Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

šípky
ZDROJ: Innviertlerin/pixabay.com
sdílet:

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali.

Šípkové keře rostou u polních cest, v remízcích i na okraji lužných lesů. Nejvhodnější období pro sběr šípků je září až říjen, kdy jsou plody tmavě oranžové až červené, mají pevný tvar. Pokud se rozhodnete pro sběr až po prvních mrazech, šípky budou měkké, sladší, přesto se na jejich kvalitě nic nemění.

  • Šípky sbírejte do košíku. Vyhněte se igelitovým taškám nebo pytlíkům, mohly by se v nich plody zapařit a tím znehodnotit.
  • Šípkový keř umí potrápit svými trny, proto je dobré vzít si na sběr rukavice.

Šípky: vitaminy nabité plody podzimu

Šípky: vitaminy nabité plody podzimu

Více

Jak šípky očistit

Když přinesete šípky domů, odstraňte všechny přebytečné větvičky a lístky. Nahnilé, hnědé, flekaté, nebo jakkoli nevzhledné plody vyhoďte a zpracujte jen ty lesklé bez viditelných kazů.

  • Šípky opláchněte a následně osušte pomocí utěrky.
  • Zbavte plody zbytků okvětních lístků (bubáků) a případných drobných stopek.

Jak sušit šípky

Sušené šípky se používají především na čaj, proto je na vás, v jaké formě se je rozhodnete uskladnit. Nejméně pracné na přípravu, ale naopak nejdelší na dobu sušení je sušit šípky v celku. Teprve potom je roztlouct na menší kousky.

Druhou variantou je šípky sušit rozpůlené, zbavené zrníček a chloupků. Je to sice pracnější postup, ale samotný proces sušení trvá kratší dobu a při přípravě nálevu se nemusíte obávat nepříjemných semínek.

  • První, nejlevnější variantou, je využít poslední teplé dny a sílu slunečních paprsků. Vysypejte šípky na plech nebo ještě raději na velké síto a přeneste je na teplé místo, třeba na balkon. Počítejte s tím, že takový proces bude trvat několik hodin, možná i pár dní. Proto choďte šípky kontrolovat a občas je otočte
  • Pokud vlastníte sušičku na ovoce, máte vyhráno. Šípky rozprostřete do jedné vrstvy, zapněte přístroj a sušte při teplotě okolo 40 °C. S tímto kuchyňským pomocníkem je příprava rychlejší a také pohodlnější.
  • Poslední možností je sušit šípky v troubě. Přendejte je na plech a vložte do trouby vyhřáté na 60 °C. Během sušení nechte dvířka pootevřená pomocí zastrčené vařečky, aby se přebytečná vlhkost mohla dostat z trouby ven.

S šípky ku zdraví

S šípky ku zdraví

Více

Šípkový čaj

Říká se, že čaj je vitamínová bomba a zaručených návodů na to, jak ho připravit co nejlahodnější, a přesto bez ztráty vzácných vitamínu, je mnoho. Pojďme si alespoň jeden osvědčený uvést.

  • 2 polévkové lžíce sušených šípků jemně nadrcených
  • 0,5 l vody

Nechte přes noc šípky louhovat v litru vody a ráno přeceďte buď přes jemné sítko, nebo plátýnko. Pokud i přes důkladné přecezení najdete v čaji drobné chloupky, přefiltrujte ho ještě jednou přes papírový kávový filtr. Výluh těsně před konzumací ohřejte na přibližně 60-70 °C. Při vyšší teplotě by se řada blahodárných vitaminů zničila. Můžete dosladit medem.

  • Čaj je velmi chutný i ledový. Nebojte se ho ochutit plátky citronu, pomeranče, mraženými malinami a podle chuti i osladit.

Šípková zavařenina

Ač se to na první pohled nemusí zdát, šípky obsahují značné množství cukru, pektinu a kyseliny citronové, což je ideální kombinace pro výrobu džemu. Jeho lehce nakyslá chuť se výborně hodí ke sladkým moučníkům.

  • Zkuste šípkovou zavařeninu použít namísto rybízové nebo jahodové do vánočního cukroví i mřížkového koláče.
  • Protože se šípky skvěle doplňují s masem, vyzkoušejte při servírování svíčkové na smetaně vyměnit brusinky právě za šípkovou marmeládu.

Šípková zavařenina

Šípková zavařenina

Více

Šípková omáčka

Asi každému se právě vybavilo hrabalovské dilema, jestli se šípkovou nebo se zelím. Rozhodnutí necháme na vás, ale pokud jste šípkovou omáčku ještě neochutnali, rozhodně stojí za to ji vyzkoušet.

  • Skvěle se hodí k divočině (kanci, zajíci, srnčí), ale dokonce i k tmavému hovězímu masu.

Kanec se šípkovou omáčkou

Kanec se šípkovou omáčkou

Více

Moučníky se šípky

Mezi našimi osvědčenými recepty je také Chlebíček se šípky, který dokazuje, že tyto plody našly své uplatnění i v dezertech. Nebojte se experimentovat a zkuste očištěné kousky šípků přimíchat do perníku nebo muffinů. Uvidíte, že vás jejich jemně nakyslá chuť ve sladkém moučníku příjemně překvapí.

Šípky jsou vitamínová bomba

  • Šípky jsou především známé pro svůj vysoký podíl vitamínu C.
  • Obsahují vitamín A i flavonoidy, které jsou důležité proti skleróze.
  • Oranžové plody v sobě ukrývají ještě mnoho dalších vitamínů a minerálů, které hravě zatočí s jarní i podzimní únavou, posilují odolnost organizmu, ovlivňují krvetvorbu a působí na dobré vyměšování i činnost střev.
  • Pro člověka mají šípky široký význam, proto bychom měli tento poklad zařadit i do našeho jídelníčku.

Tip: Pokud nemáte na zpracování šípků čas, ale chcete přísun vitamínu C, doporučujeme poctivý sirup s šípkem, citrónem a vitamínem C od Manufaktury. Sirup je šetrně za studena vyroben v Jizerských horách a neobsahuje umělá barviva ani sladidla. Využijte sílu ukrytou v červených plodech typických pro naši podzimní přírodu a pochutnejte si na báječných drincích.

A málem bychom zapomněli! Šípek také dokáže zpomalovat stárnutí, takže si ho dopřejte také v podobě výživného pleťového balzámu. I ten najdete v nabídce Manufaktury. Výhodou je, že ho může používat celá rodina!

Šípek Manufaktura
ZDROJ: Manufaktura

Tip: Pokud nemáte na zpracování šípků čas, ale chcete přísun vitamínu C, doporučujeme poctivý sirup s šípkem, citrónem a vitamínem C od Manufaktury. Sirup je šetrně za studena vyroben v Jizerských horách a neobsahuje umělá barviva ani sladidla. Využijte sílu ukrytou v červených plodech typických pro naši podzimní přírodu a pochutnejte si na báječných drincích.

A málem bychom zapomněli! Šípek také dokáže zpomalovat stárnutí, takže si ho dopřejte také v podobě výživného pleťového balzámu. I ten najdete v nabídce Manufaktury. Výhodou je, že ho může používat celá rodina! 

Související recepty

Související články

Vitamin C a hravé způsoby, jak dostat získat do těla
  • Novinky a zajímavosti

Vitamin C a hravé způsoby, jak dostat získat do těla

Kurděje nikomu z běžného jídelníčku nehrozí, vitamínu C to ale na důležitosti neubírá. Jde o významný antioxidant, který brání organismus proti oxidačnímu stresu. Do čeho je dobré se kvůli céčku zakousnout?  ...
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit