Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak připravit domácí sójový jogurt

Hledali jsme odpověď na otázku, zda se v domácím jogurtovači dá udělat sójový jogurt vhodný při alergii na kravskou bílkovinu.
27. 2. 2013 | Autor: redakce Apetitu

S postupem přípravy domácího sójového jogurtu nám pomohla Irena Horáková z firmy Sojenka (www.sojenka.cz, bohužel před nedávnem ukončila výrobu).

Jak na to


Kulturu k zakysání sójového mléka získáte nejsnadněji tak, že zakoupíte živý sójový jogurt. Do sójového mléka zchlazeného na přibližně 40–38 °C (viz Chytré triky) přidejte 2 lžíce jogurtu a případně sušené sójové či jiné mléko (záleží, jak hustý chcete mít jogurt). Dobře rozmíchejte a nechte stát při cca 37 °C přes noc (nejlépe v jogurtovači anebo aspoň na topení). Pokud budete přidávat sušené mléko, podívejte se, aby v něm nebyla taková aditiva, která by mohla vám či jogurtovým kulturám vadit. Ráno byste měli mít hotový jogurt.

 

Chytré triky

 

 

  • Před zakysáním musí být každé mléko zahřáto na vysokou teplotu – aspoň na chvíli nejméně na 90 °C – a pak zchlazeno, třeba za míchání v nádobě se studenou vodou, na teplotu zaočkování jogurtem, tj. cca 38 °C.
  • Z povedeného domácího sójového jogurtu si trochu nechte na další zakysání, a tím si postupně vypěstujete vlastní jogurtovou kulturu.
  • Do mléka určeného pro zakysání lze přidat trochu sirupu na zaokrouhlení chuti.

 

Související

Strava bez laktózy: intolerancí váš apetit nekončí

Zjistili jste, že trpíte intolerancí na laktózu? Nemusíte se bát, váš mléčný svět nekončí, žijeme totiž v době, kdy se...

Přidat komentář