Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kanec se šípkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7232 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 721 g
Tuky 290 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvěřina ovoněná divokým kořením a s dobře vychlazeným pivem je bezkonkurenční. Navíc kanec se šípkovou omáčkou se stal už naprostou klasikou, která se dostala i do literatury. Pokud nepatříte do týmu ‚se zelím‘, pak tento recept na kančí se šípkovou omáčkou rozhodně vyzkoušejte.

Suroviny

3 lžíce na opékání zeleniny + 3 lžíce na jíšku + 1 lžíce na zjemnění omáčky
mrkev 2 ks
střední
celer ¼ ks
petržel 1 ks
nastrouhaná nahrubo
nadrobno
(podle chuti)
ocet 3 PL
švestková povidla 2 PL
šípkový džem 150 g
kýta, lze nahradit krkovicí v celku
špek 100 g
pokud máte kýtu
pepř celý 20 kuliček
nové koření 10 kuliček
jalovec 10 kuliček
rozmarýn 1 snítka
tymián 3 snítky
suché
sůl
pepř
čerstvě mletý
lze nahradit kroketami, k podávání

Postup

1

V kastrolu na 3 lžících másla a lžíci sádla opečte dozlatova kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte 2 lžíce cukru a míchejte další 2 minuty, aby základ zkaramelizoval (měl by mít intenzivní tmavou barvu).

2

Pak přidejte ocet (nechte ho téměř vyvařit), povidla a šípkový džem a míchejte další minutu.

3

Předehřejte troubu na 175 °C. Maso prošpikujte proužky špeku a vložte do kastrolu.

4

Opečte ho na lžíci sádla ze všech stran, aby se zatáhlo. Osolte a opepřete a přidejte divoké koření zavázané v plátýnku.

5

Podlijte červeným vínem, vařte 5 minut, podlijte asi 800 ml vody a přiveďte k varu.

6

Pak vše přendejte do hlubšího pekáčku a přiklopené duste v troubě asi 2 hodiny doměkka.

7

Když je maso měkké, vyndejte ho z pekáčku. Vyjměte i koření. V rendlíku na 3 lžících másla opékejte mouku na světlou jíšku.

8

Jakmile mouka zpění a zrůžoví, vmíchejte ji do omáčky a na sporáku vařte za občasného míchání 15 minut. Na závěr zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, případně cukrem.

9

Nakonec omáčku rozmixujte se lžící másla dohladka. Přeceďte ji přes jemný cedník.

10

Maso vložte zpět do omáčky. Podávejte s mandlovými kroketami nebo s houskovým knedlíkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

22.11.2014 11:30

Opravdu vynikající recept, který jsem zařadila do svého kuchařského repertoáru a nikdy nezklame :)

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...