0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4287 kcal
Bílkoviny 158 g
Sacharidy 268 g
Tuky 281 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kromě elegantního servírování na talířek se dají piškotové lívance jíst rovnou z ruky do pusy. Pak jich ale ,vdechnete‘ pět, ani nevíte jak.

Suroviny

máslo 60 g
utřené
krupicový cukr 80 g
žloutek 5 ks
citronová kůra
najemno nastrouhaná, podle chuti
vanilka
podle chuti, nebo 1 sáček vanilkového cukru (ten odečtěte od 80 g krupicového cukru uvedených výše)
bílek 5 ks
ušlehaný na tuhý sníh
mouka pšeničná hladká 50 g
mouka pšeničná polohrubá 80 g
50 g do těsta + 30 g na vysypání lívanečníku
máslo 40 g
na vymazání lívanečníku
džem 120 g
meruňkový nebo rybízový
smetana ke šlehání 125 ml
nebo podle chuti (viz Něco navíc)
moučkový cukr 15 g
na oslazení šlehačky (viz Něco navíc)
tvaroh tvrdý
na strouhání, možno použít rozdrobený Olešnický

1 V míse do utřeného másla zamíchejte krupicový cukr, jeden po druhém přidejte žloutky, pak citronovou kůru, trochu vanilky a třete 1/4 hodiny (v robotu s ,pádlem‘ stačí cca 5 minut). Přidejte z bílků tuhý sníh a prosejte obě mouky, zlehka, ale dobře promíchejte. Těstem naplňte máslem vymazaný a moukou vysypaný lívanečník či formu na větší muffiny a lívanečky upečte v troubě při 180°C dočervena, trvá to cca 10 minut, zkontrolujte dříve. Těsto vystačí na 10–15 lívanečků – podle velikosti lívanečníku či formy.

Hotové lívanečky potřete zavařeninou a studené ozdobte šlehačkou a/nebo posypte strouhaným tvarohem.

NĚCO NAVÍC
Šlehačku sladit můžete, ale nemusíte. Nejspíš ale pro uvedený počet osob budete potřebovat zhruba 200–250 ml smetany ke šlehání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit