Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.
Pokud navštívíte Turecko, Bulharsko, Libanon nebo Bosnu, určitě na něj narazíte. Velmi populární je však v celé jihozápadní a střední Asii. Místo piva jej popíjejí muži na ulicích při družných hovorech, podává se jako součást menu a je přímo ztělesněním osvěžení.
- V Řecku a na Kypru narazíte na ayran pod názvem ayrani.
- V Indii se tradičně pije jako lassi a v Arménii jako tanh.
Vyrábí se smícháním jogurtu s vodou a dochucuje se solí. Kromě skvělé chuti dodáme s tímto nápojem tělu i potřebné bílkoviny a jogurtové kultury, které prospívají trávení.
- Přesně stanovený optimální poměr neexistuje, ten záleží na tom, jak hustý nápoj upřednostňujete. Zpravidla se však pohybuje kolem 1 : 1 (jogurt : voda).
- Skvělý ayran však vyrobíte smícháním 1,5 až 2 dílů jogurtu a 1 dílu vody.
- Platí, že řidší ayran víc zavodní a osvěží, hustší ayran lépe zažene hlad, zvlášť, použijete-li tučný, smetanový jogurt.
Jak připravit domácí ayran
Příprava domácího ayranu je velmi jednoduchá:
- Do většího džbánu vyklopte 500 ml bílého jogurtu a přilijte 250 ml studené vody.
- Podle chuti přidejte sůl, mátu nebo česnek. Do tradičního tureckého ayranu se dává 1 lžička soli na 1 litr vody, tato kombinace může být na někoho příliš slaná. Proto doma se solí opatrně, doporučuji přidávat po špetkách.
- Vše pořádně promíchejte metlou (použít můžete i mixér) a je hotovo. Hotový nápoj skladujte v lednici při teplotě 4 až 8 °C.
Ayran a něco navíc
-
Ayran & okurka - Vodu můžete v ayranu nahradit okurkovou šťávou - dodá mu příjemnou okurkovou chuť a ještě spoustu vitamínů, především C a B.
-
Ayran & česnek - Základní ayran lze obohatit o česnek, který chuť nápoje pěkně nakopne a dodá tělu pořádnou dávku zdraví! Česnek je známý pro své blahodárné a léčivé účinky po celá staletí, jedná se o přírodní lék s výrazným aroma a chutí. Jeho antibakteriální a antivirové účinky z něj dělají krále zeleniny.
-
Ayran & máta - Mezi populární kombinace patří i ayran s mátou, která dodá drinku jemný mentolový šmak. Máta posiluje imunitní systém a přirozenou obranyschopnost. Pomáhá i při bolestech břicha, podporuje činnost trávicího traktu a střev. Lístky máty do ayranu nasekejte hodně najemno, aby se z ní uvolnilo co nejvíc léčivých látek a silic.
K čemu se hodí?
-
Na Blízkém východě a v Turecku se s ayranem běžně setkáte ve stáncích s rychlým občerstvením, slouží také jako přípitek k přivítání hostů.
- Výborně se hodí k döner kebabu, grilovanému masu nebo zelenině. Sám kebab může být pro někoho hůř stravitelný. Proto Turci zapíjejí masové pokrmy ayranem.
- Ayran je výborným pomocníkem při bolestech břicha a žaludečních potížích. Napomáhá k obnově střevní mikroflóry a servíruje se vychlazený, což působí příjemně na rozhozený žaludek.
- Poskytuje dokonalé osvěžení v parných letních dnech – podávat ho můžete s kostkami ledu.
Zdroje informací: UnicornsInTheKitchen,