Mandlový dort krále Oscara II.

Mandlový dort krále Oscara II.

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5816 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 340 g
Tuky 404 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud jste tenhle dezert ochutnali v IKEA, věřte, že domácí verze je tisíckrát lepší! Snad ještě nikdy nezmizel v redakci dort po focení tak rychle...

Související recepty

Semly

Švédské předvelikonoční kynuté houstičky provoněné...

Suroviny

bílek 5 ks
krystalový cukr 180 g
mandle 150 g
mleté neloupané
Na griliáš
krupicový cukr 50 g
mandle 20 g
loupané a nahrubo nasekané
Na krém
žloutek 5 ks
smetana ke šlehání 100 ml
krupicový cukr 90 g
máslo 150 g
nakrájené na kostičky
Na dokončení
mandle
opražené plátky na ozdobu

1 Na pečicí papír nakreslete 2 kruhy o průměru 20cm. Předehřejte troubu na 175°C.

2 Bílky vyšlehejte v čisté míse dotuha, poté postupně přisypávejte cukr a šlehejte, až vznikne pevný a lesklý sníh. Přisypte mleté mandle a pomalu je ručně vmíchejte.

3 Těsto pomyslně rozdělte na poloviny a rovnoměrně je rozetřete dovnitř kruhů na pečicím papíru. Pečte zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, aby se pláty nepřipálily. Vytáhněte z trouby a nechte na plechu částečně vychladnout. Poté opatrně odstraňte papír.

4 Na griliáš nasypte cukr do hrnce se silným dnem, přilijte trochu vody a nechte pomalu rozpouštět, nemíchejte! Až bude cukr rozpuštěný a zezlátne, nasypte do něj mandle a čekejte, až zezlátnou. Nevzdalujte se od hrnce, směs se snadno připálí. Horkou směs vylijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout a ztuhnout. Pak ji rozdrťte na malé kousky.

4 Na krém prošlehejte v hrnci žloutky, smetanu a cukr. Pomalu zahřívejte (nejlépe ve vodní lázni) a neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily. Míchejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne asi jako pudink. Pozor, krém se nesmí vařit, jinak se žloutky srazí! Odstavte a nechte zchladnout. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte krém. Dejte do lednice vychladit (hlídejte jej však, aby zcela neztuhl!).

5 Jeden plát těsta potřete asi třetinou krému a posypte griliášem, na něj položte druhý plát a potřete zbylým krémem shora i ze stran. Dejte do lednice ztuhnout a poté krém uhlaďte lehce nahřátým nožem (stačí namočit do horké vody a poté osušit). Nakonec posypte plátky mandlí. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Komentáře

Anonym

Dort je opravdu hodně sladký, krém je hodně máslový, rozhodně bych ho už nesladila..jak je v receptu..Jinak trochu zklamání, čekala jsem lehký dortík, místo toho vyšel hutňák...:)hosté snědli stěží jeden kousek..

Lenka Chmelova

Dobry den, ja jsem lehky dort necekala, protoze tenhle recept znam a je pekne maslovy a hodne sladky, kazdopadne priste do kremu cukr rozhodne uberu, snad to neztrati to kouzlo klasiky. Je to malej dortik, ale i kdyz jsem dost zrucna a v peceni zkusena, minimalne! s hodinou cisteho casu pocitejte! Jinak - skvely, kdyz vite, co pecete.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit