0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

lahev mléko
ZDROJ: Charlotte May/Pexels
sdílet:

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.

Pokud navštívíte Turecko, Bulharsko, Libanon nebo Bosnu, určitě na něj narazíte. Místo piva jej popíjejí i muži na ulicích při družných hovorech, podává se jako součást menu a je přímo ztělesněním osvěžení. Přitom jeho přípravu zvládne úplně každý.

Vyrábí se smícháním jogurtu s vodou a dochucuje se solí. Kromě skvělé chuti dodáme s tímto nápojem tělu i potřebné bílkoviny a jogurtové kultury, které prospívají trávení.

  • V Řecku a na Kypru narazíte na ayran pod názvem ayrani.
  • V Indii se tradičně pije jako lassi a v Arménii jako tanh.

Ayran a něco navíc

  • Ayran & okurka - Vodu můžete v ayranu nahradit okurkovou šťávou - dodá mu příjemnou okurkovou chuť a ještě spoustu vitamínů, především C a B. 

  • Ayran & česnek - Základní ayran lze obohatit o česnek, který chuť nápoje pěkně nakopne a dodá tělu pořádnou dávku zdraví! Česnek je známý pro své blahodárné a léčivé účinky po celá staletí, jedná se o přírodní lék s výrazným aroma a chutí. Jeho antibakteriální a antivirové účinky z něj dělají krále zeleniny. 

  • Ayran & máta - Mezi populární kombinace patří i ayran s mátou, která dodá drinku jemný mentolový šmak. Máta posiluje imunitní systém a přirozenou obranyschopnost. Pomáhá i při bolestech břicha, podporuje činnost trávicího traktu a střev. Lístky máty do ayranu nasekejte hodně najemno, aby se z ní uvolnilo co nejvíc léčivých látek a silic.

K čemu se hodí?

  • Na Blízkém východě a v Turecku se s ayranem běžně setkáte ve stáncích s rychlým občerstvením, slouží také jako přípitek k přivítání hostů.
  • Výborně se hodí k döner kebabu, grilovanému masu nebo zelenině. Sám kebab může být pro někoho hůř stravitelný. Proto Turci zapíjejí masové pokrmy ayranem.
  • Ayran je výborným pomocníkem při bolestech břicha a žaludečních potížích. Napomáhá k obnově střevní mikroflóry a servíruje se vychlazený, což působí příjemně na rozhozený žaludek.
  • Poskytuje dokonalé osvěžení v parných letních dnech - podávat ho můžete s kostkami ledu.

Připravte si ho doma!

Příprava ayranu je velmi jednoduchá: 

  1. Do většího džbánu vyklopte 500 ml bílého jogurtu a přilijte 250 ml studené vody.
  2. Podle chuti přidejte sůl, mátu nebo česnek. Do tradičního tureckého ayranu se dává 1 lžička soli na 1 litr vody, tato kombinace může být na někoho příliš slaná. Proto doma se solí opatrně, doporučuji přidávat po špetkách.
  3. Vše pořádně promíchejte metlou (použít můžete i mixér) a je hotovo. Hotový nápoj skladujte v lednici při teplotě 4 až 8 °C.

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč