Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jedlé květiny: sedmikrásky

Jedlé květiny: sedmikrásky

Hned, jak začne svítit slunce, objeví se sedmikrásky a pokvetou až do pozdního podzimu. Prozradíme vám, jak je využít v kuchyni.

10. 4. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Hojná sedmikráska


Sedmikráska je jednoznačně jednou z nejznámější jedlých květin. U nás rostou sedmikrásky chudobky, maličké květinky s bílými květy a žlutým lůžkem. Najdeme je na polích a velkých, travnatých plochách, kde mají dostatek slunce, ale i podél cest. Dorůstají maximálně patnáct centimetrů, přesto jsou nepřehlédnutelné. Chráněné nejsou, naopak jsou pro svou hojnost často pokládané za plevel.

Léčivá sedmikráska


Sedmikrásky jsou také léčivé, obsahují minerální látky, třísloviny, hořčiny, silice, cukr a jiné látky, které podporují látkovou výměnu v játrech. Ze sedmikrásek vyrábíme nálevy louhováním květů v horké vodě. Nálevy čistí organismus a trávicí trakt, dokonce lehce tlumí horečku. Pro efektivnost je třeba vypít několik šálků denně. Kloktání odvaru pomáhá při léčbě zánětů hrdla a dásní. Sedmikrásky jsou vhodné i k zevnímu použití při dýchacích potížích, napomáhají vykašlání a působí protizánětlivě. Doporučuje se také na špatně hojící se rány a vředy. Hrst čerstvých sedmikrásek můžete přidat do relaxační koupele.

Jedlá sedmikráska


V kuchyni se sedmikrásky nejčastěji používají do salátů nebo na chlebíčky, ale krásně vypadají i ve vývarech. Je však nutné, abyste je tam vhodili těsně před podáváním, aby kvítky neztratily svůj tvar, barvu a chuť. Pečete-li dort a nevíte, čím jej dozdobit, hodí se i tam. Jen je zlehka potřete bílkem a posypte moučkovým cukrem.

Sedmikráskami ozdobte:

Fotogalerie: Jedlé květiny: sedmikrásky

REKLAMA

Přidat komentář