Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mandlový mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 171
Více než dvě hodiny Snadné na 1-2 bochánky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5564 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 550 g
Tuky 299 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tenhle recept na mandlový mazanec vychází z prvorepublikové knihy Praktická hospodyňka a postupně ho vylepšuju pod vlivem novějších kuchařek,“ říká redaktorka Stáňa Moravcová. Nadýchaný máslový mazanec je tradiční velikonoční moučník, a když vám náhodou kousek staršího mazance zbude, připravte z něj luxusní žemlovku. Recept na ten nejlepší mazanec má jistě každá rodina, avšak tento prvorepublikový rozhodně také stojí za vyzkoušení.

Suroviny

mouka 500 g
světlá, s vysokým obsahem lepku (nám se osvědčila pšeničná polohrubá výběrová + trochu hladké na zahuštění těsta)
mléko 200 ml
až 250 ml, vlažné
droždí 1 kostka
čerstvé, 42 g
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 prošlehané na potření
mleté, loupané (opražené ve slupce, pak teprve spařené a oloupané jsou ještě lepší)
máslo 140 g
změklé, nakrájené
sůl ¼ ČL
nastrouhaná z 1/2 citronu (či 1-2 lžičky sušené)
pokrájené, či vlašské ořechy, namočené aspoň na 30 minut do horké vody
namočené aspoň na 30 minut do horké vody
na poprášení

Postup

1

Mouku prosijte do mísy, udělejte v ní důlek, vlijte 180–200 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj droždí, posypte moukou a nechte vzejít kvásek; bude to trvat půl hodiny i déle. Pak přidejte cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru.

2

Rukama či vařečkou vypracujte vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijte další mléko, nebo přisypte pár hrstek mouky, klidně i hladké). Těsto pořádně propracujte (10–15 minut) a pak přidejte většinu krájených mandlí (nebo všechny, jestli je nechcete navrch) a důkladně prohněťte.

3

Těsto poprašte moukou a nechte ho v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek; trvá to 1,5–3 hodiny.

4

Vykynuté těsto prohněťte, zapracujte rozinky a vytvarujte 1–2 bochánky. Posaďte je na plech vyložený papírem na pečení a nechte opět kynout; nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

5

Pak bochánek/bochánky potřete vejcem a následně nařízněte do kříže, a chcete-li, posypte krájenými mandlemi.

6

Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak troubu ztlumte na 150/130 °C a pečte ještě asi 55 minut (platí to, pokud pečete jeden mazanec, dva kousky se budou péct zhruba o 10 minut kratší dobu). Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjte bochánky namočeným svačinovým papírem nebo alobalem, případně při dopékání jen ztlumte troubu.

7

Udělejte test špejlí – zapíchněte ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndejte i s plechem z trouby a nechte vychladnout. Před nakrojením mazanec poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Těsto můžete ovonět muškátovým květem, vanilkou či anýzem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...