Oblíbený IKEA dort, který si právě teď můžete upéct sami. Pokud jste ho někdy ochutnali, je nám jasné, že recept na mandlový dort rozhodně potřebujete. A věřte, že domácí verze je tisíckrát lepší! Snad ještě nikdy nezmizel v redakci dort po focení tak rychle...
Suroviny
Postup
Na pečicí papír nakreslete 2 kruhy o průměru 20 cm. Předehřejte troubu na 175 °C.
Bílky vyšlehejte v čisté míse dotuha, poté postupně přisypávejte cukr a šlehejte, až vznikne pevný a lesklý sníh. Přisypte mleté mandle a pomalu je ručně vmíchejte.
Těsto pomyslně rozdělte na poloviny a rovnoměrně je rozetřete dovnitř kruhů na pečicím papíru. Pečte zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, aby se pláty nepřipálily. Vytáhněte z trouby a nechte na plechu částečně vychladnout. Poté opatrně odstraňte papír.
Na griliáš nasypte cukr do hrnce se silným dnem, přilijte trochu vody a nechte pomalu rozpouštět, nemíchejte! Až bude cukr rozpuštěný a zezlátne, nasypte do něj mandle a čekejte, až zezlátnou. Nevzdalujte se od hrnce, směs se snadno připálí. Horkou směs vylijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout a ztuhnout. Pak ji rozdrťte na malé kousky.
Na krém prošlehejte v hrnci žloutky, smetanu a cukr. Pomalu zahřívejte (nejlépe ve vodní lázni) a neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily. Míchejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne asi jako pudink. Pozor, krém se nesmí vařit, jinak se žloutky srazí! Odstavte a nechte zchladnout. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte krém. Dejte do lednice vychladit (hlídejte jej však, aby zcela neztuhl!).
Jeden plát těsta potřete asi třetinou krému a posypte griliášem, na něj položte druhý plát a potřete zbylým krémem shora i ze stran. Dejte do lednice ztuhnout a poté krém uhlaďte lehce nahřátým nožem (stačí namočit do horké vody a poté osušit). Nakonec posypte plátky mandlí.
Komentáře
Dobry den, ja jsem lehky dort necekala, protoze tenhle recept znam a je pekne maslovy a hodne sladky, kazdopadne priste do kremu cukr rozhodne uberu, snad to neztrati to kouzlo klasiky. Je to malej dortik, ale i kdyz jsem dost zrucna a v peceni zkusena, minimalne! s hodinou cisteho casu pocitejte! Jinak - skvely, kdyz vite, co pecete.
Dort je opravdu hodně sladký, krém je hodně máslový, rozhodně bych ho už nesladila..jak je v receptu..Jinak trochu zklamání, čekala jsem lehký dortík, místo toho vyšel hutňák...:)hosté snědli stěží jeden kousek..