Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční pomazánková nejsou všechna stejná. dTest prověřil, zda mají nedostatky

Chléb se šunkou a sýrem
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:

Přejmenovalo se před devíti lety, přesto pro řadu lidí zůstává pomazánkovým máslem. Organizace dTest nyní nechala zkotrolovat, zda si oblíbený produkt zachoval dřívější kvalitu. Jeden z výrobků nedopadl dobře.

Tradiční pomazánkové – jak dnes zní poněkud neukončený název tohoto výrobku – nás provází již 45 let a oblibu si udrželo dodnes. V dobách rostoucích cen másla se mu obzvlášť daří a dá se předpokládat, že tento trend ještě chvíli vydrží. Také proto se časopis dTest rozhodl provést podrobnější test, aby zjistil, v jaké kvalitě se prodává.

  • Do laboratoře putovaly vzorky patnácti výrobků ze dvou kategorií: neochucené pomazánky a s přidanou pažitkou.
  • Rozhodujícím kritériem pro výběr byla slova ‚tradiční pomazánkové‘ na obalu. Ta jsou zárukou, že daná pomazánka splňuje požadavky předepsané vyhláškou, která určuje, z čeho se tradiční pomazánkové vyrábí, a definuje jeho kvalitu obsahem tuku a sušiny.

Nevšímavost vůči názvu na etiketě by se mohla vymstít i při běžném nákupu. V obchodech se totiž můžete setkat s podobně balenými produkty, prodávanými ovšem pod jiným jménem. Obvykle bývají levnější, ale je to na úkor kvality. Zatímco tradiční pomazánkové smí být vyrobeno pouze z mléčného tuku, lacinější pomazánky vedle něj často obsahují i ty rostlinné,“ upozornila šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Kvalita vymezená tučností

Rozhodujícím parametrem kvality je obsah tuku. Pro tradiční pomazánkové platí minimálně 31% obsah mléčného tuku a aktuální vyhláška vymezuje tučnost v přesném rozmezí 31 až 36 %.

  • Nejvyšším obsahem tuku se mohlo pochlubit Olma Tradiční pomazánkové natur. „Dokonce jsme u něj museli zkontrolovat, zda není tučné až příliš. Laboratoř v něm totiž nalezla 36,7% tuku, ale po zohlednění nejistoty měření a zaokrouhlení se ještě vešlo do předepsaného maxima,“ uvedla šéfredaktorka dTestu. Ve škatulce pažitkových výrobků mělo nejvyšší obsah tuku Billa/Clever Tradiční pomazánkové s pažitkou (34 %).
  • Čtyři výrobky se zastavily pod minimální předepsanou tučností a úplně nejhůře dopadlo Krajanka Tradiční pomazánkové s pažitkou (29,4 %).
  • Spolu s množstvím tuku nechal dTest ověřit také jeho složení. Tradiční pomazánkové by mělo obsahovat pouze mléčný tuk a v tomto případě nepřineslo zkoumání nepříjemné překvapení. Žádná z pomazánek neobsahovala tuk jiného než mléčného původu.

Mazaná ochutnávka

Jak ukázalo měření obsahu tuku i sušiny, tradiční pomazánkové se od klasického másla svými hodnotami velmi liší. Další odlišnosti jsou patrné na první pohled a ochutnání.

  • Tradiční pomazánkové se totiž vyrábí ze směsi smetany (někdy zakysané) a sušeného mléka (případně syrovátky), která se nechává prokysat bakteriemi mléčného kvašení. Tím vzniká plastická roztíratelná sraženina mléčné bílkoviny a tuku.
  • V dalších krocích se stabilizuje pomocí škrobu, aby se z ní neuvolňovala syrovátka, dochucuje se a tepelně ošetřuje. Ve srovnání s máslem (vyráběným pouze z mléčného tuku) se tradiční pomazánkové odlišuje především měkčí plastickou konzistencí, podobnou spíše čerstvým sýrům. Dalším významným rozdílem je nakyslá chuť, za kterou vděčí fermentaci během výroby.

Senzorické posouzení testovaných výrobků jsme svěřili komisi osmi zkušených hodnotitelů, kteří sledovali vzhled, konzistenci, chuť a vůni. Samozřejmostí byla teoretická příprava, při které se stanovil seznam žádoucích a nežádoucích vlastností. Ty charakteristické už jsme zmínili při popisu výroby, kromě nich panel očekával jednotnou světlou barvu, čistou chuť bez nepříjemných cizích příchutí a bezvadnou vůni. Za nedostatky se považovalo nestejnorodé vybarvení, hutná či hrudkovitá konzistence, nevyváženě kyselá chuť a jakékoli cizí příchutě či pachy. Pokud jde o vzhled, hodnotitelé si rovněž všímali, zda se z pomazánky neuvolňuje nadměrné množství syrovátky,“ upřesnila Hana Hoffmannová, jak probíhalo senzorické hodnocení.

Většina výrobků prošla hladce, až na jednu výjimku se při něm v souhrnu udělovaly dobré či velmi dobré známky. Tou méně úspěšnou výjimkou bylo Krajanka Tradiční pomazánkové natur. Komise v jeho případě konstatovala několik chuťových nedostatků, zejména žluklost a cizí příchuť. Při senzorickém posouzení proto dosáhl pouze na uspokojivý výsledek.

S různými nedostatky se hodnotitelé setkali i u všech ostatních výrobků, nejčastěji šlo o příliš kyselou chuť a vady konzistence. Nešlo však o zásadní vady. Nejpozitivnější dojem na komisi udělaly Billa/Clever Tradiční pomazánkové, Penny/Boni Tradiční pomazánkové

a Kaufland/K-Classic Tradiční pomazánkové. Všechny tři odešly se stejně silnou velmi dobrou známkou. Mezi pažitkovými pomazánkami si nejlépe vedlo Choceňské tradiční pomazánkové s pažitkou.

Co zjistil test

Parametrem kvality je obsah tuku a jeho nejvyšším obsahem se v testu mohlo pochlubit Olma Tradiční pomazánkové natur. Výrobek Krajanka Tradiční pomazánkové natur nabízí nejlepší poměr cena/výkon.

[[nid:38973]]

Tahanice o název v kostce

  • Tradiční pomazánkové se začalo vyrábět v libereckých mlékárnách v roce 1977 ve snaze vyrobit v podmínkách nedostatku mléčného tuku snadno roztíratelnou pomazánku podobnou máslu. Výsledkem byl výrobek na bázi zakysané smetany a sušeného mléka s 31% obsahem tuku, který tehdejší výrobce nazval pomazánkovým máslem. S pravým másleme, které i tehdy muselo obsahovat 82% tuku, nemělo mnoho společného, ovšem tehdejší státní orgány v tom neviděly problém.
  • Situace se změnila po vstupu Česka do EU, která možnost volného pohybu zboží podmiňuje jasně srozumitelným označením výrobků. Pomazánkové máslo svou tučností neodpovídalo žádné z unijních kategorií másel (klasické s 80 až 90% tuku či nízkotučné s alespoň 39%). Neodpovídal ani obsah vody, který je u pomazánkového vyšší (16 vs. 58%).
  • V roce 2004 a pak ještě několikrát Česká republika požádala EU o výjimky, které by umožnily v Česku zažitý název dál používat. Všechny žádosti byly zamítnuty. Pomazánkové máslo se mohlo vyrábět a prodávat, avšak pod jiným jménem.
  • Rozhodnutí se týkalo i Slovenska, kde se výrobci přizpůsobili, v Česku se pomazánka vyráběla stále pod starým názvem. V roce 2011 se proto dostalo české pomazánkové máslo před evropský soud. Definitivní rozhodnutí padlo v říjnu 2012. Název pomazánkové máslo musel být z vyhlášky vyškrtnut a výrobci dostali do roku 2014 čas na využití zásob starých obalů. Z pultů název pomazánkové máslo definitivně zmizel 1. května 2014, kdy ho nahradil dnes používaný termín ‚tradiční pomazánkové‘.

Kompletní výsledky testu tradičních pomazánkových se dočtete v časopise dTest nebo na www.dtest.cz.

Zdroj: dTest

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopecká

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč