Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jakou teplotu má mít víno?

Jakou teplotu má mít víno?

Správná teplota vína je půl úspěchu při jeho vychutnávání.
17. 8. 2010 | Autor: redakce Apetitu

Víno nesmí být přechlazené ani příliš teplé, aby neztratilo na chuti a vůni. Při nižších teplotách se neuvolňují vonné látky a víno chutná fádně. V teplejším víně zase dominuje chuť alkoholu, víno je ostřejší až pálivé. Obecně platí, že ideální teplota stoupá od lehčích k plnějším, od bílých k červeným.

Nejchladnější teploty okolo 4–8°C vyhovují sektům a perlivým vínům.

Bílá vína zase nejlépe chutnají při teplotě 9–12°C. Stále oblíbenější růžová vína jsou v nejlepší formě mezi 10–13°C a většina vín červených se chladí na teplotu 14–16°C. Zapomeňte na poučku, že červené víno má mít pokojovou teplotu. Je z dob, kdy neexistovalo ústřední topení. U starších a těžších vín se pohybuje doporučená teplota mezi 16–19°C.

Pokud nemáte sklep, k chlazení vína vám dobře poslouží normální lednička. Nedávejte ale víno do mrazáku ani ho nepodávejte s ledem. Prudká změna teplot má nepříznivý vliv na aroma a chuť.

Doporučované teploty:

  • Perlivá vína a sekty – 4–8°C
  • Sladší bílá a dezertní vína – 8–12°C
  • Suchá bílá vína – 9–12°C
  • Růžová vína – 10–13°C
  • Mladá červená vína – 13–16°C
  • Starší, těžší vína – 16–19°C
REKLAMA

Přidat komentář