Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (23)
Do hodiny Snadné 9 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6595 kcal
Bílkoviny 119 g
Cukr 789 g
Tuky 319 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Znáte to: potřebujete načerpat co nejvíc energie, a domácí kuchyně je v nedohlednu. Na cestách, při sportu nebo ve škole oceníte müsli tyčinky podle našeho receptu. Jsou šťavnaté, plné cereálií, ovoce a oříšků – prostě nejlepší. A zvládnete je raz dva!

Suroviny

máslo 175 g
med 140 g
třtinový cukr demerara 250 g
ovesné vločky 350 g
skořice 1 ČL
mletá
ořechy 85 g
sekané
rozinky 85 g
sušené ovoce 85 g
směs
sušené meruňky 85 g
dýňová semínka 85 g
mandle 50 g
sezamová semínka 50 g

1Troubu předehřejte na 170 °C. Čtvercovou formu o průměru 23 cm, hlubokou aspoň pět centimetrů, vyložte pečicím papírem. V nerezovém hrnci se zesíleným dnem rozpusťte na mírném plameni máslo s medem; doporučujeme občas promíchat – máslo nesmí začít bublat. Po troškách přisypávejte cukr.

2 Na mírném ohni provářejte základ asi pět minut; stále míchejte (cukr i med karamelizují a mají sklony přichytávat se ke dnu – dezert by pak mohl mít nahořklou chuť), dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak na minutu nebo dvě zvyšte oheň, aby vznikla hladká karamelová hmota.

3Všechno smíchejte
Do zkaramelizovaného základu teď pečlivě vmíchejte všechny suché přísady tak, aby se opravdu dobře spojily se základem. Meruňky předem nakrájejte na menší kousky, ořechy i mandle nasekejte nahrubo (směs sušeného ovoce si připravte podle vlastní chuti – domácí nebo exotickou).

4Směs přemístěte do připravené zapékací formy a pečlivě upěchujte nahřátou, suchou lžící. Pečte asi čtvrt hodiny, až hmota začne na okrajích trochu hnědnout. Nechte ji trochu vychladnout, vyklopte z formy a odstraňte papír. Úplně vychladlé pak rozkrájejte na devět kostek.

Pro lepší krájení
Nechte upečené müsli zchladnout a pak je dejte na hodinu do mrazničky – snadno ho pak nakrájíte.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...

Obchod Apetit