Zapékaný fenykl s černými olivami

Zapékaný fenykl s černými olivami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1407 kcal
Bílkoviny 40 g
Cukr 21 g
Tuky 129 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Bulvy fenyklu jsou dnes v prodeji prakticky celoročně. Můj recept je zvláštní v tom, že buclaté řapíky loupu po vlákně. Fenykl můžete také rozčtvrtit a jednotlivé vrstvičky oddělovat od středu podobně jako cibuli

Suroviny

fenykl 3 ks
máslo
na vymaštění formy
olivy černé 70 g
bez pecek
smetana ke šlehání 300 ml
parmazán 5 PL
možno nahradit čedarem
sůl
pepř

1Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.

2Z fenyklu odkrojte spodní část se zbytkem kořínků a odstraňte vrchní zahnědlé části. Zbylé křehké řapíky naloupejte pomocí škrabky na brambory po vláknech na plátky, připomínající okvětní plátky tulipánu.

3Zapékací misku o průměru cca 25 cm vymastěte, střídavě navrstvěte fenykl a olivy. Osolte a opepřete, zalijte smetanou a posypte sýrem.

4Zapékejte na prostřední mřížce trouby asi 20 minut, dokud nezačne smetana bublat a povrch nákypu není lesklý a zlatavý. Před podáváním nechte nákyp asi 5 minut vychladnout.

Tip Apetitu:
Kdo rád vůni anýzu, bude milovat jeho křehkého zeleninového příbuzného – fenykl. V supermarketech i u stánků stojí okolo 50 Kč/kg; využijete ho syrový, jemně krájený na salát, zapékaný i dušený.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit