0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
svatebni dort
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Pro zkušené 24 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12705 kcal
Bílkoviny 336 g
Sacharidy 1645 g
Tuky 506 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Správný svatební dort tvoří těsto jemné jako mech, proložené hedvábným krémem s křupavým griliášem. Ukrývá se pod křehkou ledovou polevou. Budete potřebovat dvě dortové formy (o průměru 28 a 18 cm) s odnímatelným dnem.

Suroviny

vejce 12 ks
žloutky a bílky zvlášť
sůl špetka
krupicový cukr 300 g
mouka pšeničná polohrubá 200 g
+ na vysypání
škrob 200 g
vanilkový cukr
máslo
na vymazání forem
Na krém
vejce 10 ks
krupicový cukr 200 g
máslo 250 g
griliáš 160 g
Na polevu
bílek 4 ks
moučkový cukr 750 g
Kromě toho
cukrové a čokoládové zdobení

Postup

1

Formy vytřete máslem, troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 ˚C.

2

Mouku prosijte se škrobem a griliáš (směs pražených oříšků nebo mandlí) krátce rozmixujte.

3

Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha (po zvednutí metly se špičky sněhu neohýbají). Pramínkem přisypávejte cukr smíchaný s vanilinovým a zašlehávejte ho; sníh pod tíhou cukru povolí, pak začne zase zpevňovat. Šlehejte, dokud není tuhý a lesklý.

4

Žloutky v misce prošlehejte vidličkou a přidejte je ke sněhu spolu s moukou a škrobem. Promíchejte a hmotu rozdělte do forem.

5

Vložte do trouby a pečte 40–50 minut, až piškotové těsto zezlátne.

6

Připravte si krém: v kovové misce šlehejte vejce asi dvě minuty a za stálého šlehání k nim přisypávejte cukr. Misku postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny, a šlehejte ještě asi pět minut, až je směs krémovitá. Sejměte a hmotu prošlehávejte dál, aby trochu vychladla.

7

Změklé máslo vložte do jiné misky a prošlehávejte, až je jemné jako smetana. Buďte trpěliví: může to trvat i 15 minut. Pak je opatrně vetřete k vaječné směsi spolu s griliášem. Upečené korpusy dvakrát až třikrát překrojte napříč a pláty spojujte krémem.

8

Na polevu ušlehejte bílky dotuha a pramínkem do nich zašlehejte cukr. Poleva má být tužší, ale roztíratelná. Dort jí pomocí špachtle nebo plochého nože potřete. Polevu poklaďte cukrovým zdobením a uložte do chladu. Na stole dort ještě dozdobte, například stužkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Anonym

I při dodržení postupu popsaném v receptu má krém do krému hodně daleko. Není v něm něco špatně?

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit