Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ayran: Svěží letní nápoj, který připravíte během několika vteřin. Osvěží líp než pivo

Ayran, jogurtový nápoj
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.

Pokud navštívíte Turecko, Bulharsko, Libanon nebo Bosnu, určitě na něj narazíte. Velmi populární je však v celé jihozápadní a střední Asii. Místo piva jej popíjejí muži na ulicích při družných hovorech, podává se jako součást menu a je přímo ztělesněním osvěžení.

  • V Řecku a na Kypru narazíte na ayran pod názvem ayrani.
  • V Indii se tradičně pije jako lassi a v Arménii jako tanh.

Vyrábí se smícháním jogurtu s vodou a dochucuje se solí. Kromě skvělé chuti dodáme s tímto nápojem tělu i potřebné bílkoviny a jogurtové kultury, které prospívají trávení.

  • Přesně stanovený optimální poměr neexistuje, ten záleží na tom, jak hustý nápoj upřednostňujete. Zpravidla se však pohybuje kolem 1 : 1 (jogurt : voda).
  • Skvělý ayran však vyrobíte smícháním 1,5 až 2 dílů jogurtu a 1 dílu vody. 
  • Platí, že řidší ayran víc zavodní a osvěží, hustší ayran lépe zažene hlad, zvlášť, použijete-li tučný, smetanový jogurt.

Jak připravit domácí ayran

Příprava domácího ayranu je velmi jednoduchá: 

  1. Do většího džbánu vyklopte 500 ml bílého jogurtu a přilijte 250 ml studené vody.
  2. Podle chuti přidejte sůl, mátu nebo česnek. Do tradičního tureckého ayranu se dává 1 lžička soli na 1 litr vody, tato kombinace může být na někoho příliš slaná. Proto doma se solí opatrně, doporučuji přidávat po špetkách.
  3. Vše pořádně promíchejte metlou (použít můžete i mixér) a je hotovo. Hotový nápoj skladujte v lednici při teplotě 4 až 8 °C.

Ayran a něco navíc

  • Ayran & okurka - Vodu můžete v ayranu nahradit okurkovou šťávou - dodá mu příjemnou okurkovou chuť a ještě spoustu vitamínů, především C a B. 

  • Ayran & česnek - Základní ayran lze obohatit o česnek, který chuť nápoje pěkně nakopne a dodá tělu pořádnou dávku zdraví! Česnek je známý pro své blahodárné a léčivé účinky po celá staletí, jedná se o přírodní lék s výrazným aroma a chutí. Jeho antibakteriální a antivirové účinky z něj dělají krále zeleniny. 

  • Ayran & máta - Mezi populární kombinace patří i ayran s mátou, která dodá drinku jemný mentolový šmak. Máta posiluje imunitní systém a přirozenou obranyschopnost. Pomáhá i při bolestech břicha, podporuje činnost trávicího traktu a střev. Lístky máty do ayranu nasekejte hodně najemno, aby se z ní uvolnilo co nejvíc léčivých látek a silic.

K čemu se hodí?

  • Na Blízkém východě a v Turecku se s ayranem běžně setkáte ve stáncích s rychlým občerstvením, slouží také jako přípitek k přivítání hostů.

  • Výborně se hodí k döner kebabu, grilovanému masu nebo zelenině. Sám kebab může být pro někoho hůř stravitelný. Proto Turci zapíjejí masové pokrmy ayranem.
  • Ayran je výborným pomocníkem při bolestech břicha a žaludečních potížích. Napomáhá k obnově střevní mikroflóry a servíruje se vychlazený, což působí příjemně na rozhozený žaludek.
  • Poskytuje dokonalé osvěžení v parných letních dnech – podávat ho můžete s kostkami ledu.

Zdroje informací: UnicornsInTheKitchen, 

Skryt pre seznam

Související články

Skryt pre seznam
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč