Ricotta se konzistencí podobá tvarohu, na rozdíl od něj však není nakyslá, ale naopak chuťově velmi jemná, mírně sladká. Skvěle se proto hodí do dezertů a pohárů. V sicilské kuchyni se s ní plní sladké cannoli, drobné smažené trubičky. Používá se i jako základ bylinkových pomazánek či do bleskových omáček k těstovinám.
Jak připravit domácí ricottu
Ricotta se připravuje ze syrovátky, která vzniká jako zbytkový produkt při výrobě sýrů z kravského, ovčího nebo kozího mléka. Domácí postup je odlišný. V našem receptu jsme nejprve k bodu varu zahřáli mléko se smetanou a mořskou solí. Pak jsme přidali citronovou šťávu, která zajistí vytvoření pevné sýrové hmoty. Pak již jen stačí nechat ricottu v cedníku vykapat. Hotovou ricottu můžete použít do následujících receptů nebo uložit v chladničce. V neprodyšně uzavřené krabičce vydrží pět dní.
3× delikatesa s ricottou:
Přidat komentář