Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4287 kcal
Bílkoviny 158 g
Sacharidy 268 g
Tuky 281 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kromě elegantního servírování na talířek se dají piškotové lívance jíst rovnou z ruky do pusy. Pak jich ale ,vdechnete‘ pět, ani nevíte jak.

Suroviny

máslo 60 g
utřené
krupicový cukr 80 g
žloutek 5 ks
citronová kůra
najemno nastrouhaná, podle chuti
vanilka
podle chuti, nebo 1 sáček vanilkového cukru (ten odečtěte od 80 g krupicového cukru uvedených výše)
bílek 5 ks
ušlehaný na tuhý sníh
mouka pšeničná hladká 50 g
mouka pšeničná polohrubá 80 g
50 g do těsta + 30 g na vysypání lívanečníku
máslo 40 g
na vymazání lívanečníku
džem 120 g
meruňkový nebo rybízový
smetana ke šlehání 125 ml
nebo podle chuti (viz Něco navíc)
moučkový cukr 15 g
na oslazení šlehačky (viz Něco navíc)
tvaroh tvrdý
na strouhání, možno použít rozdrobený Olešnický

1 V míse do utřeného másla zamíchejte krupicový cukr, jeden po druhém přidejte žloutky, pak citronovou kůru, trochu vanilky a třete 1/4 hodiny (v robotu s ,pádlem‘ stačí cca 5 minut). Přidejte z bílků tuhý sníh a prosejte obě mouky, zlehka, ale dobře promíchejte. Těstem naplňte máslem vymazaný a moukou vysypaný lívanečník či formu na větší muffiny a lívanečky upečte v troubě při 180°C dočervena, trvá to cca 10 minut, zkontrolujte dříve. Těsto vystačí na 10–15 lívanečků – podle velikosti lívanečníku či formy.

Hotové lívanečky potřete zavařeninou a studené ozdobte šlehačkou a/nebo posypte strouhaným tvarohem.

NĚCO NAVÍC
Šlehačku sladit můžete, ale nemusíte. Nejspíš ale pro uvedený počet osob budete potřebovat zhruba 200–250 ml smetany ke šlehání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit