
Mandlový dort krále Oscara II.
Pokud jste tenhle dezert ochutnali v IKEA, věřte, že domácí verze je tisíckrát lepší! Snad ještě nikdy nezmizel v redakci dort po focení tak rychle...
Ingredience
- 5 bílků
- 180 g krystalového cukru
- 150 g mletých neloupaných mandlí
- 50 g krupicového cukru
- 20 g loupaných a nahrubo nasekaných mandlí
- 5 žloutků
- 100 ml smetany ke šlehání
- 90 g krupicového cukru
- 150 g másla, nakrájeného na kostičky
- opražené plátky mandlí na ozdobu
NA GRILIÁŠ
NA KRÉM
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Na pečicí papír nakreslete 2 kruhy o průměru 20cm. Předehřejte troubu na 175°C.
2 Bílky vyšlehejte v čisté míse dotuha, poté postupně přisypávejte cukr a šlehejte, až vznikne pevný a lesklý sníh. Přisypte mleté mandle a pomalu je ručně vmíchejte.
3 Těsto pomyslně rozdělte na poloviny a rovnoměrně je rozetřete dovnitř kruhů na pečicím papíru. Pečte zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, aby se pláty nepřipálily. Vytáhněte z trouby a nechte na plechu částečně vychladnout. Poté opatrně odstraňte papír.
4 Na griliáš nasypte cukr do hrnce se silným dnem, přilijte trochu vody a nechte pomalu rozpouštět, nemíchejte! Až bude cukr rozpuštěný a zezlátne, nasypte do něj mandle a čekejte, až zezlátnou. Nevzdalujte se od hrnce, směs se snadno připálí. Horkou směs vylijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout a ztuhnout. Pak ji rozdrťte na malé kousky.
4 Na krém prošlehejte v hrnci žloutky, smetanu a cukr. Pomalu zahřívejte (nejlépe ve vodní lázni) a neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily. Míchejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne asi jako pudink. Pozor, krém se nesmí vařit, jinak se žloutky srazí! Odstavte a nechte zchladnout. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte krém. Dejte do lednice vychladit (hlídejte jej však, aby zcela neztuhl!).
5 Jeden plát těsta potřete asi třetinou krému a posypte griliášem, na něj položte druhý plát a potřete zbylým krémem shora i ze stran. Dejte do lednice ztuhnout a poté krém uhlaďte lehce nahřátým nožem (stačí namočit do horké vody a poté osušit). Nakonec posypte plátky mandlí.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Karolína Bláhová
30. Březen 2016 14:36
Lenka Chmelova
17. Březen 2017 17:51