Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Zapékaný fenykl s černými olivami

Zapékaný fenykl s černými olivami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1407 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 21 g
Tuky 129 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bulvy fenyklu jsou dnes v prodeji prakticky celoročně. Můj recept je zvláštní v tom, že buclaté řapíky loupu po vlákně. Fenykl můžete také rozčtvrtit a jednotlivé vrstvičky oddělovat od středu podobně jako cibuli

Suroviny

fenykl 3 ks
máslo
na vymaštění formy
olivy černé 70 g
bez pecek
smetana ke šlehání 300 ml
parmazán 5 PL
možno nahradit čedarem
sůl
pepř

1Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.

2Z fenyklu odkrojte spodní část se zbytkem kořínků a odstraňte vrchní zahnědlé části. Zbylé křehké řapíky naloupejte pomocí škrabky na brambory po vláknech na plátky, připomínající okvětní plátky tulipánu.

3Zapékací misku o průměru cca 25 cm vymastěte, střídavě navrstvěte fenykl a olivy. Osolte a opepřete, zalijte smetanou a posypte sýrem.

4Zapékejte na prostřední mřížce trouby asi 20 minut, dokud nezačne smetana bublat a povrch nákypu není lesklý a zlatavý. Před podáváním nechte nákyp asi 5 minut vychladnout.

Tip Apetitu:
Kdo rád vůni anýzu, bude milovat jeho křehkého zeleninového příbuzného – fenykl. V supermarketech i u stánků stojí okolo 50 Kč/kg; využijete ho syrový, jemně krájený na salát, zapékaný i dušený.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

jen malé poopravení - fenykl nemá žádnou bulvu, to tak max. kedluben, a nemá ani hlízu, jde totiž o "zdužnatělé bazální části řapíku". To abychom si nepletli pojmy s dojmy.

Anonym

Recept se nachází v č.9/04, str.26

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit