Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Srdíčkový salát s lískovými oříšky

Srdíčkový salát s lískovými oříšky

3/5 Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 873 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 18 g
Tuky 82 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace salátu a oříšků je v české kuchyni zcela nedoceněná. Přitom patří k těm, na které se nezapomíná, a to v tom nejlepším smyslu! Máslo s citronem je jako dresink velmi neobvyklé, ale se salátem výborně ladí a navíc báječně zjemní jeho chuť.

Suroviny

salát 6 ks
zelený, menší nebo 4 ks větších
nejlépe přírodní
česnek 1 stroužek
najemno nasekaný
lískové oříšky 25 g
opražené, nahrubo nasekané, lze nahradit vlašskými
sůl
pepř
na zakapání

Postup

1

Až 24 hodin předem: srdíčka 
Oddělte větší tmavozelené listy ze salátů, odstraňte všechny poškozené či zahnědlé a ponechte jen vnitřní část hlávky se světlezelenými listy. Větší lístky překrájejte nebo natrhejte na menší kousky. Srdíčka podélně rozkrojte na čtvrtky. Vše vložte do velké salátové mísy, pokryjte potravinovou fólií a uchovejte v chladničce.

2

Před podáváním:
Salát osolte, opepřete, ochuťte cukrem a dobře promíchejte. Malou pánev rozehřejte na střední stupeň a dejte do ní oříšky, česnek a máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a nezačne bublat. Poté zakápněte citronem a znovu promíchejte.

3

Směsí přelijte salát. Dobře promíchejte a podávejte pokud možno ihned, aby máslo nevychladlo.

Tip Apetitu:
I pěstitelé už dávno přišli na to, že u salátu je největší zájem o srdíčka. Tak vznikl salát Little Gem. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

29.08.2007 14:42
Recept se nachází v č. 7/04, str.26

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...