Čokoláda a mandle udělají z bábovky luxusní tečku za víkendovým menu.
Suroviny
máslo
140
g
+ na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
vejce
5
ks
žloutky a bílky zvlášť
moučkový cukr
140
g
mouka pšeničná hladká
280
g
kypřicí prášek do pečiva
1
do pečiva
mléko
125
ml
citronová kůra
1
ks
z 1 biocitronu
vanilkový cukr
1
mandle
50
g
mleté
mandle plátky
2
hrsti
tmavá čokoláda
50
g
nahrubo
1 Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Formu vymažte a vysypte strouhankou. Změklé máslo vyšlehejte či utřete se žloutky a moučkovým cukrem do pěny; čím déle vytrváte, tím lépe.
2 Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, mléko o pokojové teplotě, citronovou kůru, vanilkový cukr a mleté mandle. Znovu důkladně utřete či prošlehejte.
3 Vmíchejte mandlové lupínky a nakonec zlehka zapracujte tuhý sníh z bílků. Polovinu těsta nalijte do připravené formy, posypte polovinou čokolády, zalijte částí zbývajícího těsta, posypte zbývající čokoládou a zalijte zbývajícím těstem. Ve vyhřáté troubě pečte cca tři čtvrtě hodiny.