Kromě elegantního servírování na talířek se dají piškotové lívance jíst rovnou z ruky do pusy. Pak jich ale ,vdechnete‘ pět, ani nevíte jak.
Suroviny
Postup
V míse do utřeného másla zamíchejte krupicový cukr, jeden po druhém přidejte žloutky, pak citronovou kůru, trochu vanilky a třete 1/4 hodiny (v robotu s ,pádlem‘ stačí cca 5 minut).
Přidejte z bílků tuhý sníh a prosejte obě mouky, zlehka, ale dobře promíchejte.
Těstem naplňte máslem vymazaný a moukou vysypaný lívanečník či formu na větší muffiny a lívanečky upečte v troubě při 180°C dorůžova, trvá to cca 10 minut, zkontrolujte dříve. Těsto vystačí na 10–15 lívanečků – podle velikosti lívanečníku či formy.
Hotové lívanečky potřete zavařeninou a studené ozdobte šlehačkou a/nebo posypte strouhaným tvarohem.
NĚCO NAVÍC
Šlehačku sladit můžete, ale nemusíte. Nejspíš ale pro uvedený počet osob budete potřebovat zhruba 200–250 ml smetany ke šlehání.