Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Cestování po světě s olivami

Cestování po světě s olivami

Nevíte, po kterých sáhnout?
20. 3. 2012 | Autor: redakce Apetitu

ŠPANĚLSKO


Se svou produkcí strčí všechny ostatní země do kapsy, každá třetí oliva na stolech světa je právě ze Španělska. Nejčastěji narazíte na odrůdy Manzanilla (kulatý tvar, silná dužina, intenzivní chuť), Arbequina (malé hnědé olivy s velkým podílem oleje), Hojiblanca (silná chuť), obří Gordal (velké zelené, nejčastěji s peckou, mají jemnou chuť, proto jsou ideální do martini). Vřele doporučujeme černou odrůdu Cacereña s peckou (pro snazší hledání: con huesco = s peckou).

ŘECKO


Na chuť řeckých oliv, s peckou a bez nálevu, je potřeba si nejdřív zvyknout – jsou velmi aromatické, možná vás napoprvé praští přes nos jejich nevídané aroma. Zcela bez debaty musíte ochutnat Kalamatas, tedy velké černé masité olivy s peckou. Nejlépe kupujte ty s označení P. D. O. neboli chráněným označením původu, protože Kalamatas jsou opravdu jen olivy pocházející z okolí města Kalamata. Podobně ceněné jsou i olivy z okolí Amphisie, které chutnají trochu po oříšcích.

ITÁLIE


Výborné jsou nasládlé olivy Taggiasca z Ligurie, ty z Puglie mají zas chuť ostřejší, ovocnou. Pro lepší orientaci: snocciolate jsou olivy bez pecky, in salamoia v nálevu, in olio v oleji. Lahůdkou jsou snocciolate – upěchované vypeckované olivy, a to nejlépe naložené v oleji s kořením. Černé svrasklé olivy bez nálevu hledejte pod italským názvem olive al forno. Vanda Kolínská z Wine Food Marketu, který se na Itálii specializuje, doporučuje ještě odrůdy Maiatica, Nocellara a Ascolana.

Tip redakce: Ochutnejte olivové menu. Recepty pochází přímo ze španělské Andalusie.


REKLAMA

Přidat komentář