
Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou
Kromě elegantního servírování na talířek se dají piškotové lívance jíst rovnou z ruky do pusy. Pak jich ale ,vdechnete‘ pět, ani nevíte jak.
Ingredience
- 60 g másla, utřeného
- 80 g krupicového cukru
- 5 žloutků
- najemno nastrouhaná citronová kůra podle chuti
- vanilka podle chuti nebo 1 sáček vanilkového cukru (ten odečtěte od 80 g krupicového cukru uvedených výše)
- 5 bílků, ušlehaných na tuhý sníh
- 50 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 40 g másla + 30 g polohrubé mouky na vymazání a vysypání lívanečníku
- 120 g meruňkového nebo rybízového džemu
- 125 ml smetany ke šlehání (nebo podle chuti – viz Něco navíc)
- 15 g moučkového cukru na oslazení šlehačky (viz Něco navíc)
- tvaroh na strouhání (my jsme místo něj použili rozdrobený Olešnický)
Příprava jídla
1 V míse do utřeného másla zamíchejte krupicový cukr, jeden po druhém přidejte žloutky, pak citronovou kůru, trochu vanilky a třete 1/4 hodiny (v robotu s ,pádlem‘ stačí cca 5 minut). Přidejte z bílků tuhý sníh a prosejte obě mouky, zlehka, ale dobře promíchejte. Těstem naplňte máslem vymazaný a moukou vysypaný lívanečník či formu na větší muffiny a lívanečky upečte v troubě při 180°C dočervena, trvá to cca 10 minut, zkontrolujte dříve. Těsto vystačí na 10–15 lívanečků – podle velikosti lívanečníku či formy.
2 Hotové lívanečky potřete zavařeninou a studené ozdobte šlehačkou a/nebo posypte strouhaným tvarohem.
NĚCO NAVÍC
Šlehačku sladit můžete, ale nemusíte. Nejspíš ale pro uvedený počet osob budete potřebovat zhruba 200–250 ml smetany ke šlehání.
Přidat komentář