0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené těstoviny s brokolicí

tšstoviny s brokolicí
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Zapečené těstoviny s brokolicí

4.7 / 5. Počet hodnocení: 136
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2329 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 283 g
Tuky 88 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečené těstoviny s brokolicí budou chutnat i těm, kdo těstoviny jinak zrovna nemusí. Dík za to patří křupavé a zlaté kůrce ze sýra se strouhankou.

Suroviny

těstoviny 400 g
krátké silné, nejlépe penne, vrtulky
cibule 1 ks
nejlépe červená, drobně nasekaná
brokolice 250 g
rozdělené na růžičky, košťálky nakrájené zvlášť
vývar zeleninový 1 kostka
hořčice francouzská 1 ČL
zakysaná smetana 200 ml
sýr 100 g
ementál, čedar, i ve směsi, strouhaný
petrželka hrst
jemně sekaná
strouhanka 4 PL
z čerstvého chleba, toustový chléb bez kůrky rozmixujte
tymián 0.5 ČL
sušený, lze nahradit provensálskou směsí
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny. 

2

Přidejte košťálky brokolice a povařte asi sedm minut; tři minuty před koncem přidejte ještě růžičky brokolice (pokud byste tak učinili dříve, rozvařily by se). 

3

Po sedmi minutách by měly těstoviny změknout, a přitom zůstat dostatečně pevné na zapékání. Obsah hrnce sceďte, asi 400 ml vody od vaření nechte stranou.

4

Necelý půllitr vody, který jste si dali stranou, vlijte do hrnce a rozpusťte v něm bujonovou kostku. 

5

Ve vodě rozšlehejte hořčici i zakysanou smetanu a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pomalu přiveďte k varu a vsypte těstoviny, brokolici a polovinu sýra. 

6

Prohřejte, a až se sýr rozpustí, přimíchejte nasekané lístky petrželky.

7

Nechte tři minuty rozehřívat gril. Těstoviny s omáčkou přesuňte do zapékací mísy a posypte cibulkou, směsí strouhanky, zbylého sýra a bylinek. 

8

Zapékejte na střední mřížce asi tři minuty. Pokud povrch nezlátne stejnoměrně, nádobu otočte. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte ještě pět minut stát.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Anonym

Můj manžel má nechuť k všemu co se urodilo a neprošlo před nástupem na talíř přes prase,ale tyto těstoviny se staly šlágrem naší jinak převážně masové kuchyně.A hlavně nikdy dlouho nevydrží.Díky!

Anonym

RE:Tak horsie cestoviny som v zivote nejedla a to nebude kucharkou...Varim velmi rada a velmi chutne, ale toto som nedokazala jest bez zaprenia. Draha Gabika, nevim jak jsi na tom ve skutecnosti s varenim nebo s dodrzovanim pracovniho postupu, protoze ja varim jen prilezitostne a tyhle testoviny vrele doporucuji, byly vyborne i mi znami si je pochvalovali!!

Anonym

Musím tenhle recept moc pochválit. I přes počáteční nedůvěru mě velmi mile překvapil a zařazuji ho mezi oblíbené recepty. Všem doporučuji!!

Ludmila Huškova

Dělám tyto těstoviny často. Přidávám do nich na kousky nakrájené, osolené a opepřené kuřecí maso které opeču na pánvi. Jednou jsem místo kuřecího masa dala šunku a také to bylo velmi jedlé.

Jana Čiháková

Dala bych více, než je uvedené množství, brokolice. Také se mi líbí Michaely nápad s kukuřicí. Strouhanka je výborná.

Obchod Apetit