Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4777 kcal
Bílkoviny 128 g
Cukr 481 g
Tuky 250 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoláda a mandle udělají z bábovky luxusní tečku za víkendovým menu.

Suroviny

máslo
a strouhanka na formu
máslo 140 g
vejce 5 ks
žloutky a bílky zvlášť
moučkový cukr 140 g
mouka pšeničná hladká 280 g
kypřicí prášek do pečiva 1
do pečiva
mléko 125 ml
citronová kůra 1 ks
z 1 biocitronu
vanilkový cukr 1
mandle 50 g
mleté
mandle plátky 2 hrsti
(pořádná hrst), nasekané
tmavá čokoláda 50 g
nahrubo

1 Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Změklé máslo vyšlehejte či utřete se žloutky a moučkovým cukrem do pěny; čím déle vytrváte, tím lépe.

2 Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, mléko o pokojové teplotě, citronovou kůru, vanilkový cukr a mleté mandle. Znovu důkladně utřete či prošlehejte.

3 Vmíchejte mandlové lupínky a nakonec zlehka zapracujte tuhý sníh z bílků. Polovinu těsta nalijte do připravené formy, posypte polovinou čokolády, zalijte částí zbývajícího těsta, posypte zbývající čokoládou a zalijte zbývajícím těstem. Ve vyhřáté troubě pečte cca tři čtvrtě hodiny.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit