Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu 24 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10294 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 1552 g
Tuky 342 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Správný svatební dort tvoří těsto jemné jako mech, proložené hedvábným krémem s křupavým griliášem. Ukrývá se pod křehkou ledovou polevou. Budete potřebovat dvě dortové formy (o průměru 28 a 18 cm) s odnímatelným dnem.

Suroviny

vejce 12 ks
žloutek a bílek zvlášť
sůl špetka
krupicový cukr 300 g
mouka pšeničná polohrubá 200 g
škrob 200 g
vanilkový cukr
máslo
na vymazání forem
mouka
na vysypání forem
Na krém
10 ks
vajec střední velikost
krupicový cukr 200 g
máslo 250 g
160 g
griláš
Na polevu
bílek 4 ks
moučkový cukr 750 g
Kromě toho
cukrové a čokoládové zdobení
1. Formy vytřete máslem, troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 ˚C. Mouku prosijte se škrobem a griliáš (směs pražených oříšků nebo mandlí) krátce rozmixujte.

2. Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha (po zvednutí metly se špičky sněhu neohýbají). Pramínkem přisypávejte cukr smíchaný s vanilinovým a zašlehávejte ho; sníh pod tíhou cukru povolí, pak začne zase zpevňovat. Šlehejte, dokud není tuhý a lesklý. Žloutky v misce prošlehejte vidličkou a přidejte je ke sněhu spolu s moukou a škrobem. Promíchejte a hmotu rozdělte do forem. Vložte do trouby a pečte 40–50 minut, až piškotové těsto zezlátne.

3. Připravte si krém: v kovové misce šlehejte vejce asi dvě minuty a za stálého šlehání k nim přisypávejte cukr. Misku postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny, a šlehejte ještě asi pět minut, až je směs krémovitá. Sejměte a hmotu prošlehávejte dál, aby trochu vychladla.

4. Změklé máslo vložte do jiné misky a prošlehávejte, až je jemné jako smetana. Buďte trpěliví: může to trvat i 15 minut. Pak je opatrně vetřete k vaječné směsi spolu s griliášem. Upečené korpusy dvakrát až třikrát překrojte napříč a pláty spojujte krémem.

5. Na polevu ušlehejte bílky dotuha a pramínkem do nich zašlehejte cukr. Poleva má být tužší, ale roztíratelná. Dort jí pomocí špachtle nebo plochého nože potřete. Polevu poklaďte cukrovým zdobením a uložte do chladu. Na stole dort ještě dozdobte, například stužkou.
Náklady na 1 osobu cca: 25 Kč 

Komentáře

Anonym

I při dodržení postupu popsaném v receptu má krém do krému hodně daleko. Není v něm něco špatně?

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit