Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Časopis dTest testoval sojové nápoje. Zajímalo ho, zdali s nimi lze nahradit mléko a jestli obsahuje nežádoucí látky

Sójový nápoj jako alternativa mléka
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Někdo jim dává přednost, protože nemůže pít kravské mléko ze zdravotních důvodů, jiní je preferují coby rostlinnou náhradu. A protože se sójové nápoje těší stále větší oblibě, časopis dTest se pustil do jejich velkého srovnání, v němž zjišťoval, jaké výrobky nejlépe chutnají a které obsahují nejvíce živin.

Sójové nápoje rozhodně nejsou výdobytkem moderní doby. V Číně se o nich psalo již ve 14. století, dlouhou dobu však zůstávaly asijskou specialitou. Západní svět je coby rostlinnou náhradu mléka objevil teprve před několika desetiletími a až v posledních letech sílí jejich nabídka v českých obchodech.

I proto si je pro jeden ze svých nedávných testů vybral časopis dTest, který do laboratoře odeslal jedenáct vzorků sójových nápojů. Ačkoliv spotřebitelé těmto výrobkům běžně říkají sójové mléko, v oficiálně se však slovem „mléko označovat nesmí.

Důvodem je legislativa, která názvy odkazující na mléčné výrobky přisuzuje pouze jim. Proto mohou výrobci, prodejci nebo třeba majitelé kaváren mluvit pouze o sójovém nápoji,“ vysvětluje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

DOBRÁ VOLBA

  • Test nepřinesl žádná nepříjemná překvapení. Nejvíce bodů si na své konto připsal dmBio Soja Drink Natur a s ohledem na cenu jej časopis dTest označil také za výhodný nákup.
  • V testu senzorických vlastností nejlépe obstál nápoj Alpro Soya No Sugars, zásluhu na tom měla především jeho dobrá vůně a chuť.

Čím nás živí sójový nápoj

Důležitým zjištěním bylo, kolik živin sójové nápoje obsahují. Hodnotitelé se zaměřili na ty, které očekávají v běžném mléce: tuk, bílkoviny a cukr. Obsah tuku bývá podobný jako u polotučného mléka (1,5 %), ovšem může být i vyšší, což ukázala i zjištěná tučnost u sledovaných produktů: pohybovala se od 1,55 % až po 2,7 %.

Srovnávat s polotučným mlékem však můžeme pouze obsah tuku, nikoli jeho složení. Zatímco v mléčném tuku převažují nasycené mastné kyseliny, sójový tuk je z více než poloviny sestaven z polynenasycených omega-6 mastných kyselin,“ podotýká Hana Hoffmannová.

Další číslo, které snese srovnání s polotučným mlékem, je celkový obsah bílkovin. Sójové nápoje jich v průměru ukrývaly 3,5 %. Polotučné kravské mléko obsahuje zhruba 3,4 % bílkovin, ovšem zcela jiného typu, a sójový nápoj tak může být vhodnou alternativou pro alergiky citlivé na mléčný protein.

Sojová ‚mléka‘ laktózu neobsahují

A může být i náhradou mléka pro osoby trpící laktózovou intolerancí, což ukázala analýza obsažených cukrů. Neschopnost trávit mléčný cukr laktózu bývá častým důvodem, proč někomu mléko nedělá dobře.

  • U všech testovaných sójových nápojů tyto problémy odpadly, protože laktózu neobsahují. Laboratoř v nich nacházela zejména sacharózu a fruktózu, přičemž celkový obsah cukrů se pohyboval okolo 0,5%.

Přidaný vápník 

Při kontrole obalů se ukázalo, že některé výrobky byly rovněž obohaceny vápníkem. Šlo buď o anorganickou vápenatou sůl, nebo o přídavek mořské řasy bohaté na vápník.

  • I v tomto směru se výrobci snaží připodobnit sójové nápoje klasickému mléku. Ve srovnání s ním je však vápník z rostlinného nápoje pro organismus hůře dostupný.

Vzhled, chuť a vůně

V senzorické laboratoři dvanáct posuzovatelů zkoumalo vzhled, chuť a vůni sójových nápojů. Hodnotila se intenzita a příjemnost vůně i chuti, intenzita příchuti po sóji a výraznost cizích pachutí.

  • Za ideální se považoval nápoj příjemné chuti a vůně se znatelnou, avšak ne příliš výraznou sójovou příchutí.
  • Vzhled nápoje by se měl bílou či nažloutlou barvou i konzistencí blížit mléku.
  • Vzorky si před komisí vysloužily většinou průměrné známky a body nejčastěji ztrácely za chuť a z kritizovaných nedostatků můžeme zmínit i intenzivní sójovou příchuť.

Poslední blok chemických analýz se zaměřil na potenciální kontaminující látky, konkrétně pesticidy a mykotoxiny. Pesticidní látky se nenašly v žádném vzorku, pátrání po mykotoxinech už tak pozitivní zprávy nepřineslo.

  • Připomeňme, že mykotoxiny jsou zdraví škodlivé látky vytvářené některými plísněmi. Do sójových nápojů se mohou dostat z plísní napadené suroviny a jsou záludné tím, že ve výrobku zůstanou, i když sama plíseň zmizí.

Naštěstí se ve všech případech jednalo o velmi malá množství, která u legislativou limitovaných druhů nepřekročila stanovené meze,“ doplnila šéfredaktorka dTestu.

Zdroj: Časopis Apetit, dTest

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopecká

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč