Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na piškotové těsto

Nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko – správný piškotový korpus není žádná sušinka, ale dokonalý základ pro jednoduché moučníky, ale i pro luxusní a rafinované dorty a zákusky jako z cukrárny. Poradíme vám, jakých chyb se vyvarovat i jaké suroviny použít, abyste dosáhli toho nejlepšího výsledku. A pochopitelně přidáme i náš osvědčený recept.
14. 10. 2020 | Autor: Martina Zajícová

K přípravě korpusu budete potřebovat jenom pár surovin, především vejce, cukr a mouku. Není co zkazit, říkáte si. Ovšem i tenhle jednoduchý recept má svá úskalí.

Na co si dát při přípravě piškotového těsta pozor?

1) Dbejte na čistotu

Čistota, půl zdraví i pekařského úspěchu. Nikdy nepodceňujte čisté a suché metly a mísu na bílky. Stačí trocha mastnoty a váš sníh nikdy nedosáhne takové pevnosti, jakou potřebujete. Buďte opatrní i při oddělování bílků a žloutků. Žloutek totiž obsahuje tuk, takže i nepatrná trošička může zhatit vaše snahy. 

2) Poctivě šlehejte vejce

Na šlehání bílků si dejte opravdu záležet. Sníh totiž stojí za nadýchaností výsledného korpusu. Neopomeňte ovšem ani na našlehání žloutků s cukrem. Vše šlehejte zvolna, ale poctivě, protože i v tomto případě totiž platí staré pořekadlo, že trpělivost růže (a povedené dorty) přináší.

3) Mouku vždy prosejte, nejlépe několikrát

Mouku smíchanou s kypřicím práškem raději přidejte špetku kypřicího prášku vždy prosejte přes jemné síto. Klidně i několikrát. Bude krásně vzdušná a výsledný korpus navíc nebudou hyzdit nerozmíchané hrudky mouky.

4) Odolejte pokušení otevřít troubu

Troubu vyhřejte na 160 stupňů. Formu s těstem vložte opatrně dovnitř. Pozor, nikde s ní neťukněte, aby vám neunikl vzduch, který jste tak pracně nahnali dovnitř důkladným šleháním a kypřením. Troubu nikdy neotvírejte předčasně, teplotní šok by zapřičinil spadnutí těsta. A to by byla velká škoda. 

Piškotové dezerty

Piškotové těsto je nadýchané, jemné, vláčné a krásně žluté po vajíčkách. Dají se z něj dělat ty nejjednodušší moučníky...

Jaké ingredience budete na piškotový korpus potřebovat?

1) Základní ingredience – vejce, cukr, mouka

Piškotové těsto se připravuje ze 3 základních surovin. Vejce doporučujeme nejlépe v bio kvalitě či domácí, právě ta dodají piškotu krásnou žlutou barvu. Cukr volte klasický krupicový, ovšem bát se nemusíte ani třtinového, pokud bude stejné hrubosti jako krupicový. Musíte ovšem počítat s tím, že piškot nebude tak krásně světlý a žlutý, protože barva cukru se promítne i do barvy výsledného korpusu. Mouku použijte hladkou a vždy ji dobře prosejte.

2) Další ingredience – kypřicí prášek, tuk, koření, kakao a ořechy

  • Hlavním složkou zodpovědnou za nadlehčení těsta jsou u piškotu vaječné bílky, ovšem doporučujeme přidat i trochu kypřicího prášku, který vám v cestě za nejnadýchanějším korpusem rozhodně pomůže.
     
  • Do piškotu můžete přidat i tuk (změklé máslo nebo rostlinný olej). Piškot bez tuku je jemná, lehký a nadýchaný, piškot s tukem je zase vláčnější a šťavnatější a hodí se víc na dortový korpus.
     
  • Pokud chcete chuť piškotu lehce zvýraznit, ale ne přebít, vsaďte na špetku vanilky či citronové kůry. 
     
  • S příchutí piškotu si můžete ale pohrát ještě více. Část mouky můžete nahradit kakaem, strouhanými vlašskými ořechy, mandlemi či lískovými oříšky.

 

Základní recept na piškotový korpus (na dort)

Ingredience

  • 3 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g krupicového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g rostlinného oleje
  • tuk a polohrubá mouka na vymazání  a vysypání formy
     

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 160°C. Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte do suché odmaštěné mísy. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do světlé pěny. Metličky robotu umyjte, osušte a bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.

Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Žloutkovou směs vmíchejte do sněhu z bílků, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem. Zlehka promíchejte, vlijte olej a ještě jednou promíchejte.

3 Těsto ihned přesuňte do otvírací formy a stěrkou uhlaďte jeho povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.

Ovocný dort se želé

Dort se spoustou ovoce zalitého v průzračném želé je malé mistrovské dílo. Díky receptu krok za krokem a tipům...

Související

Piškotový dort s višněmi a citronovým krémem

Třetí příčku ve Velké cukrářské výzvě vyhrál tenhle originální dort. Nadchl nás krásně nadýchaný piškotový...

Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády

Něžná krasavice z dubnové obálky vypadá tak nádherně, že vám ji bude až líto nakrojit. Ale to by byla škoda!

Piškotová roláda bez vážení s pařížskou šlehačkou

Je snad něco lepšího než jahody se šlehačkou? Jedině jahody s pařížskou šlehačkou!

Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

Kromě elegantního servírování na talířek se dají piškotové lívance jíst rovnou z ruky do pusy. Pak jich ale...

Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty

Kdo by je nemiloval? Kynuté koláče a buchty patří k tradiční české kuchyni stejně jako knedlíky, bramborák či kulajda...

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet

Nadýchané kynuté koláče a buchty jsou vysněnou metou a občas také obrovským strašákem každého začínajícího pekaře. Není...

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem...

Podzimní víkendové pečení: 4x švestky + kynuté těsto

Nadýchané, vláčné kynuté těsto a nakyslé švestky spolu tvoří dokonale harmonický pár – jako by byly pro sebe stvořeny...
REKLAMA

Přidat komentář