Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znáte mrazem sušené ovoce? Je lehké jako vánek a má spoustu zajímavých využití

pexels-fallon-michael
ZDROJ: pexels-fallon-michael
sdílet:

Lyofilizované neboli mrazem sušené ovoce je v kurzu. Je lehounké křehké a křupavé, přitom voní a zachovává si tvar i chuť původní plodiny. Co stojí za zvláštní texturou vysušeného ovoce? Jak sedne sušení mrazem jahodám? K čemu takové ovoce můžete použít?

Jahody, broskve nebo melouny nepatří zrovna mezi ideální adepty k sušení. Do běžné sušičky na ovoce se nehodí kvůli tomu, že valnou většinu jejich hmoty tvoří voda. Proces běžného sušení tak trvá dlouho a ovoce může změnit k nepoznání nejen fyzicky, ale i chuťově.

  • Metodou sušení mrazem (sublimačním sušením), která se také označuje jako lyofilizace, však lze podobným neduhům předejít.
  • Mrazem sušené ovoce (nebo zelenina) dovede ozdobit dezerty, dorty a chuťově i barevně doplnit například domácí granolu či müsli.
  • Výhodou je, že si takto upravené suroviny udržují texturu, aroma, minerály, vitaminy, vlákninu i barviva, což jsou vlastnosti a látky, které se jinak teplem ničí.

Bez mrazu to nejde

Při lyofilizaci se nejdříve ovoce šokově zamrazí a následně rozprostře na co největší plochu v zařízení zvaném lyofilizátor. V něm pak probíhá sušení v mrazivých teplotách za současného snižování okolního tlaku. Dochází přitom k odpaření ledu z vysoušené potraviny.

  • Lyofilizovat lze také zeleninu, houby či maso.
  • Instantní káva nebo například psí granule jsou dalšími příklady produktů vyrobených s použitím lyofilizace.

  • Odstraněním vody touto cestou se také prodlužuje trvanlivost potravin.
  • Nevýhodou lyofilizovaných potravin je jejich vyšší cena v porovnání s čerstvým ovocem, na druhou stranu je třeba dodat, že bez vody jsou plodiny výrazně lehčí.

Kam s nimi?

Svěžích barev lyofilizovaných jahod můžeme využít k přibarvování krémů, bílkového sněhu či koktejlů.

  • Jahodovým nebo špenátovým prachem můžeme doladit povrchovou úpravu dortů, koláčů nebo tartaletek, počítejte však s tím, že prach časem zvlhne – proto je lepší ho použít až těsně před podáváním.
  • Sušenkovému nebo piškotovému těstu zase prach z lyofilizovaných jahod, malin či ostružin dodá nádech růžové nebo fialové.

Zdroje informací: VŠCHT,  Anna Kadlecová: Sušené ovoce – rizika z pohledu nutričního terapeuta

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč