Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

Kromě elegantního servírování na talířek se dají piškotové lívance jíst rovnou z ruky do pusy. Pak jich ale ,vdechnete‘ pět, ani nevíte jak.

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 5 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Pečení 0:10
Sladká jídla Česká

Ingredience

    • 60 g másla, utřeného
    • 80 g krupicového cukru
    • 5 žloutků
    • najemno nastrouhaná citronová kůra podle chuti
    • vanilka podle chuti nebo 1 sáček vanilkového cukru (ten odečtěte od 80 g krupicového cukru uvedených výše)
    • 5 bílků, ušlehaných na tuhý sníh
    • 50 g hladké mouky
    • 50 g polohrubé mouky
    • 40 g másla + 30 g polohrubé mouky na vymazání a vysypání lívanečníku
    • 120 g meruňkového nebo rybízového džemu
    • 125 ml smetany ke šlehání (nebo podle chuti – viz Něco navíc)
    • 15 g moučkového cukru na oslazení šlehačky (viz Něco navíc)
    • tvaroh na strouhání (my jsme místo něj použili rozdrobený Olešnický)

Příprava jídla

1 V míse do utřeného másla zamíchejte krupicový cukr, jeden po druhém přidejte žloutky, pak citronovou kůru, trochu vanilky a třete 1/4 hodiny (v robotu s ,pádlem‘ stačí cca 5 minut). Přidejte z bílků tuhý sníh a prosejte obě mouky, zlehka, ale dobře promíchejte. Těstem naplňte máslem vymazaný a moukou vysypaný lívanečník či formu na větší muffiny a lívanečky upečte v troubě při 180°C dočervena, trvá to cca 10 minut, zkontrolujte dříve. Těsto vystačí na 10–15 lívanečků – podle velikosti lívanečníku či formy.

Hotové lívanečky potřete zavařeninou a studené ozdobte šlehačkou a/nebo posypte strouhaným tvarohem.

NĚCO NAVÍC
Šlehačku sladit můžete, ale nemusíte. Nejspíš ale pro uvedený počet osob budete potřebovat zhruba 200–250 ml smetany ke šlehání.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Milánská polévka

Květák s parmazánem

Plněné hovězí závitky s praženou krupicí

Jak na piškotové těsto

REKLAMA

Přidat komentář