Srdíčkový salát s lískovými oříšky

Srdíčkový salát s lískovými oříšky

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (1)
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 873 kcal
Bílkoviny 10 g
Cukr 18 g
Tuky 82 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace salátu a oříšků je v české kuchyni zcela nedoceněná. Přitom patří k těm, na které se nezapomíná, a to v tom nejlepším smyslu! Máslo s citronem je jako dresink velmi neobvyklé, ale se salátem výborně ladí a navíc báječně zjemní jeho chuť.

Suroviny

salát 6 ks
zelený, menší nebo 4 ks větších
krupicový cukr 1 špetka
nejlépe přírodní
česnek 1 stroužek
najemno nasekaný
lískové oříšky 25 g
opražené, nahrubo nasekané, lze nahradit vlašskými
máslo 80 g
sůl
pepř
citron ks
na zakapání

Až 24 hodin předem: srdíčka Oddělte větší tmavozelené listy ze salátů, odstraňte všechny poškozené či zahnědlé a ponechte jen vnitřní část hlávky se světlezelenými listy. Větší lístky překrájejte nebo natrhejte na menší kousky. Srdíčka podélně rozkrojte na čtvrtky. Vše vložte do velké salátové mísy, pokryjte potravinovou fólií a uchovejte v chladničce.
Před podáváním:

1Salát osolte, opepřete, ochuťte cukrem a dobře promíchejte. Malou pánev rozehřejte na střední stupeň a dejte do ní oříšky, česnek a máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a nezačne bublat. Poté zakápněte citronem a znovu promíchejte.

2Směsí přelijte salát. Dobře promíchejte a podávejte pokud možno ihned, aby máslo nevychladlo.

Tip Apetitu:
I pěstitelé už dávno přišli na to, že u salátu je největší zájem o srdíčka. Tak vznikl salát Little Gem. Dva malé poklady v jednom (jsou ze Španělska) prodává Tesco za 30 Kč.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit