Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4171 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 240 g
Tuky 281 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kromě elegantního servírování na talířek se dají piškotové lívance jíst rovnou z ruky do pusy. Pak jich ale ,vdechnete‘ pět, ani nevíte jak.

Suroviny

utřené
vanilka
ušlehaný na tuhý sníh
+ na vysypání lívanečníku
na vymazání lívanečníku
rybízový džem 120 g
nebo meruňkový
na oslazení šlehačky (viz Něco navíc)
na strouhání

Postup

1

V míse do utřeného másla zamíchejte krupicový cukr, jeden po druhém přidejte žloutky, pak citronovou kůru, trochu vanilky a třete 1/4 hodiny (v robotu s ,pádlem‘ stačí cca 5 minut).

2

Přidejte z bílků tuhý sníh a prosejte obě mouky, zlehka, ale dobře promíchejte.

3

Těstem naplňte máslem vymazaný a moukou vysypaný lívanečník či formu na větší muffiny a lívanečky upečte v troubě při 180°C dorůžova, trvá to cca 10 minut, zkontrolujte dříve. Těsto vystačí na 10–15 lívanečků – podle velikosti lívanečníku či formy.

4

Hotové lívanečky potřete zavařeninou a studené ozdobte šlehačkou a/nebo posypte strouhaným tvarohem.

NĚCO NAVÍC
Šlehačku sladit můžete, ale nemusíte. Nejspíš ale pro uvedený počet osob budete potřebovat zhruba 200–250 ml smetany ke šlehání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín