Není žádným tajemstvím, že kupované müsli je plné cukru. Namíchejte si proto svoje vlastní! Základem jsou vločky, co k nim přisypete a jaká bude výsledná chuť granoly, je jen na vás! K snídani ji podávejte třeba s jogurtem a s čerstvým ovocem. Nebo si ji nasypte do smoothie.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 160°C. Banány dejte do vyšší mísy nebo nádoby a rozmixujte s olivovým olejem, vanilkovou pastou a medem. Ořechy a sušené banány nahrubo nasekejte a přidejte k banánům. Přisypte zbylé ingredience (kromě čokoládových peciček) a promíchejte. Směs rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35–45 minut. Občas promíchejte. Hotovou granolu nechte vychladnout, přimíchejte čokoládové pecičky a přendejte do vzduchotěsné nádoby. Podávejte s jogurtem a doplňte granátovými zrnky.
NĚCO NAVÍC
Příště můžete banány vyměnit za strouhaná jablka, sušené banány za křížaly (ty ovšem přisypte až po upečení) a tmavou čokoládu za bílou.
PŘÍPRAVA
Nejlepší je müsli upéct, vločky získají na chuti a navíc se na ně krásně připečou všechny tekuté složky. Můžete ale opražit jen vločky a zbylé ingredience k nim pouze přimíchat. Anebo vše nahrubo rozmixujte. Pak stačí přidat jogurt nebo zalít horkou vodou.
TIPY & TRIKY
- Ořechy je vždy lepší alespoň nahrubo nasekat.
- Sušené ovoce přimíchejte až po upečení (nebo ho předtím namočte).
- Mrazem sušené (lyofilizované) ovoce rozmixujte na prach nebo jej též přimíchejte až po upečení.
- A co ještě... Přisypat můžete kromě kakaa, i kávu, strouhaný kokos, mák...