0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cestování po světě s olivami

uzeniny a sýr s olivami
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Nevíte, po kterých sáhnout?

ŠPANĚLSKO

Se svou produkcí strčí všechny ostatní země do kapsy, každá třetí oliva na stolech světa je právě ze Španělska. Nejčastěji narazíte na odrůdy Manzanilla (kulatý tvar, silná dužina, intenzivní chuť), Arbequina (malé hnědé olivy s velkým podílem oleje), Hojiblanca (silná chuť), obří Gordal (velké zelené, nejčastěji s peckou, mají jemnou chuť, proto jsou ideální do martini). Vřele doporučujeme černou odrůdu Cacereña s peckou (pro snazší hledání: con huesco = s peckou).

ŘECKO

Na chuť řeckých oliv, s peckou a bez nálevu, je potřeba si nejdřív zvyknout – jsou velmi aromatické, možná vás napoprvé praští přes nos jejich nevídané aroma. Zcela bez debaty musíte ochutnat Kalamatas, tedy velké černé masité olivy s peckou. Nejlépe kupujte ty s označení P. D. O. neboli chráněným označením původu, protože Kalamatas jsou opravdu jen olivy pocházející z okolí města Kalamata. Podobně ceněné jsou i olivy z okolí Amphisie, které chutnají trochu po oříšcích.

ITÁLIE

Výborné jsou nasládlé olivy Taggiasca z Ligurie, ty z Puglie mají zas chuť ostřejší, ovocnou. Pro lepší orientaci: snocciolate jsou olivy bez pecky, in salamoia v nálevu, in olio v oleji. Lahůdkou jsou snocciolate – upěchované vypeckované olivy, a to nejlépe naložené v oleji s kořením. Černé svrasklé olivy bez nálevu hledejte pod italským názvem olive al forno. Vanda Kolínská z Wine Food Marketu, který se na Itálii specializuje, doporučuje ještě odrůdy Maiatica, Nocellara a Ascolana.

Tip redakce: Ochutnejte olivové menu. Recepty pochází přímo ze španělské Andalusie.

Související články

Marinované olivy 3× jinak
  • Tipy a triky

Marinované olivy 3× jinak

Při přípravě party oceníte každé jídlo, které můžete připravit rychle, a navíc s předstihem. Olivy v marinádě nikdy nezklamou. Tady jsou naše tři nejoblíbenější recepty....
Olivy & olivový olej
  • Zajímavosti

Olivy & olivový olej

Málokomu zachutnají olivy hned na první skus, ale kdo jim dá šanci, bude si je dopřávat opakovaně. Začněte s olivami hned po probuzení a dejte si je k snídani s pošírovaným vejcem. Chorizo je salám nebo klobáska pikantní chuti. Zapečte si...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit