Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Granola s banánem

Není žádným tajemstvím, že kupované müsli je plné cukru. Namíchejte si proto svoje vlastní! Základem jsou vločky, co k nim přisypete a jaká bude výsledná chuť granoly, je jen na vás! K snídani ji podávejte třeba s jogurtem a s čerstvým ovocem. Nebo si ji nasypte do smoothie.

Vydání: 2017/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na přibližně 1kg granoly
Doba přípravy: Do 10 minut
PT45M
Pečení 0:45
Z plechu

Ingredience

    • 500g vloček (můžete použít ovesné nebo zkuste špaldové, žitné, ječné, pšeničné... nejlepší je namíchat si ze všech výše zmíněných vloček vlastní směs. Nejlepší jsou pochopitelně celozrnné vločky.)

    NA DOCHUCENÍ

    • 2 banány
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
    • 70g tekutého medu
    • 150g směsi ořechů
    • 100g sušených banánů
    • 50g lněných semínek
    • 50g dýňových semínek
    • 3 lžíce pufované quinoy
    • 50g kakaových nepražených bobů
    • 1 lžíce kakaa
    • špetka soli
    • 100g čokoládových peciček

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160°C. Banány dejte do vyšší mísy nebo nádoby a rozmixujte s olivovým olejem, vanilkovou pastou a medem. Ořechy a sušené banány nahrubo nasekejte a přidejte k banánům. Přisypte zbylé ingredience (kromě čokoládových peciček) a promíchejte. Směs rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35–45 minut. Občas promíchejte. Hotovou granolu nechte vychladnout, přimíchejte čokoládové pecičky a přendejte do vzduchotěsné nádoby. Podávejte s jogurtem a doplňte granátovými zrnky.

NĚCO NAVÍC
Příště můžete banány vyměnit za strouhaná jablka, sušené banány za křížaly (ty ovšem přisypte až po upečení) a tmavou čokoládu za bílou.

PŘÍPRAVA
Nejlepší je müsli upéct, vločky získají na chuti a navíc se na ně krásně připečou všechny tekuté složky. Můžete ale opražit jen vločky a zbylé ingredience k nim pouze přimíchat. Anebo vše nahrubo rozmixujte. Pak stačí přidat jogurt nebo zalít horkou vodou.

TIPY & TRIKY

  • Ořechy je vždy lepší alespoň nahrubo nasekat.
  • Sušené ovoce přimíchejte až po upečení (nebo ho předtím namočte).
  • Mrazem sušené (lyofilizované) ovoce rozmixujte na prach nebo jej též přimíchejte až po upečení.
  • A co ještě... Přisypat můžete kromě kakaa, i kávu, strouhaný kokos, mák...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládová kaše z quinoy a prosa

Blesková kaše s ananasem a kokosem

Smoothie s jogurtem

Sladká odměna za vysvědčení

Svačiny a svačinky

Přidat komentář