0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

4 nejlepší úpravy sladkovodních ryb

4 nejlepší úpravy sladkovodních ryb
sdílet:

Opomíjené sladkovodní ryby se dají připravit jako obrovská delikatesa. Navíc snadno, rychle a za pár korun. Osobně vás na ně zve šéfkuchař Radek Šubrt.

Šéfkuchař Radek Šubrt je velkým propagátorem polozapomenutých sladkovodních ryb.

Pstruh, siven, štika i lín jsou velmi snadno dostupné ryby a dají se z nich připravit moc dobrá jídla. A ne drahá. Stačí vám pár ingrediencí, pánev nebo trouba, a je to,“ říká Radek Šubrt. Dodává, že ryba musí být čerstvá a nejlépe už naporcovaná na filety.

„Bohužel luxus, kdy přijdete do obchodu a koupíte dva tři čerstvé filety třeba pstruha, je v Čechách zatím v nedohlednu,“ posteskl si šéfkuchař. Diví se, proč bychom měli kupovat pangase, lososa nebo mořskou štiku, když máme potoky a rybníky plné skvělých ryb. Jak si je vychutnat a připravit nejlépe, poznáte v našich čtyřech receptech.

ŠTIKA OBECNÁ má málo tučné maso. Nejchutnější jsou štiky do 3 kg. Ochutnejte štiku na zahradnický způsob.

PSTRUH DUHOVÝ je k dostání v téměř každém supermarketu, a to hlavně mražený. Pokud ale můžete, kupte rybu čerstvou. Upečte pstruha po milánsku.

SIVEN AMERICKÝ je nejlepší pečený, dušený či pošírovaný. Patří mezi nejvyhledávanější sladkovodní ryby. Chutnat vám bude siven na tymiánu.

LÍN OBECNÝ je rozšířený po celé Evropě. Jeho maso má výrazné aroma, a tak se skvěle hodí na smažení, grilování a do hustých polévek. Výborný je lín marinovaný.

Jak filetovat

  1. Špičkou nože rozřízněte rybě břicho a vyjměte vnitřnosti.
  2. Odsekněte hlavu a rybu omyjte.
  3. Rybu položte na bok. U ocasu nůž prostrčte mezi maso a páteř a řežte po celé délce až k hlavě, abyste maso od páteře oddělili. Máte první filet.
  4. Žeberní kosti podřízněte šikmým řezem a kosti ze středu vyberte pinzetou.
  5. Nad páteří prostrčte nůž a stejně vytvořte i druhý filet.
  6. Pokud kupujete již připravené rybí filety, ověřte si, že jsou čerstvé. Při omaku se vám do nich nesmí zabořit prst.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč