Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mandlový dort krále Oscara II.

Pokud jste tenhle dezert ochutnali v IKEA, věřte, že domácí verze je tisíckrát lepší! Snad ještě nikdy nezmizel v redakci dort po focení tak rychle...

Vydání: 2015/3
Autor:
Hodnocení:
120 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Více než hodinu
PT20M
Pečení 0:20
Dort

Ingredience

    • 5 bílků
    • 180 g krystalového cukru
    • 150 g mletých neloupaných mandlí

    NA GRILIÁŠ

    • 50 g krupicového cukru
    • 20 g loupaných a nahrubo nasekaných mandlí

    NA KRÉM

    • 5 žloutků
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • 90 g krupicového cukru
    • 150 g másla, nakrájeného na kostičky 

    NA DOKONČENÍ

    • opražené plátky mandlí na ozdobu

Příprava jídla

1 Na pečicí papír nakreslete 2 kruhy o průměru 20cm. Předehřejte troubu na 175°C.

2 Bílky vyšlehejte v čisté míse dotuha, poté postupně přisypávejte cukr a šlehejte, až vznikne pevný a lesklý sníh. Přisypte mleté mandle a pomalu je ručně vmíchejte.

3 Těsto pomyslně rozdělte na poloviny a rovnoměrně je rozetřete dovnitř kruhů na pečicím papíru. Pečte zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, aby se pláty nepřipálily. Vytáhněte z trouby a nechte na plechu částečně vychladnout. Poté opatrně odstraňte papír.

4 Na griliáš nasypte cukr do hrnce se silným dnem, přilijte trochu vody a nechte pomalu rozpouštět, nemíchejte! Až bude cukr rozpuštěný a zezlátne, nasypte do něj mandle a čekejte, až zezlátnou. Nevzdalujte se od hrnce, směs se snadno připálí. Horkou směs vylijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout a ztuhnout. Pak ji rozdrťte na malé kousky.

4 Na krém prošlehejte v hrnci žloutky, smetanu a cukr. Pomalu zahřívejte (nejlépe ve vodní lázni) a neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily. Míchejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne asi jako pudink. Pozor, krém se nesmí vařit, jinak se žloutky srazí! Odstavte a nechte zchladnout. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte krém. Dejte do lednice vychladit (hlídejte jej však, aby zcela neztuhl!).

5 Jeden plát těsta potřete asi třetinou krému a posypte griliášem, na něj položte druhý plát a potřete zbylým krémem shora i ze stran. Dejte do lednice ztuhnout a poté krém uhlaďte lehce nahřátým nožem (stačí namočit do horké vody a poté osušit). Nakonec posypte plátky mandlí. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slavnostní kladdkaka

Skořicoví šneci

Dort Princezna

Semly

5 báječných švédských dezertů

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dort je opravdu hodně sladký, krém je hodně máslový, rozhodně bych ho už nesladila..jak je v receptu..Jinak trochu zklamání, čekala jsem lehký dortík, místo toho vyšel hutňák...:)hosté snědli stěží jeden kousek..
Obrazek uzivatele
Dobry den, ja jsem lehky dort necekala, protoze tenhle recept znam a je pekne maslovy a hodne sladky, kazdopadne priste do kremu cukr rozhodne uberu, snad to neztrati to kouzlo klasiky. Je to malej dortik, ale i kdyz jsem dost zrucna a v peceni zkusena, minimalne! s hodinou cisteho casu pocitejte! Jinak - skvely, kdyz vite, co pecete.

Přidat komentář