Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ayran: Svěží letní nápoj, který připravíte během několika vteřin. Osvěží líp než pivo

Ayran, jogurtový nápoj
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.

Pokud navštívíte Turecko, Bulharsko, Libanon nebo Bosnu, určitě na něj narazíte. Velmi populární je však v celé jihozápadní a střední Asii. Místo piva jej popíjejí muži na ulicích při družných hovorech, podává se jako součást menu a je přímo ztělesněním osvěžení.

  • V Řecku a na Kypru narazíte na ayran pod názvem ayrani.
  • V Indii se tradičně pije jako lassi a v Arménii jako tanh.

Vyrábí se smícháním jogurtu s vodou a dochucuje se solí. Kromě skvělé chuti dodáme s tímto nápojem tělu i potřebné bílkoviny a jogurtové kultury, které prospívají trávení.

  • Přesně stanovený optimální poměr neexistuje, ten záleží na tom, jak hustý nápoj upřednostňujete. Zpravidla se však pohybuje kolem 1 : 1 (jogurt : voda).
  • Skvělý ayran však vyrobíte smícháním 1,5 až 2 dílů jogurtu a 1 dílu vody. 
  • Platí, že řidší ayran víc zavodní a osvěží, hustší ayran lépe zažene hlad, zvlášť, použijete-li tučný, smetanový jogurt.

Jak připravit domácí ayran

Příprava domácího ayranu je velmi jednoduchá: 

  1. Do většího džbánu vyklopte 500 ml bílého jogurtu a přilijte 250 ml studené vody.
  2. Podle chuti přidejte sůl, mátu nebo česnek. Do tradičního tureckého ayranu se dává 1 lžička soli na 1 litr vody, tato kombinace může být na někoho příliš slaná. Proto doma se solí opatrně, doporučuji přidávat po špetkách.
  3. Vše pořádně promíchejte metlou (použít můžete i mixér) a je hotovo. Hotový nápoj skladujte v lednici při teplotě 4 až 8 °C.

Ayran a něco navíc

  • Ayran & okurka - Vodu můžete v ayranu nahradit okurkovou šťávou - dodá mu příjemnou okurkovou chuť a ještě spoustu vitamínů, především C a B. 

  • Ayran & česnek - Základní ayran lze obohatit o česnek, který chuť nápoje pěkně nakopne a dodá tělu pořádnou dávku zdraví! Česnek je známý pro své blahodárné a léčivé účinky po celá staletí, jedná se o přírodní lék s výrazným aroma a chutí. Jeho antibakteriální a antivirové účinky z něj dělají krále zeleniny. 

  • Ayran & máta - Mezi populární kombinace patří i ayran s mátou, která dodá drinku jemný mentolový šmak. Máta posiluje imunitní systém a přirozenou obranyschopnost. Pomáhá i při bolestech břicha, podporuje činnost trávicího traktu a střev. Lístky máty do ayranu nasekejte hodně najemno, aby se z ní uvolnilo co nejvíc léčivých látek a silic.

K čemu se hodí?

  • Na Blízkém východě a v Turecku se s ayranem běžně setkáte ve stáncích s rychlým občerstvením, slouží také jako přípitek k přivítání hostů.

  • Výborně se hodí k döner kebabu, grilovanému masu nebo zelenině. Sám kebab může být pro někoho hůř stravitelný. Proto Turci zapíjejí masové pokrmy ayranem.
  • Ayran je výborným pomocníkem při bolestech břicha a žaludečních potížích. Napomáhá k obnově střevní mikroflóry a servíruje se vychlazený, což působí příjemně na rozhozený žaludek.
  • Poskytuje dokonalé osvěžení v parných letních dnech – podávat ho můžete s kostkami ledu.

Zdroje informací: UnicornsInTheKitchen, 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Skryt pre seznam
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín