Iveta Fabešová je slavná česká cukrářka, na jejíž zákusky se před Werichovou vilou v Praze stojí fronty. Není se čemu divit, dezerty vypadají jako malá umělecká díla! Po jedné z návštěv jsme se rozhodli od Ivety vyprosit recept na vánoční cukroví. Betlémské hvězdičky na vašem stole letos nesmí chybět.
Nenajdete snad další zemi, v níž by byla tradice cukroví tak silná, jako u nás. Určitě se u nás peče nejvíce druhů. Pečení je tradice, kterou milujeme a pečeme prakticky až do Štědrého dne. Stějně to má cukrářka Iveta Fabešová, která nedávno pokřtila ve Werichově vile svou novou kuchařku plnou vánočních receptů.
Náš tip: Připravte si také hvězdičky s brusinkami a pistáciemi podle našeho video receptu
Cukroví by se mělo nechat minimálně pár dní uležet, ale pokud s pečením začnete ještě dnes, určitě ho budete mít před Štědrým dnem takové, jaké má být. Vláčné, ale zároveň křupavé. Pokud vám tedy z krabice nezmizí dříve, betlémské hvězdičky od Ivety jsou stejně neodolatelné, jako všechny dezerty, které peče.
Tipy před pečením:
- Nezapomeňte, že s vodou musíte při výrobě polevy pracovat opatrně a přilévejte ji raději postupně. Poleva nesmí být příliš řídká.
- I přes to, že je vanilka drahá, opravdu se vyplatí ji koupit. Klidně ale použijte i mletou vanilku, případně vanilkový cukr, který ale pár drcených semínek opravdu obsahuje.
- Dávejte pozor, abyste s kůrou citronu nenastrouhaly i bílou slupku, která je nahořklá.
Těsto
- 260 g hladké mouky
- 100 g mletých neloupaných lískových ořechů
- 80 g moučkového cukru
- kůra z 1 citronu
- semínka z 1 vanilkového lusku
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 100 g rybízové marmelády na slepení
Poleva
- 250 g moučkového cukru
- asi 2 lžíce vařící vody
- šťáva z 1/4 citronu
Postup na hvězdičky
- Na vále smícháme mouku, oříšky, cukr, kůru a vanilku. Přidáme na kostky nakrájené máslo, žloutky a těsto lehce, ale dobře vypracujeme.
- Poté těsto vyválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme z něj hvězdičky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme asi 15 minut. Po vyndání z trouby a vychladnutí vždy dvě hvězdičky spojíme rybízovou marmeládou.
- Polevu připravíme tak, že všechny suroviny dáme do mísy. S vodou musíme pracovat opatrně a raději ji přidáváme postupně. Pomocí vařečky utřeme dotuha. Bude to chvíli trvat.
- Vrchní hvězdičku potřeme citronovou polevou. Slepené a polevou potřené hvězdičky dozdobíme například zlatými cukrovými perličkami.
Tip: Další skvělé recepty na vánoční cukroví najdete v kuchařce Sladké a veselé s Ivetou.
Zdroj: Iveta Fabešová, Albatros