Zalijte mlékem a povařte, až se mléko odpaří.
Poprašte muškátovým oříškem, zalijte vínem, promíchejte a nechte víno odvařit.
Přilijte rajčata i s nálevem.
Jakmile směs začne vřít, promíchejte ji a na co nejmírnějším ohni vařte bez pokličky do zhoustnutí. Je-li třeba, trochu podlijte. Hotovou omáčku dochuťte solí a pepřem.
Promíchejte s těstovinami povařenými podle návodu na obalu al dente, přidejte zbývající lžíci másla a podávejte se strouhaným parmazánem.
Komentáře
Tohle je na vyhlášení války Itálii. Omáčka bez chuti a barvy! Nedalo se to jíst bez dokořenění. Doporučuju přidat česnek a rozhodně víc rajčat a třeba rajčatový protlak. Zkazilo mi to celý oběd a celý den. Jsem tak nasraný, že jsem se registroval jen abych napsal tenhle komentář. Všichni kdo podle něj budete vařit buďte varováni.
Najděte si radši lepší recept. Ať se Vám neposere celej den jako mně.
Díky a přeji abyste to uvařili někomu z Itálie a ten Vám popřeje jak hezký den máte mít!
Sbohem.
Dobrý den,
moc nás mrzí, že se omáčka nevydařila podle Vašich představ, a ještě více, že jste měl zkažený den. Nepovedené jídlo nepotěší nikoho. Recept má za ta léta velmi mnoho pozitivních ohlasů, ale je naprosto jasné, že ne vždy je možné se trefit do chuti a vkusu všem :-(.
Receptů na boloňskou omáčku máme v archivu hned několik a věříme, že by se Vám mohli do chuti trefit více, protože jsou dochucené výrazněji. Můžeme doporučit třeba boloňské ragů: https://www.apetitonline.cz/recepty/7143-dokonale-bolonske-ragu.html nebo boloňskou omáčku podle šéfkuchaře Richarda Fuchse: https://www.apetitonline.cz/recepty/8744-richardova-bolonska-omacka-s-t… či verzi, o kterou se s námi podělil Gianfranco Coizza: https://www.apetitonline.cz/recepty/8745-gianfrancova-bolonska-omacka-s…
S přáním co nejklidnějších dnů,
redakce Apetitu
In reply to Dobrý den, by martina.kojzarova
In reply to Dobry den, pridavam sa ku… by vincent
In reply to Tohle je na vyhlášení války by mezery jsou povoleny
In reply to Tohle je na vyhlášení války by mezery jsou povoleny
In reply to Tohle je na vyhlášení války by mezery jsou povoleny