0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kanec se šípkovou omáčkou

Kanec se šípkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kanec se šípkovou omáčkou

4.1 / 5. Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7232 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 721 g
Tuky 290 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvěřina ovoněná divokým kořením a s dobře vychlazeným pivem je bezkonkurenční.

Suroviny

máslo 7 PL
3 lžíce na opékání zeleniny + 3 lžíce na jíšku + 1 lžíce na zjemnění omáčky
sádlo 2 PL
mrkev 2 ks
střední
celer 0.25 ks
petržel 1 ks
nastrouhaná nahrubo
cibule 2 ks
nadrobno
kančí maso 1 kg
kýta, lze nahradit krkovicí v celku
špek 100 g
bílá uzená slanina (pokud máte kýtu)
švestková povidla 2 PL
šípkový džem 150 g
krupicový cukr 3 PL
2–3 lžíce podle chuti
ocet 3 PL
pepř celý 20 kuliček
nové koření 10 kuliček
bobkový list 6 ks
jalovec 10 kuliček
rozmarýn 1 snítka
tymián 3 snítky
víno červené 500 ml
suché
mouka pšeničná hladká 3 PL
smetana ke šlehání 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
knedlíky houskové
lze nahradit kroketami, k podávání

Postup

1

V kastrolu na 3 lžících másla a lžíci sádla opečte dozlatova kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte 2 lžíce cukru a míchejte další 2 minuty, aby základ zkaramelizoval (měl by mít intenzivní tmavou barvu).

2

Pak přidejte ocet (nechte ho téměř vyvařit), povidla a šípkový džem a míchejte další minutu.

3

Předehřejte troubu na 175°C. Maso prošpikujte proužky špeku a vložte do kastrolu.

4

Opečte ho na lžíci sádla ze všech stran, aby se zatáhlo. Osolte a opepřete a přidejte divoké koření zavázané v plátýnku.

5

Podlijte červeným vínem, vařte 5 minut, podlijte asi 800ml vody a přiveďte k varu.

6

Pak vše přendejte do hlubšího pekáčku a přiklopené duste v troubě asi 2 hodiny doměkka.

7

Když je maso měkké, vyndejte ho z pekáčku. Vyjměte i koření. V rendlíku na 3 lžících másla opékejte mouku na světlou jíšku.

8

Jakmile mouka zpění a zrůžoví, vmíchejte ji do omáčky a na sporáku vařte za občasného míchání 15 minut. Na závěr zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, případně cukrem.

9

Nakonec omáčku rozmixujte se lžící másla dohladka. Přeceďte ji přes jemný cedník.

10

Maso vložte zpět do omáčky. Podávejte s mandlovými kroketami nebo s houskovým knedlíkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit