Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (23)
Do hodiny Snadné 9 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6595 kcal
Bílkoviny 119 g
Cukr 789 g
Tuky 319 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Znáte to: potřebujete načerpat co nejvíc energie, a domácí kuchyně je v nedohlednu. Na cestách, při sportu nebo ve škole oceníte müsli tyčinky podle našeho receptu. Jsou šťavnaté, plné cereálií, ovoce a oříšků – prostě nejlepší. A zvládnete je raz dva!

Suroviny

máslo 175 g
med 140 g
třtinový cukr demerara 250 g
ovesné vločky 350 g
skořice 1 ČL
mletá
ořechy 85 g
sekané
rozinky 85 g
sušené ovoce 85 g
směs
sušené meruňky 85 g
dýňová semínka 85 g
mandle 50 g
sezamová semínka 50 g

1Troubu předehřejte na 170 °C. Čtvercovou formu o průměru 23 cm, hlubokou aspoň pět centimetrů, vyložte pečicím papírem. V nerezovém hrnci se zesíleným dnem rozpusťte na mírném plameni máslo s medem; doporučujeme občas promíchat – máslo nesmí začít bublat. Po troškách přisypávejte cukr.

2 Na mírném ohni provářejte základ asi pět minut; stále míchejte (cukr i med karamelizují a mají sklony přichytávat se ke dnu – dezert by pak mohl mít nahořklou chuť), dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak na minutu nebo dvě zvyšte oheň, aby vznikla hladká karamelová hmota.

3Všechno smíchejte
Do zkaramelizovaného základu teď pečlivě vmíchejte všechny suché přísady tak, aby se opravdu dobře spojily se základem. Meruňky předem nakrájejte na menší kousky, ořechy i mandle nasekejte nahrubo (směs sušeného ovoce si připravte podle vlastní chuti – domácí nebo exotickou).

4Směs přemístěte do připravené zapékací formy a pečlivě upěchujte nahřátou, suchou lžící. Pečte asi čtvrt hodiny, až hmota začne na okrajích trochu hnědnout. Nechte ji trochu vychladnout, vyklopte z formy a odstraňte papír. Úplně vychladlé pak rozkrájejte na devět kostek.

Pro lepší krájení
Nechte upečené müsli zchladnout a pak je dejte na hodinu do mrazničky – snadno ho pak nakrájíte.

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...

Obchod Apetit