0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4 / 5. Počet hodnocení: 80
Více než hodinu Velmi snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4570 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 560 g
Tuky 209 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Borůvky jsou do pečených dezertů vynikající, protože mají dost pevné slupky na to, aby v troubě nepopraskaly. Koláč s tvarohovou polevou je výborný k čaji.

Suroviny

máslo 170 g
změklé
krupicový cukr 170 g
vejce 3 ks
velká
mouka pšeničná hladká 220 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
vanilkový cukr 1 bal
zakysaná smetana 150 ml
borůvky 400 g
Na polevu
tvaroh 200 g
jemný, možno nahradit lučinou
cukr 100 g
práškový

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).

2

Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek.

3

Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce.

4

Na polevu utřete tvaroh s cukrem a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami; pokud ho nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Anonym

Tento koláč je naprostá bomba.Nejen že je velmi rychlý - což oceňuji hlavně já ale především všem chutná.Vřele doporučuji. :-)

Anonym

Tento koláč je výborný, snadný na přípravu a navíc zůstavá dlouho vláčný diky zakysané smetaně. Ještě lepší než s borůvkami je tento koláč s ostružinami. Krásně vypadá ozdobený lístky meduňky:)

Anonym

Jsem začínající kuchařka a s pečením zatím nemám moc zkušeností, ale tento recept se mi povedl hned napoprvé a zachutnal. Už jsem ho pekla 3x a musím konstatovat, že příště, až se vrhnu na pečení, jdu zase do něj! DĚKUJI ZA VYJÍMEČNÝ A JEDNODUCHÝ RECEPT!

Anonym

...fakt, ale zatim se mi jen 1x z cca 6 pokusu podarilo, aby se mi trochu nezdrcnul. Ono to na vyborne chuti neubere, ale prece jen bych rada zase jednou dosahla te nadychanosti. :)

Anonym

Tento koláč je opravdu moc dobrý a hlavně jednoduchý.Myslím,že borůvky by se daly nahradit i jiným ovocem a já osobne příště vyzkouším nahradit borůvky čokoládou.Dám vědět jak to dopadlo:-)

Anonym

Dělala jsem ho včera s malinami a ostruzinami a nahoru jsem dala cerstve jahody. Je vyborny a dneska je jeste mnohem lepsi nez vcera. A hlavne je hrozne jednoduchy na pripravu. Doporucuji.

Anonym

Použila jsem špaldovou bio mouku a zřejmě díky větší hustotě těsta borůvky neklesly ke dnu, ale zůstaly poměrně pravidelně rozvrstvené. Byla jsem příjemně překvapená a recept doporučím!

Anonym

Koláč jednoznačně výborný.Neumím moct péct, ale tohle je jednoduché a skvělé.

Anonym

Perfektní, normálně nerada experimentuju, když má přijít návštěva, ale tentokrát se to podařilo. Dala jsem místo borůvek višně, a byl vynikající, příště zkusím jiné ovoce. Nezkoušel jste někdo dát místo másla Heru???

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč