Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé odmítače této listové zeleniny, pokud jim to neprozradíte.
Způsobů, jak ozvláštnit dezerty, je nespočet. Jedním z nich je přidání zeleniny, které mu dodává na barvě a přináší vlákninu.
- Korpus je tak neodolatelně vláčný, zdravější a sytější.
- Dort z mrkve se už stal stálicí kaváren, cukráren i restaurací.
- Vedle mrkve, která je přirozeně sladká, se na pečení moučníků hodí i červená řepa.
- Využít se dá i cuketa, která zvláční oblíbený perník s čokoládovou polevou.
- Dýně a její sytě oranžová dužina zase dodá cheesecaku, cupcakům, koláči či bulharskému tikveniku barvu a krémovou konzistenci.
- Využití špenátu je dalším krokem k mlsání s čistším svědomím.
Originální vzhled, zdravější obsah
Mechový dort se stal hitem nejen kvůli neobvyklému vzhledu, ale i pro svou jednoduchost a tvárnost.
- Těsto vytvoříte z klasické mouky, nahradit ji však můžete špaldovou či bezlepkovou alternativou. Nezapomeňte na mražený nebo čerstvý listový špenát.
- Krémovou náplň můžete vytvořit z mascarpone, smetany ke šlehání, k ruce vám však bude i jiný krémový sýr.
- Chuť můžete zvýraznit nebo obměnit vanilkovým extraktem, přidáním čokolády, kůry z limetky či citronu nebo kakaa.
K mechovému dortu také patří zdobení čerstvým bobulovým ovocem, jahodami, zrnky granátového jablíčka, lístky máty či pestrobarevnými jedlými květy.
[[nid:38378]]
Proč právě špenát?
Mechovému vzhledu dopomáhá špenát díky svému zelenému pigmentu, chlorofylu. Kromě netypické barvy získá dezert řadu dalších tělu prospěšných látek.
- Ačkoli chyba v desetinné čárce u obsahu železa přinesla špenátu slávu neprávem, i tak v něm nalezneme ještě provitamin A, vitamin C a lutein.
- Díky beta karotenu pomáhá předcházet onemocnění oční sítnice, kyselina listová i biotin dodají na kráse kůži i vlasům. Špenát je také zdrojem mědi, draslíku, hořčíku, manganu a nezbytné vlákniny.
- Mějte však na paměti, že jde stále o dezert, ve kterém je spousta cukru.
- Pokud chcete mechový dezert ozvláštnit a přidat mu na výraznější chuti, vyměňte špenát za mladé kopřivy, které těsto obarví stejně snadno a dají mu na nezaměnitelnou vůni.
Zdroje informací: Tasty, Popsugar, Delish