Více než hodinu
Snadné
Zapečené těstoviny jsou rychlovka, při níž není třeba se striktně držet předepsaných surovin. Navíc je v pohodě zvládnou připravit i naprostí začátečníci. Ať už jde o klasické šunkofleky, zapečené těstoviny s kuřecím masem nebo pro vegetariány těstoviny s brokolicí.
Naprostou klasikou jsou těstoviny s uzeným masem, které jsou běžně známé jako šunkofleky. V časech minulých byly nedílnou součástí jídelen v závodních provozovnách, ale i školních jídelnách. Pochopitelně se zpravidla nepřipravovaly ze šunky, jak by se dalo z názvu odvodit. Často se jednalo o levnější druhy uzeného masa (bůček, žebra atd.).
Další příklad masových zapečených těstovin jsou s kuřecím masem. Nejčastěji se používají kuřecí prsa, ale rozhodně nic nezkazíte tím, když do směsi nakrájíte svalovinu ze zadních nohou.
Tato kombinace mírně zavání italskou kuchyní a je jakýsi mezikrok k zapečeným lasagním.
České šunkofleky se zpravidla zapékají přelité rozšlehaným vajíčkem. Ale možná díky oblibě americké klasiky mac and cheese u nás brzy zdomácněla kombinace těstovin se sýrem a smetanou.
Jsou jedna z možností, jak připravit zcela vegetariánské jídlo. Pochopitelně lze brokolici vyměnit za jinou zeleninu, jako květák, zelené fazolky, listový špenát, cuketu nebo lilek.
Výhodou zapečených těstovin je, že s trochou improvizace připravíte pokaždé jiné chutné jídlo. Můžete do nich přidat suroviny, které máte běžně v lednici, spíži nebo na zahrádce. Navíc zužitkujete i některé zbytky od oběda nebo z předešlého dne.
Dříve se do zapečených těstovin používaly především flíčky nebo kolínka. Hlavně proto, že nebyl příliš velký výběr tvarů těstovin. Ale dnes si i podle našich receptů můžete všimnout, že v tomto směru se příliš omezovat nemusíte.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food