Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Na přibližně 1kg granoly

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3393 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 280 g
Tuky 203 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není žádným tajemstvím, že kupované müsli je plné cukru. Namíchejte si proto svoje vlastní! Základem jsou vločky, co k nim přisypete a jaká bude výsledná chuť granoly, je jen na vás! K snídani ji podávejte třeba s jogurtem a s čerstvým ovocem. Nebo si ji nasypte do smoothie.

Suroviny

vločky 500 g
ovesné, špaldové, žitné, ječné, podle chuti lze namíchat vlastní směs
Na dochuení
banány 2 ks
olivový olej 4 PL
vanilková pasta 2 ks
lze použít extrakt
med 70 g
tekutý
ořechy 150 g
směs
banány 100 g
sušený
lněná semínka 50 g
dýňová semínka 50 g
3 PL
pufovaná quinoa
Dále na dochucení
kakao 50 g
nepražené
kakao 1 PL
sůl špetka
čokoládové pecičky 100 g

1 Troubu předehřejte na 160°C. Banány dejte do vyšší mísy nebo nádoby a rozmixujte s olivovým olejem, vanilkovou pastou a medem. Ořechy a sušené banány nahrubo nasekejte a přidejte k banánům. Přisypte zbylé ingredience (kromě čokoládových peciček) a promíchejte. Směs rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35–45 minut. Občas promíchejte. Hotovou granolu nechte vychladnout, přimíchejte čokoládové pecičky a přendejte do vzduchotěsné nádoby. Podávejte s jogurtem a doplňte granátovými zrnky.

NĚCO NAVÍC
Příště můžete banány vyměnit za strouhaná jablka, sušené banány za křížaly (ty ovšem přisypte až po upečení) a tmavou čokoládu za bílou.

PŘÍPRAVA
Nejlepší je müsli upéct, vločky získají na chuti a navíc se na ně krásně připečou všechny tekuté složky. Můžete ale opražit jen vločky a zbylé ingredience k nim pouze přimíchat. Anebo vše nahrubo rozmixujte. Pak stačí přidat jogurt nebo zalít horkou vodou.

TIPY & TRIKY

  • Ořechy je vždy lepší alespoň nahrubo nasekat.
  • Sušené ovoce přimíchejte až po upečení (nebo ho předtím namočte).
  • Mrazem sušené (lyofilizované) ovoce rozmixujte na prach nebo jej též přimíchejte až po upečení.
  • A co ještě... Přisypat můžete kromě kakaa, i kávu, strouhaný kokos, mák...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit