0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapékaný fenykl s černými olivami

Zapékaný fenykl s černými olivami

3.4/5 Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1407 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 21 g
Tuky 129 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bulvy fenyklu jsou dnes v prodeji prakticky celoročně. Můj recept je zvláštní v tom, že buclaté řapíky loupu po vlákně. Fenykl můžete také rozčtvrtit a jednotlivé vrstvičky oddělovat od středu podobně jako cibuli

Suroviny

máslo
na vymaštění formy
olivy černé 70 g
bez pecek
možno nahradit čedarem
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.

2

Z fenyklu odkrojte spodní část se zbytkem kořínků a odstraňte vrchní zahnědlé části. Zbylé křehké řapíky naloupejte pomocí škrabky na brambory po vláknech na plátky, připomínající okvětní plátky tulipánu.

3

Zapékací misku o průměru cca 25 cm vymastěte, střídavě navrstvěte fenykl a olivy. Osolte a opepřete, zalijte smetanou a posypte sýrem.

4

Zapékejte na prostřední mřížce trouby asi 20 minut, dokud nezačne smetana bublat a povrch nákypu není lesklý a zlatavý. Před podáváním nechte nákyp asi 5 minut vychladnout.

Tip Apetitu:
Kdo rád vůni anýzu, bude milovat jeho křehkého zeleninového příbuzného – fenykl. V supermarketech i u stánků stojí okolo 50 Kč/kg; využijete ho syrový, jemně krájený na salát, zapékaný i dušený.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

jen malé poopravení - fenykl nemá žádnou bulvu, to tak max. kedluben, a nemá ani hlízu, jde totiž o "zdužnatělé bazální části řapíku". To abychom si nepletli pojmy s dojmy.

Anonym

Recept se nachází v č.9/04, str.26

Apetit magazín

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?

Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč