Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukroví přímo od cukrářky: Betlémské hvězdičky Ivety Fabešové

Betlémské hvězdičky od Ivety Fabešové
ZDROJ: Albatros
sdílet:

Iveta Fabešová je slavná česká cukrářka, na jejíž zákusky se před Werichovou vilou v Praze stojí fronty. Není se čemu divit, dezerty vypadají jako malá umělecká díla! Po jedné z návštěv jsme se rozhodli od Ivety vyprosit recept na vánoční cukroví. Betlémské hvězdičky na vašem stole letos nesmí chybět.

Nenajdete snad další zemi, v níž by byla tradice cukroví tak silná, jako u nás. Určitě se u nás peče nejvíce druhů. Pečení je tradice, kterou milujeme a pečeme prakticky až do Štědrého dne. Stějně to má cukrářka Iveta Fabešová, která nedávno pokřtila ve Werichově vile svou novou kuchařku plnou vánočních receptů.

Náš tip: Připravte si také hvězdičky s brusinkami a pistáciemi podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Cukroví by se mělo nechat minimálně pár dní uležet, ale pokud s pečením začnete ještě dnes, určitě ho budete mít před Štědrým dnem takové, jaké má být. Vláčné, ale zároveň křupavé. Pokud vám tedy z krabice nezmizí dříve, betlémské hvězdičky od Ivety jsou stejně neodolatelné, jako všechny dezerty, které peče.

Tipy před pečením:

  • Nezapomeňte, že s vodou musíte při výrobě polevy pracovat opatrně a přilévejte ji raději postupně. Poleva nesmí být příliš řídká. 
  • I přes to, že je vanilka drahá, opravdu se vyplatí ji koupit. Klidně ale použijte i mletou vanilku, případně vanilkový cukr, který ale pár drcených semínek opravdu obsahuje. 
  • Dávejte pozor, abyste s kůrou citronu nenastrouhaly i bílou slupku, která je nahořklá. 

Těsto

  • 260 g hladké mouky
  • 100 g mletých neloupaných lískových ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 120 g másla 
  • 2 žloutky
  • 100 g rybízové marmelády na slepení

Poleva

  • 250 g moučkového cukru
  • asi 2 lžíce vařící vody 
  • šťáva z 1/4 citronu

Postup na hvězdičky

  1. Na vále smícháme mouku, oříšky, cukr, kůru a vanilku. Přidáme na kostky nakrájené máslo, žloutky a těsto lehce, ale dobře vypracujeme.
  2. Poté těsto vyválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme z něj hvězdičky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme asi 15 minut. Po vyndání z trouby a vychladnutí vždy dvě hvězdičky spojíme rybízovou marmeládou. 
  4. Polevu připravíme tak, že všechny suroviny dáme do mísy. S vodou musíme pracovat opatrně a raději ji přidáváme postupně. Pomocí vařečky utřeme dotuha. Bude to chvíli trvat.
  5. Vrchní hvězdičku potřeme citronovou polevou. Slepené a polevou potřené hvězdičky dozdobíme například zlatými cukrovými perličkami. 

Tip: Další skvělé recepty na vánoční cukroví najdete v kuchařce Sladké a veselé s Ivetou.

Zdroj: Iveta Fabešová, Albatros

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...