Znáte to: potřebujete načerpat co nejvíc energie, a domácí kuchyně je v nedohlednu. Na cestách, při sportu nebo ve škole oceníte müsli tyčinky podle našeho receptu. Jsou šťavnaté, plné cereálií, ovoce a oříšků – prostě nejlepší. A zvládnete je raz dva!
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C. Čtvercovou formu o průměru 23 cm, hlubokou aspoň pět centimetrů, vyložte pečicím papírem. V nerezovém hrnci se zesíleným dnem rozpusťte na mírném plameni máslo s medem; doporučujeme občas promíchat – máslo nesmí začít bublat. Po troškách přisypávejte cukr.
Na mírném ohni provářejte základ asi pět minut; stále míchejte (cukr i med karamelizují a mají sklony přichytávat se ke dnu – dezert by pak mohl mít nahořklou chuť), dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak na minutu nebo dvě zvyšte oheň, aby vznikla hladká karamelová hmota.
Do zkaramelizovaného základu teď pečlivě vmíchejte všechny suché přísady tak, aby se opravdu dobře spojily se základem. Meruňky předem nakrájejte na menší kousky, ořechy i mandle nasekejte nahrubo (směs sušeného ovoce si připravte podle vlastní chuti – domácí nebo exotickou).
Směs přemístěte do připravené zapékací formy a pečlivě upěchujte nahřátou, suchou lžící. Pečte asi čtvrt hodiny, až hmota začne na okrajích trochu hnědnout. Nechte ji trochu vychladnout, vyklopte z formy a odstraňte papír. Úplně vychladlé pak rozkrájejte na devět kostek.
TIP PRO LEPŠÍ KRÁJENÍ
Nechte upečené müsli zchladnout, a pak je dejte na hodinu do mrazničky – snadno ho pak nakrájíte.