Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jak připravit domácí sójový jogurt

Jak připravit domácí sójový jogurt

Hledali jsme odpověď na otázku, zda se v domácím jogurtovači dá udělat sójový jogurt vhodný při alergii na kravskou bílkovinu.
27. 2. 2013 | Autor: redakce Apetitu

S postupem přípravy domácího sójového jogurtu nám pomohla Irena Horáková z firmy Sojenka (www.sojenka.cz, bohužel před nedávnem ukončila výrobu).

Jak na to


Kulturu k zakysání sójového mléka získáte nejsnadněji tak, že zakoupíte živý sójový jogurt. Do sójového mléka zchlazeného na přibližně 40–38 °C (viz Chytré triky) přidejte 2 lžíce jogurtu a případně sušené sójové či jiné mléko (záleží, jak hustý chcete mít jogurt). Dobře rozmíchejte a nechte stát při cca 37 °C přes noc (nejlépe v jogurtovači anebo aspoň na topení). Pokud budete přidávat sušené mléko, podívejte se, aby v něm nebyla taková aditiva, která by mohla vám či jogurtovým kulturám vadit. Ráno byste měli mít hotový jogurt.

Chytré triky


  • Před zakysáním musí být každé mléko zahřáto na vysokou teplotu – aspoň na chvíli nejméně na 90 °C – a pak zchlazeno, třeba za míchání v nádobě se studenou vodou, na teplotu zaočkování jogurtem, tj. cca 38 °C.
  • Z povedeného domácího sójového jogurtu si trochu nechte na další zakysání, a tím si postupně vypěstujete vlastní jogurtovou kulturu.
  • Do mléka určeného pro zakysání lze přidat trochu sirupu na zaokrouhlení chuti.
REKLAMA

Přidat komentář