Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč ze zakysané smetany
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 84
Do 75 minut Velmi snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4570 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 560 g
Tuky 209 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Borůvky jsou do pečených dezertů vynikající, protože mají dost pevné slupky na to, aby v troubě nepopraskaly. Koláč ze zakysané smetany a tvarohovou polevou je výborný k čaji nebo odpolední kávě. Málokdo by věřil, že tak senzační moučník má tak jednoduchý recept. Stačí jen koupit nebo nasbírat borůvky a vyzkoušet!

Suroviny

máslo 170 g
změklé
vejce 3 ks
velká
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
Na polevu
tvaroh 200 g
jemný, možno nahradit lučinou

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).

2

Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek.

3

Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce.

4

Na polevu utřete tvaroh s cukrem a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami; pokud ho nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

22.07.2009 16:37
výtečný,donesla jsem ho do práce a všichni chtěli recept...vřele doporučuji!
28.06.2009 15:43
Skvělý koláč, klidně i jako letní narozeninový dortík pro děti. Velmi jednoduchý a rychlý, dobrý i bez polevy, ale s polevou slavnostnější a lepší. Doporučuji. Zkoušela jsem na půl i s červeným rybízem, červené a modré kuličky na polevě vypadají taky dobře, děti si můžou vyzdobit podle sebe.
23.08.2008 15:42
Koláč jsem upekla pro dceru a ostatní holky na skautský tábor. Když ho uviděly, vykulily oči a okamžitě se na něj vrhly. Než jsem napočítala do pěti, bylo po koláči. Je výborný a nádherně vypadá.
31.07.2008 09:40
Koláč byl úplně skvělý, vláčný - borůvky se krásně rozmístili po celém koláči. Jen se po něm zaprášilo:-)
05.05.2008 14:04
Perfektní, normálně nerada experimentuju, když má přijít návštěva, ale tentokrát se to podařilo. Dala jsem místo borůvek višně, a byl vynikající, příště zkusím jiné ovoce. Nezkoušel jste někdo dát místo másla Heru???
30.08.2007 08:16
Recept se nachází v č.8/04, str.27
16.08.2007 16:35
Koláč jednoznačně výborný.Neumím moct péct, ale tohle je jednoduché a skvělé.
14.07.2007 22:25
Použila jsem špaldovou bio mouku a zřejmě díky větší hustotě těsta borůvky neklesly ke dnu, ale zůstaly poměrně pravidelně rozvrstvené. Byla jsem příjemně překvapená a recept doporučím!
18.03.2007 10:08
Dělala jsem ho včera s malinami a ostruzinami a nahoru jsem dala cerstve jahody. Je vyborny a dneska je jeste mnohem lepsi nez vcera. A hlavne je hrozne jednoduchy na pripravu. Doporucuji.
21.01.2007 09:53
Tento koláč je opravdu moc dobrý a hlavně jednoduchý.Myslím,že borůvky by se daly nahradit i jiným ovocem a já osobne příště vyzkouším nahradit borůvky čokoládou.Dám vědět jak to dopadlo:-)

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...