0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velký přehled mozzarell: Jaký je rozdíl mezi fior di latte, burratou, stracciatellou a bufalou?

Sýr mozzarella
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Mozzarella je jedním z nejznámějších italských nezrajících sýrů. Při jejím výběru se nemusíte omezit pouze na tu v pytlíčku, kterou znáte ze supermarketu. Za ochutnání stojí ‚pravá‘ mozzarella z bůvolího mléka bufala, ale také fior di latte, buratta, stracciatella, nodino či scamorza.

Mozzarella je pružný, měkký, plnotučný sýr výrazně smetanové chuti. Původní recept na mozzarelu pocházející z italské Kampánie je z bůvolího mléka. Dnes pod označením mozzarella najdeme produkty z kravského, ovčího i kozího mléka. Pochutnat si na ni můžete jako Italové, s kouskem bílého chleba, pokapanou olivovým olejem, v salátu Caprese nebo na neapolské pizze.

  • V České republice se v supermarketech nejčastěji setkáme s mozzarellou z kravského mléka, která má zhruba 45 % tuku v sušině a s nízkotučnou variantou (light) s 30 % tuku.
  • Mozzarella se vyrábí z čerstvého mléka, které se zahřívá a nechá za pomoci syřidla srazit. Vzniklá sýřenina či tvaroh (cagliata) se odděluje od syrovátky. Syrovátka se někdy dál zpracovává na ricottu.
  • Cagliata se následně rozřeže na malé kousky, čemuž se v italštině říká „mozzare“.
  • V horké vodě se pak kousky hnětou, vytahují a překládají jako těsto, dokud se hmota nepromění na hutnou a lesklou. Ta se pak dobře tvaruje, nejčastěji do bochánků a kuliček.
  • Právě proto, že se mozzarella výrábí v horké vodě, označuje se jako sýr pařený,
  • Zhlazená mozzarella se nakládá do mírně slaného nálevu, ve kterém se dostává až k zákazníkovi.
  • Mozzarella podle tradiční italské receptury neobsahuje nic jiného než čerstvé mléko, mléčné kultury, syřidlo, vodu a sůl.

Hlavní druhy mozzarelly

Co se týče klasických mozzarell, tedy měkkých sýrů ve tvaru bochánku, v Itálii je rozdělují na kravské a bůvolí. Pod označením bufala nejdete mozarelly vyrobené z bůvolího mléka. Fior di latte je mozzarella vyrobená z mléka kravského.

Mozzarella di Bufala Campana

Italové za královnu mozzarely považují tzv. mozzarellu di bufala, vyrobenou z mléka bůvolího, které je chuťově výraznější.

  • Mozzarella di Bufala Campana nese chráněné označení původu DOP a smí se vyrábět jenom v regionu Kampánie v jižní Itálii.
  • Setkat se můžete i s mozzarellou „affumicata“, což je označení pro uzenou podobu sýra. Vyuzená mozzarella je výraznější a déle vydrží.

Fior di latte

Fior di latte neboli „mléčný květ“ je mozzarella vyrobená z kravského mléka. Je rozšířenější a má široké využití jak ve studené, tak v teplé kuchyni.

  • Fior di latte a mozzarella jsou v podstatě totéž, protože mozzarella bez přídomku "di bufala" je vyrobená z kravského mléka.
  • Fior di latte žádný přídomek nepotřebuje, jde vždy o sýr kravský.
  • Bůvolí mozzarella bývá také o dost dražší než kravská, takže druh použitého mléka poznáte i podle cenovky. 

Mozzarellové speciály

Mozzarella ale nemá podobu jen měkkého bílého oblázku. Mozzarelly mají označení také podle tvaru a velikosti: bocconcini (bochánky), ciliegine (třešně) nebo perline (mini kuličky).

Kromě toho existují další specifické druhy mozzarelly: buratta, stracciatella, nodino a blízká příbuzná scramoza. Všechny se vyrábějí jak z bůvolího, tak kravského mléka.

Burrata

Jde o tradiční specialitu italského města Andria. Na venek tváří jako klasická mozzarella, uvnitř je však velmi měkká, krémová, až tekoucí. Je plněná smetanou a ručně trhanými kousky mozzarelly (stracciatella). Je výrazně mléčná a krémová.

  • Podává se s čerstvým zeleninovým salátem a bílým pečivem pokapaná olivovým olejem.

Stracciatella

Pod tímto názvem, který na první dobrou evokuje spíše zmrzlinu než sýr, se skrývá opravdový poklad. Stracciato znamená v italštině roztrhaný, jde o natrhané kousky mozzarelly naložené ve smetaně. Naprosto jednoduché a přitom chuťově výjimečné. Využijete ji do salátů, těstovin i k čerstvému kousku pečiva.

Nodino

Nodino je vláknitější a pevnější typ mozzarelly, který má typický tvar „uzlíku“ (nodino znamená v italštině uzlík) a chutná skvěle v kombinaci s italskými salámy a šunkami.

Scamorza

Scamorza je vyzrálá příbuzná mozzarelly a mívá tvar hrušky. Několik týdnů totiž visí na provázku a zraje, čím získává tužší konzistenci připomínající slovenskou parenicu. Její chuť je sladší a intenzivnější, proto si ji užijí i ti, na které je klasická mozzarella příliš jemná a čerstvá. Scarmoza je vhodná i na grilování, obzvlášť uzená.

Související články

Pravá neapolská pizza je jen jedna: Připravte si ji doma
  • Poradna

Pravá neapolská pizza je jen jedna: Připravte si ji doma

Recept na pizzu není jen jeden, existuje v mnoha variantách. A teď nemyslíme jen suroviny navrchu, ale i těsta. Ovšem neapolskou pizzu si s žádnou jinou na světě nespletete. Charakteristická je nejen velkými nadýchanými okraji. Jak si ji...
Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit