Těstoviny se špenátem a pórkem

Těstoviny se špenátem a pórkem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5314 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 355 g
Tuky 365 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mají ,parametry‘ lehkého oběda. Skvěle je doplníte trochou čatní nebo naložené zeleniny.

Suroviny

máslo 100 g
olivový olej 1 PL
pórek 2 ks
velké, nakrájené najemno
těstoviny 500 g
penne rigate
zakysaná smetana 200 ml
hořčice kremžská 1 PL
sýr 120 g
dánský modrý sýr nakrájený na větší kostky
sušená rajčata 8 ks
špenát 200 g
listový špenát

1Povařte pórek
Máslo s olejem rozpalte ve velkém hrnci, přidejte pórek a trochu horké vody. Přikryjte a na mírném plameni vařte, až pórek změkne.

2Následují těstoviny
Mezitím uvařte těstoviny. K pórku přidejte zakysanou smetanu, hořčici, tři čtvrtiny sýra, osolte a opepřete. Míchejte, dokud se sýr neroztaví. Odstavte.

3Všechno smíchejte
Slijte těstoviny, ale vodu z nich si ponechte stranou. Těstoviny přidejte do omáčky, promíchejte je a případně přidejte trochu vody z vaření. Postupně, po hrstech, přimíchávejte špenát; pokud je třeba, přilijte ještě vodu. Nakonec do směsi vmíchejte zbytek sýra a podávejte.

Kouzelná přísada
Pravý francouzský sýr s modrou plísní je jemný, sladce pikantní a uvnitř krémový. Obyčejné špagety povýší na skutečnou lahůdku. Cantorel, 150 g okolo 58 Kč, najdete například v Tescu nebo Delvitě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

proč jsou v receptu rajčata? jinak to vypadá dobře, to si uvaříme!

Anonym

Protože sušený jsou dobrý skoro ke všemu. :)

Anonym

V jaké fázi se ale mají do receptu ty rajčata přidat? Jsou v ingrediencích, ale už ne v postupu vaření...?

Anonym

výborné jemné lehké těstoviny... manžel se v obchodě nedohledal sušených rajčat v oleji, tak jsem to zkusila bez nich a i tak to byla skvělá večeře!

Anonym

Recept je opravdu výborný, používám "suchá" sušená rajčata, nejsou pak totiž tak mastná, zkuste je najít u "Vietnamců", jsou italská, prodávají je dokonce levněji než v klasických potravinách. Těstovinám dodávají chuťový "šmrnc", dodávají jídlu výraznost.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit