0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

4 nejlepší úpravy sladkovodních ryb

4 nejlepší úpravy sladkovodních ryb
sdílet:

Opomíjené sladkovodní ryby se dají připravit jako obrovská delikatesa. Navíc snadno, rychle a za pár korun. Osobně vás na ně zve šéfkuchař Radek Šubrt.

Šéfkuchař Radek Šubrt je velkým propagátorem polozapomenutých sladkovodních ryb.

Pstruh, siven, štika i lín jsou velmi snadno dostupné ryby a dají se z nich připravit moc dobrá jídla. A ne drahá. Stačí vám pár ingrediencí, pánev nebo trouba, a je to,“ říká Radek Šubrt. Dodává, že ryba musí být čerstvá a nejlépe už naporcovaná na filety.

„Bohužel luxus, kdy přijdete do obchodu a koupíte dva tři čerstvé filety třeba pstruha, je v Čechách zatím v nedohlednu,“ posteskl si šéfkuchař. Diví se, proč bychom měli kupovat pangase, lososa nebo mořskou štiku, když máme potoky a rybníky plné skvělých ryb. Jak si je vychutnat a připravit nejlépe, poznáte v našich čtyřech receptech.

ŠTIKA OBECNÁ má málo tučné maso. Nejchutnější jsou štiky do 3 kg. Ochutnejte štiku na zahradnický způsob.

PSTRUH DUHOVÝ je k dostání v téměř každém supermarketu, a to hlavně mražený. Pokud ale můžete, kupte rybu čerstvou. Upečte pstruha po milánsku.

SIVEN AMERICKÝ je nejlepší pečený, dušený či pošírovaný. Patří mezi nejvyhledávanější sladkovodní ryby. Chutnat vám bude siven na tymiánu.

LÍN OBECNÝ je rozšířený po celé Evropě. Jeho maso má výrazné aroma, a tak se skvěle hodí na smažení, grilování a do hustých polévek. Výborný je lín marinovaný.

Jak filetovat

  1. Špičkou nože rozřízněte rybě břicho a vyjměte vnitřnosti.
  2. Odsekněte hlavu a rybu omyjte.
  3. Rybu položte na bok. U ocasu nůž prostrčte mezi maso a páteř a řežte po celé délce až k hlavě, abyste maso od páteře oddělili. Máte první filet.
  4. Žeberní kosti podřízněte šikmým řezem a kosti ze středu vyberte pinzetou.
  5. Nad páteří prostrčte nůž a stejně vytvořte i druhý filet.
  6. Pokud kupujete již připravené rybí filety, ověřte si, že jsou čerstvé. Při omaku se vám do nich nesmí zabořit prst.

Související články

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
4 zaručené způsoby, jak poznat čerstvou rybu
  • Tipy a triky

4 zaručené způsoby, jak poznat čerstvou rybu

Hlavně na trzích, kde je maso vystavené většímu teplu, se s příchodem jara a prvních slunečních paprsků může stát, že se vám pod ruku dostane zkažená ryba. Poradíme vám, jak ji poznat během jednoho doteku či pohledu. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit