Správná teplota vína je půl úspěchu při jeho vychutnávání.
Víno nesmí být přechlazené ani příliš teplé, aby neztratilo na chuti a vůni. Při nižších teplotách se neuvolňují vonné látky a víno chutná fádně. V teplejším víně zase dominuje chuť alkoholu, víno je ostřejší až pálivé. Obecně platí, že ideální teplota stoupá od lehčích k plnějším, od bílých k červeným.
Nejchladnější teploty okolo 4–8°C vyhovují sektům a perlivým vínům.
Bílá vína zase nejlépe chutnají při teplotě 9–12°C. Stále oblíbenější růžová vína jsou v nejlepší formě mezi 10–13°C a většina vín červených se chladí na teplotu 14–16°C. Zapomeňte na poučku, že červené víno má mít pokojovou teplotu. Je z dob, kdy neexistovalo ústřední topení. U starších a těžších vín se pohybuje doporučená teplota mezi 16–19°C.
Pokud nemáte sklep, k chlazení vína vám dobře poslouží normální lednička. Nedávejte ale víno do mrazáku ani ho nepodávejte s ledem. Prudká změna teplot má nepříznivý vliv na aroma a chuť.
Doporučované teploty:
- Perlivá vína a sekty – 4–8°C
- Sladší bílá a dezertní vína – 8–12°C
- Suchá bílá vína – 9–12°C
- Růžová vína – 10–13°C
- Mladá červená vína – 13–16°C
- Starší, těžší vína – 16–19°C