Až ji jednou ochutnáte, nebudete chtít jinou. Máme pro vás návod, podle kterého se vám domácí ricotta zaručeně povede i pár receptů, ve kterých ricotta nesmí chybět.
Ricotta se konzistencí podobá tvarohu, na rozdíl od něj však není nakyslá. Naopak chuťově velmi jemná, mírně sladká.
- Skvěle se hodí do dezertů a pohárů.
- V sicilské kuchyni se s ní plní sladké cannoli, drobné smažené trubičky.
- Používá se i jako základ bylinkových pomazánek či do bleskových omáček k těstovinám.
Jak připravit domácí ricottu
Ricotta se připravuje ze syrovátky, která vzniká jako zbytkový produkt při výrobě sýrů z kravského, ovčího nebo kozího mléka. Domácí postup je však trochu odlišný, v principu ovšem zůstává stejný. Syrovátka se nechává srazit a odkapat.
- V našem receptu jsme nejprve k bodu varu zahřáli mléko se smetanou a mořskou solí. Pak jsme přidali citronovou šťávu, která zajistí vytvoření pevné sýrové hmoty.
- Pak již jen stačí nechat vzniklou hmotu v cedníku vykapat.
- Hotovou ricottu uchovávejte v chladničce. V neprodyšně uzavřené krabičce vydrží pět dní.
Zdroj informací: časopis Apetit