Zvěřina ovoněná divokým kořením a s dobře vychlazeným pivem je bezkonkurenční. Navíc kanec se šípkovou omáčkou se stal už naprostou klasikou, která se dostala i do literatury. Pokud nepatříte do týmu ‚se zelím‘, pak tento recept na kančí se šípkovou omáčkou rozhodně vyzkoušejte.
Suroviny
Postup
V kastrolu na 3 lžících másla a lžíci sádla opečte dozlatova kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte 2 lžíce cukru a míchejte další 2 minuty, aby základ zkaramelizoval (měl by mít intenzivní tmavou barvu).
Pak přidejte ocet (nechte ho téměř vyvařit), povidla a šípkový džem a míchejte další minutu.
Předehřejte troubu na 175 °C. Maso prošpikujte proužky špeku a vložte do kastrolu.
Opečte ho na lžíci sádla ze všech stran, aby se zatáhlo. Osolte a opepřete a přidejte divoké koření zavázané v plátýnku.
Podlijte červeným vínem, vařte 5 minut, podlijte asi 800 ml vody a přiveďte k varu.
Pak vše přendejte do hlubšího pekáčku a přiklopené duste v troubě asi 2 hodiny doměkka.
Když je maso měkké, vyndejte ho z pekáčku. Vyjměte i koření. V rendlíku na 3 lžících másla opékejte mouku na světlou jíšku.
Jakmile mouka zpění a zrůžoví, vmíchejte ji do omáčky a na sporáku vařte za občasného míchání 15 minut. Na závěr zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, případně cukrem.
Nakonec omáčku rozmixujte se lžící másla dohladka. Přeceďte ji přes jemný cedník.
Maso vložte zpět do omáčky. Podávejte s mandlovými kroketami nebo s houskovým knedlíkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů(28 receptů )
- Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky(41 receptů )
Komentáře
Opravdu vynikající recept, který jsem zařadila do svého kuchařského repertoáru a nikdy nezklame :)