Mechový dort: hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

toa-heftiba
ZDROJ: toa-heftiba
sdílet:
Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé odmítače této listové zeleniny, pokud jim to neprozradíte.

Zelený zeleninový dezert

Způsobů, jak ozvláštnit dezerty, je nespočet. Jedním z nich je přidání zeleniny, které mu dodává na barvě a přináší vlákninu. Korpus je tak neodolatelně vláčný, zdravější a sytější. Dort z mrkve se už stal stálicí kaváren, cukráren i restaurací. Vedle mrkve, která je přirozeně sladká, se na pečení moučníků hodí i červená řepa. Využít se dá také cuketa, která zvláční oblíbený perník s čokoládovou polevou nebo dýně. Její sytě oranžová dužina dodá cheesecaku, cupcakům, koláči či bulharskému tikveniku barvu a krémovou konzistenci. Využití špenátu je dalším krokem k mlsání bez výčitek.

Sladké pečení se zeleninou

Sladké pečení se zeleninou

Více

Proč právě špenát?

Mechovému vzhledu dopomáhá špenát díky svému zelenému pigmentu, chlorofylu. Kromě netypické barvy získá dezert řadu dalších tělu prospěšných látek. Ačkoli chyba v desetinné čárce u obsahu železa přinesla špenátu slávu neprávem, i tak v něm nalezneme ještě provitamin A, vitamin C a lutein. Díky beta karotenu pomáhá předcházet onemocnění oční sítnice, kyselina listová i biotin dodají na kráse kůži i vlasům. Špenát je také zdrojem mědi, draslíku, hořčíku, manganu a nezbytné vlákniny.

Pokud chcete mechový dezert ozvláštnit a přidat mu na výraznější chuti, vyměňte špenát za mladé kopřivy, které těsto obarví stejně snadno a dají mu na nezaměnitelnou vůni.

Originální vzhled, zdravější obsah

Mechový dort se stal hitem nejen kvůli neobvyklému vzhledu, ale i pro svou jednoduchost a tvárnost. Těsto vytvoříte z klasické mouky, nahradit ji však můžete špaldovou či některou bezlepkovou alternativou. Nezapomeňte na mražený nebo čerstvý listový špenát

Krémovou náplň můžete vytvořit z mascarpone, smetany ke šlehání, k ruce vám však bude i jiný krémový sýr. Chuť můžete zvýraznit nebo obměnit vanilkovým extraktem, přidáním čokolády, kůrou z limetky či citronu či kakaem.

K mechovému dortu také patří zdobení čerstvým bobulovým ovocem, jahodami, zrnky granátového jablíčka, lístky máty či pestrobarevnými jedlými květy.

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Více

Jaké další zeleninové dezerty máte rádi? Podělte se s námi o vlastní zkušenost v komentářích pod článkem.

Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit