Borůvky jsou do pečených dezertů vynikající, protože mají dost pevné slupky na to, aby v troubě nepopraskaly. Koláč s tvarohovou polevou je výborný k čaji.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).
Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek.
Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce.
Na polevu utřete tvaroh s cukrem a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami; pokud ho nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.
Komentáře
Anonym
19.05.2006 13:05
SUPER koláč
Anonym
07.08.2006 19:17
Ostružiny
Anonym
10.10.2006 14:29
Chutná dobrota
Anonym
23.11.2006 16:51
genialni kolac
Anonym
21.01.2007 09:53
Dobrota
Anonym
18.03.2007 10:08
Vyborne!!
Anonym
14.07.2007 22:25
Mouka
Anonym
16.08.2007 16:35
výborné
Anonym
30.08.2007 08:16
Apetit 8/04
Anonym
05.05.2008 14:04
výborný koláč