Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

toa-heftiba
ZDROJ: Toa Hefitba/Unsplash
sdílet:

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé odmítače této listové zeleniny, pokud jim to neprozradíte.

Způsobů, jak ozvláštnit dezerty, je nespočet. Jedním z nich je přidání zeleniny, které mu dodává na barvě a přináší vlákninu.

  • Korpus je tak neodolatelně vláčný, zdravější a sytější. 
  • Dort z mrkve se už stal stálicí kaváren, cukráren i restaurací.
  • Vedle mrkve, která je přirozeně sladká, se na pečení moučníků hodí i červená řepa.
  • Využít se dá i cuketa, která zvláční oblíbený perník s čokoládovou polevou.
  • Dýně a její sytě oranžová dužina zase dodá cheesecaku, cupcakům, koláči či bulharskému tikveniku barvu a krémovou konzistenci.
  • Využití špenátu je dalším krokem k mlsání s čistším svědomím.

Originální vzhled, zdravější obsah

Mechový dort se stal hitem nejen kvůli neobvyklému vzhledu, ale i pro svou jednoduchost a tvárnost.

  • Těsto vytvoříte z klasické mouky, nahradit ji však můžete špaldovou či bezlepkovou alternativou. Nezapomeňte na mražený nebo čerstvý listový špenát
  • Krémovou náplň můžete vytvořit z mascarpone, smetany ke šlehání, k ruce vám však bude i jiný krémový sýr.
  • Chuť můžete zvýraznit nebo obměnit vanilkovým extraktem, přidáním čokolády, kůry z limetky či citronu nebo kakaa.

K mechovému dortu také patří zdobení čerstvým bobulovým ovocem, jahodami, zrnky granátového jablíčka, lístky máty či pestrobarevnými jedlými květy.

Proč právě špenát?

Mechovému vzhledu dopomáhá špenát díky svému zelenému pigmentu, chlorofylu. Kromě netypické barvy získá dezert řadu dalších tělu prospěšných látek. 

  • Ačkoli chyba v desetinné čárce u obsahu železa přinesla špenátu slávu neprávem, i tak v něm nalezneme ještě provitamin A, vitamin C a lutein.
  • Díky beta karotenu pomáhá předcházet onemocnění oční sítnice, kyselina listová i biotin dodají na kráse kůži i vlasům. Špenát je také zdrojem mědi, draslíku, hořčíku, manganu a nezbytné vlákniny.
  • Mějte však na paměti, že jde stále o dezert, ve kterém je spousta cukru.
  • Pokud chcete mechový dezert ozvláštnit a přidat mu na výraznější chuti, vyměňte špenát za mladé kopřivy, které těsto obarví stejně snadno a dají mu na nezaměnitelnou vůni.

Zdroje informací: Tasty, Popsugar, Delish

Skryt pre seznam

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...