Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
S šípky ku zdraví

S šípky ku zdraví

Vyrazte na podzimní procházku a otrhejte bohatě obsypané šípkové keře. Nemusíte se bát, že kvůli špičatým trnům usnete jako Šípková Růženka. Obyčejné píchnutí rozhodně stojí za košík s plody plnými vitaminů.
9. 10. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Když se počasí rychle změní z teplých letních dnů do studeného sychravého podzimu, dostává náš imunitní systém pořádně zabrat. Než vyrazíte do lékárny pro vitaminy v krabičce, poohlédněte se ve svém okolí po přírodních životabudičích. Zářivě červené šípky jsou nejen zadarmo, ale především vám dodají plno vitaminu C, rutinu, vápníku, tříslovin a dalších zdraví prospěšných látek. Ty pak pomáhají při infekčních chorobách, cévním onemocnění a chřipce.



Při sběru vybírejte jen drobné, červené a pevné plody, které vyrostly na keřích daleko od silnice. Z čerstvých plodů si můžete uvařit čaj. Poměr plodů a vody je jen na vás, záleží, zda máte rádi čaj výraznější, nebo slabší. Po vyluhování nápoj sceďte přes jemné sítko. Odstraníte tak ‚chmýří‘ z dužiny, které vám může nepříjemně podráždit sliznici. Šípky můžete také zavařit či usušit (nejlépe krátce při vyšší teplotě, jinak začnou plesnivět).

A teď hurá s šípky do kuchyně


Ať už je to oblíbená ‚rýmička‘, nebo opravdová chřipka, hned jak ucítíte její závan, uvařte si šípkový čaj. Pro ostatní příležitosti vyzkoušejte šípkovou omáčku, která už tradičně sluší kančímu masu (recept). Šípková zavařenina (recept) vám bude chutnat také na poctivě namazaném krajíci chleba s máslem. Čerstvé šípky můžete využít jako hlavní přísadu sladkého chlebíčku (recept), který je dobrý i sám o sobě. Dobrou podzimní chuť!

Připravila Nikita Rybová
REKLAMA

Přidat komentář