Čokoláda a mandle udělají z bábovky luxusní tečku za víkendovým menu.
Suroviny
máslo
140
g
+ na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
vejce
5
ks
žloutky a bílky zvlášť
moučkový cukr
140
g
mouka pšeničná hladká
280
g
kypřicí prášek do pečiva
1
do pečiva
mléko
125
ml
citronová kůra
1
ks
z 1 biocitronu
vanilkový cukr
1
mandle
50
g
mleté
mandle plátky
2
hrsti
tmavá čokoláda
50
g
nahrubo
Postup
1
Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Formu vymažte a vysypte strouhankou.
2
Změklé máslo vyšlehejte či utřete se žloutky a moučkovým cukrem do pěny; čím déle vytrváte, tím lépe.
3
Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, mléko o pokojové teplotě, citronovou kůru, vanilkový cukr a mleté mandle. Znovu důkladně utřete či prošlehejte.
4
Vmíchejte mandlové lupínky a nakonec zlehka zapracujte tuhý sníh z bílků.
5
Polovinu těsta nalijte do připravené formy, posypte polovinou čokolády, zalijte částí zbývajícího těsta, posypte zbývající čokoládou a zalijte zbývajícím těstem.
6
Ve vyhřáté troubě pečte cca tři čtvrtě hodiny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Oběd podle prababičky: 5 receptů s nádechem historie(5 receptů)
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(21 receptů)
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů)