Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Müsli tyčinky
ZDROJ: Hayley Maxwell/Unsplash
sdílet:
3.6/5 Počet hodnocení: 31
Do hodiny Snadné 9 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6595 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 789 g
Tuky 319 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Znáte to: potřebujete načerpat co nejvíc energie, a domácí kuchyně je v nedohlednu. Na cestách, při sportu nebo ve škole oceníte müsli tyčinky podle našeho receptu. Jsou šťavnaté, plné cereálií, ovoce a oříšků – prostě nejlepší. A zvládnete je raz dva!

Suroviny

máslo 175 g
med 140 g
třtinový cukr demerara 250 g
mletá
sekané
sušené ovoce 85 g
směs
sušené meruňky 85 g
dýňová semínka 85 g
sezamová semínka 50 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C. Čtvercovou formu o průměru 23 cm, hlubokou aspoň pět centimetrů, vyložte pečicím papírem. V nerezovém hrnci se zesíleným dnem rozpusťte na mírném plameni máslo s medem; doporučujeme občas promíchat – máslo nesmí začít bublat. Po troškách přisypávejte cukr.

2

Na mírném ohni provářejte základ asi pět minut; stále míchejte (cukr i med karamelizují a mají sklony přichytávat se ke dnu – dezert by pak mohl mít nahořklou chuť), dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak na minutu nebo dvě zvyšte oheň, aby vznikla hladká karamelová hmota.

3

Do zkaramelizovaného základu teď pečlivě vmíchejte všechny suché přísady tak, aby se opravdu dobře spojily se základem. Meruňky předem nakrájejte na menší kousky, ořechy i mandle nasekejte nahrubo (směs sušeného ovoce si připravte podle vlastní chuti – domácí nebo exotickou).

4

Směs přemístěte do připravené zapékací formy a pečlivě upěchujte nahřátou, suchou lžící. Pečte asi čtvrt hodiny, až hmota začne na okrajích trochu hnědnout. Nechte ji trochu vychladnout, vyklopte z formy a odstraňte papír. Úplně vychladlé pak rozkrájejte na devět kostek.

TIP PRO LEPŠÍ KRÁJENÍ
Nechte upečené müsli zchladnout, a pak je dejte na hodinu do mrazničky – snadno ho pak nakrájíte.

Apetit magazín