Někdo jim dává přednost, protože nemůže pít kravské mléko ze zdravotních důvodů, jiní je preferují coby rostlinnou náhradu. A protože se sójové nápoje těší stále větší oblibě, časopis dTest se pustil do jejich velkého srovnání, v němž zjišťoval, jaké výrobky nejlépe chutnají a které obsahují nejvíce živin.
Sójové nápoje rozhodně nejsou výdobytkem moderní doby. V Číně se o nich psalo již ve 14. století, dlouhou dobu však zůstávaly asijskou specialitou. Západní svět je coby rostlinnou náhradu mléka objevil teprve před několika desetiletími a až v posledních letech sílí jejich nabídka v českých obchodech.
I proto si je pro jeden ze svých nedávných testů vybral časopis dTest, který do laboratoře odeslal jedenáct vzorků sójových nápojů. Ačkoliv spotřebitelé těmto výrobkům běžně říkají sójové mléko, v oficiálně se však slovem „mléko“ označovat nesmí.
„Důvodem je legislativa, která názvy odkazující na mléčné výrobky přisuzuje pouze jim. Proto mohou výrobci, prodejci nebo třeba majitelé kaváren mluvit pouze o sójovém nápoji,“ vysvětluje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.
DOBRÁ VOLBA
- Test nepřinesl žádná nepříjemná překvapení. Nejvíce bodů si na své konto připsal dmBio Soja Drink Natur a s ohledem na cenu jej časopis dTest označil také za výhodný nákup.
- V testu senzorických vlastností nejlépe obstál nápoj Alpro Soya No Sugars, zásluhu na tom měla především jeho dobrá vůně a chuť.
Čím nás živí sójový nápoj
Důležitým zjištěním bylo, kolik živin sójové nápoje obsahují. Hodnotitelé se zaměřili na ty, které očekávají v běžném mléce: tuk, bílkoviny a cukr. Obsah tuku bývá podobný jako u polotučného mléka (1,5 %), ovšem může být i vyšší, což ukázala i zjištěná tučnost u sledovaných produktů: pohybovala se od 1,55 % až po 2,7 %.
„Srovnávat s polotučným mlékem však můžeme pouze obsah tuku, nikoli jeho složení. Zatímco v mléčném tuku převažují nasycené mastné kyseliny, sójový tuk je z více než poloviny sestaven z polynenasycených omega-6 mastných kyselin,“ podotýká Hana Hoffmannová.
Další číslo, které snese srovnání s polotučným mlékem, je celkový obsah bílkovin. Sójové nápoje jich v průměru ukrývaly 3,5 %. Polotučné kravské mléko obsahuje zhruba 3,4 % bílkovin, ovšem zcela jiného typu, a sójový nápoj tak může být vhodnou alternativou pro alergiky citlivé na mléčný protein.
Sojová ‚mléka‘ laktózu neobsahují
A může být i náhradou mléka pro osoby trpící laktózovou intolerancí, což ukázala analýza obsažených cukrů. Neschopnost trávit mléčný cukr laktózu bývá častým důvodem, proč někomu mléko nedělá dobře.
- U všech testovaných sójových nápojů tyto problémy odpadly, protože laktózu neobsahují. Laboratoř v nich nacházela zejména sacharózu a fruktózu, přičemž celkový obsah cukrů se pohyboval okolo 0,5%.
Přidaný vápník
Při kontrole obalů se ukázalo, že některé výrobky byly rovněž obohaceny vápníkem. Šlo buď o anorganickou vápenatou sůl, nebo o přídavek mořské řasy bohaté na vápník.
- I v tomto směru se výrobci snaží připodobnit sójové nápoje klasickému mléku. Ve srovnání s ním je však vápník z rostlinného nápoje pro organismus hůře dostupný.
Vzhled, chuť a vůně
V senzorické laboratoři dvanáct posuzovatelů zkoumalo vzhled, chuť a vůni sójových nápojů. Hodnotila se intenzita a příjemnost vůně i chuti, intenzita příchuti po sóji a výraznost cizích pachutí.
- Za ideální se považoval nápoj příjemné chuti a vůně se znatelnou, avšak ne příliš výraznou sójovou příchutí.
- Vzhled nápoje by se měl bílou či nažloutlou barvou i konzistencí blížit mléku.
- Vzorky si před komisí vysloužily většinou průměrné známky a body nejčastěji ztrácely za chuť a z kritizovaných nedostatků můžeme zmínit i intenzivní sójovou příchuť.
Poslední blok chemických analýz se zaměřil na potenciální kontaminující látky, konkrétně pesticidy a mykotoxiny. Pesticidní látky se nenašly v žádném vzorku, pátrání po mykotoxinech už tak pozitivní zprávy nepřineslo.
- Připomeňme, že mykotoxiny jsou zdraví škodlivé látky vytvářené některými plísněmi. Do sójových nápojů se mohou dostat z plísní napadené suroviny a jsou záludné tím, že ve výrobku zůstanou, i když sama plíseň zmizí.
„Naštěstí se ve všech případech jednalo o velmi malá množství, která u legislativou limitovaných druhů nepřekročila stanovené meze,“ doplnila šéfredaktorka dTestu.
Zdroj: Časopis Apetit, dTest