Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukroví přímo od cukrářky: Betlémské hvězdičky Ivety Fabešové

Betlémské hvězdičky od Ivety Fabešové
ZDROJ: Albatros
sdílet:

Iveta Fabešová je slavná česká cukrářka, na jejíž zákusky se před Werichovou vilou v Praze stojí fronty. Není se čemu divit, dezerty vypadají jako malá umělecká díla! Po jedné z návštěv jsme se rozhodli od Ivety vyprosit recept na vánoční cukroví. Betlémské hvězdičky na vašem stole letos nesmí chybět.

Nenajdete snad další zemi, v níž by byla tradice cukroví tak silná, jako u nás. Určitě se u nás peče nejvíce druhů. Pečení je tradice, kterou milujeme a pečeme prakticky až do Štědrého dne. Stějně to má cukrářka Iveta Fabešová, která nedávno pokřtila ve Werichově vile svou novou kuchařku plnou vánočních receptů.

Náš tip: Připravte si také hvězdičky s brusinkami a pistáciemi podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Cukroví by se mělo nechat minimálně pár dní uležet, ale pokud s pečením začnete ještě dnes, určitě ho budete mít před Štědrým dnem takové, jaké má být. Vláčné, ale zároveň křupavé. Pokud vám tedy z krabice nezmizí dříve, betlémské hvězdičky od Ivety jsou stejně neodolatelné, jako všechny dezerty, které peče.

Tipy před pečením:

  • Nezapomeňte, že s vodou musíte při výrobě polevy pracovat opatrně a přilévejte ji raději postupně. Poleva nesmí být příliš řídká. 
  • I přes to, že je vanilka drahá, opravdu se vyplatí ji koupit. Klidně ale použijte i mletou vanilku, případně vanilkový cukr, který ale pár drcených semínek opravdu obsahuje. 
  • Dávejte pozor, abyste s kůrou citronu nenastrouhaly i bílou slupku, která je nahořklá. 

Těsto

  • 260 g hladké mouky
  • 100 g mletých neloupaných lískových ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 120 g másla 
  • 2 žloutky
  • 100 g rybízové marmelády na slepení

Poleva

  • 250 g moučkového cukru
  • asi 2 lžíce vařící vody 
  • šťáva z 1/4 citronu

Postup na hvězdičky

  1. Na vále smícháme mouku, oříšky, cukr, kůru a vanilku. Přidáme na kostky nakrájené máslo, žloutky a těsto lehce, ale dobře vypracujeme.
  2. Poté těsto vyválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme z něj hvězdičky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme asi 15 minut. Po vyndání z trouby a vychladnutí vždy dvě hvězdičky spojíme rybízovou marmeládou. 
  4. Polevu připravíme tak, že všechny suroviny dáme do mísy. S vodou musíme pracovat opatrně a raději ji přidáváme postupně. Pomocí vařečky utřeme dotuha. Bude to chvíli trvat.
  5. Vrchní hvězdičku potřeme citronovou polevou. Slepené a polevou potřené hvězdičky dozdobíme například zlatými cukrovými perličkami. 

Tip: Další skvělé recepty na vánoční cukroví najdete v kuchařce Sladké a veselé s Ivetou.

Zdroj: Iveta Fabešová, Albatros

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč