Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cestování po světě s olivami

uzeniny a sýr s olivami
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Nevíte, po kterých sáhnout?

ŠPANĚLSKO

Se svou produkcí strčí všechny ostatní země do kapsy, každá třetí oliva na stolech světa je právě ze Španělska. Nejčastěji narazíte na odrůdy Manzanilla (kulatý tvar, silná dužina, intenzivní chuť), Arbequina (malé hnědé olivy s velkým podílem oleje), Hojiblanca (silná chuť), obří Gordal (velké zelené, nejčastěji s peckou, mají jemnou chuť, proto jsou ideální do martini). Vřele doporučujeme černou odrůdu Cacereña s peckou (pro snazší hledání: con huesco = s peckou).

ŘECKO

Na chuť řeckých oliv, s peckou a bez nálevu, je potřeba si nejdřív zvyknout – jsou velmi aromatické, možná vás napoprvé praští přes nos jejich nevídané aroma. Zcela bez debaty musíte ochutnat Kalamatas, tedy velké černé masité olivy s peckou. Nejlépe kupujte ty s označení P. D. O. neboli chráněným označením původu, protože Kalamatas jsou opravdu jen olivy pocházející z okolí města Kalamata. Podobně ceněné jsou i olivy z okolí Amphisie, které chutnají trochu po oříšcích.

ITÁLIE

Výborné jsou nasládlé olivy Taggiasca z Ligurie, ty z Puglie mají zas chuť ostřejší, ovocnou. Pro lepší orientaci: snocciolate jsou olivy bez pecky, in salamoia v nálevu, in olio v oleji. Lahůdkou jsou snocciolate – upěchované vypeckované olivy, a to nejlépe naložené v oleji s kořením. Černé svrasklé olivy bez nálevu hledejte pod italským názvem olive al forno. Vanda Kolínská z Wine Food Marketu, který se na Itálii specializuje, doporučuje ještě odrůdy Maiatica, Nocellara a Ascolana.

Tip redakce: Ochutnejte olivové menu. Recepty pochází přímo ze španělské Andalusie.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín