Správný svatební dort tvoří těsto jemné jako mech, proložené hedvábným krémem s křupavým griliášem. Ukrývá se pod křehkou ledovou polevou. Budete potřebovat dvě dortové formy (o průměru 28 a 18 cm) s odnímatelným dnem.
Suroviny
Postup
Formy vytřete máslem, troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 ˚C.
Mouku prosijte se škrobem a griliáš (směs pražených oříšků nebo mandlí) krátce rozmixujte.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha (po zvednutí metly se špičky sněhu neohýbají). Pramínkem přisypávejte cukr smíchaný s vanilinovým a zašlehávejte ho; sníh pod tíhou cukru povolí, pak začne zase zpevňovat. Šlehejte, dokud není tuhý a lesklý.
Žloutky v misce prošlehejte vidličkou a přidejte je ke sněhu spolu s moukou a škrobem. Promíchejte a hmotu rozdělte do forem.
Vložte do trouby a pečte 40–50 minut, až piškotové těsto zezlátne.
Připravte si krém: v kovové misce šlehejte vejce asi dvě minuty a za stálého šlehání k nim přisypávejte cukr. Misku postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny, a šlehejte ještě asi pět minut, až je směs krémovitá. Sejměte a hmotu prošlehávejte dál, aby trochu vychladla.
Změklé máslo vložte do jiné misky a prošlehávejte, až je jemné jako smetana. Buďte trpěliví: může to trvat i 15 minut. Pak je opatrně vetřete k vaječné směsi spolu s griliášem. Upečené korpusy dvakrát až třikrát překrojte napříč a pláty spojujte krémem.
Na polevu ušlehejte bílky dotuha a pramínkem do nich zašlehejte cukr. Poleva má být tužší, ale roztíratelná. Dort jí pomocí špachtle nebo plochého nože potřete. Polevu poklaďte cukrovým zdobením a uložte do chladu. Na stole dort ještě dozdobte, například stužkou.
Komentáře