Koláč ze zakysané smetany

Koláč ze zakysané smetany

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Velmi snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4570 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 560 g
Tuky 209 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Borůvky jsou do pečených dezertů vynikající, protože mají dost pevné slupky na to, aby v troubě nepopraskaly. Koláč s tvarohovou polevou je výborný k čaji.

Suroviny

máslo 170 g
změklé
krupicový cukr 170 g
vejce 3 ks
velká
mouka pšeničná hladká 220 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
vanilkový cukr 1 bal
zakysaná smetana 150 ml
borůvky 400 g
Na polevu
tvaroh 200 g
jemný, možno nahradit lučinou
cukr 100 g
práškový

1Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).

2Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek.

3Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce.

4Na polevu utřete tvaroh s cukrem a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami; pokud ho nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Anonym

Tento koláč je naprostá bomba.Nejen že je velmi rychlý - což oceňuji hlavně já ale především všem chutná.Vřele doporučuji. :-)

Anonym

Tento koláč je výborný, snadný na přípravu a navíc zůstavá dlouho vláčný diky zakysané smetaně. Ještě lepší než s borůvkami je tento koláč s ostružinami. Krásně vypadá ozdobený lístky meduňky:)

Anonym

Jsem začínající kuchařka a s pečením zatím nemám moc zkušeností, ale tento recept se mi povedl hned napoprvé a zachutnal. Už jsem ho pekla 3x a musím konstatovat, že příště, až se vrhnu na pečení, jdu zase do něj! DĚKUJI ZA VYJÍMEČNÝ A JEDNODUCHÝ RECEPT!

Anonym

...fakt, ale zatim se mi jen 1x z cca 6 pokusu podarilo, aby se mi trochu nezdrcnul. Ono to na vyborne chuti neubere, ale prece jen bych rada zase jednou dosahla te nadychanosti. :)

Anonym

Tento koláč je opravdu moc dobrý a hlavně jednoduchý.Myslím,že borůvky by se daly nahradit i jiným ovocem a já osobne příště vyzkouším nahradit borůvky čokoládou.Dám vědět jak to dopadlo:-)

Anonym

Dělala jsem ho včera s malinami a ostruzinami a nahoru jsem dala cerstve jahody. Je vyborny a dneska je jeste mnohem lepsi nez vcera. A hlavne je hrozne jednoduchy na pripravu. Doporucuji.

Anonym

Použila jsem špaldovou bio mouku a zřejmě díky větší hustotě těsta borůvky neklesly ke dnu, ale zůstaly poměrně pravidelně rozvrstvené. Byla jsem příjemně překvapená a recept doporučím!

Anonym

Koláč jednoznačně výborný.Neumím moct péct, ale tohle je jednoduché a skvělé.

Anonym

Perfektní, normálně nerada experimentuju, když má přijít návštěva, ale tentokrát se to podařilo. Dala jsem místo borůvek višně, a byl vynikající, příště zkusím jiné ovoce. Nezkoušel jste někdo dát místo másla Heru???

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit