0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kanec se šípkovou omáčkou

Kanec se šípkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kanec se šípkovou omáčkou

4.1 / 5. Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7232 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 721 g
Tuky 290 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvěřina ovoněná divokým kořením a s dobře vychlazeným pivem je bezkonkurenční.

Suroviny

máslo 7 PL
3 lžíce na opékání zeleniny + 3 lžíce na jíšku + 1 lžíce na zjemnění omáčky
sádlo 2 PL
mrkev 2 ks
střední
celer ¼ ks
petržel 1 ks
nastrouhaná nahrubo
cibule 2 ks
nadrobno
kýta, lze nahradit krkovicí v celku
špek 100 g
bílá uzená slanina (pokud máte kýtu)
švestková povidla 2 PL
šípkový džem 150 g
krupicový cukr 3 PL
2–3 lžíce podle chuti
ocet 3 PL
pepř celý 20 kuliček
nové koření 10 kuliček
bobkový list 6 ks
jalovec 10 kuliček
rozmarýn 1 snítka
tymián 3 snítky
suché
mouka pšeničná hladká 3 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
knedlíky houskové
lze nahradit kroketami, k podávání

Postup

1

V kastrolu na 3 lžících másla a lžíci sádla opečte dozlatova kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte 2 lžíce cukru a míchejte další 2 minuty, aby základ zkaramelizoval (měl by mít intenzivní tmavou barvu).

2

Pak přidejte ocet (nechte ho téměř vyvařit), povidla a šípkový džem a míchejte další minutu.

3

Předehřejte troubu na 175°C. Maso prošpikujte proužky špeku a vložte do kastrolu.

4

Opečte ho na lžíci sádla ze všech stran, aby se zatáhlo. Osolte a opepřete a přidejte divoké koření zavázané v plátýnku.

5

Podlijte červeným vínem, vařte 5 minut, podlijte asi 800ml vody a přiveďte k varu.

6

Pak vše přendejte do hlubšího pekáčku a přiklopené duste v troubě asi 2 hodiny doměkka.

7

Když je maso měkké, vyndejte ho z pekáčku. Vyjměte i koření. V rendlíku na 3 lžících másla opékejte mouku na světlou jíšku.

8

Jakmile mouka zpění a zrůžoví, vmíchejte ji do omáčky a na sporáku vařte za občasného míchání 15 minut. Na závěr zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, případně cukrem.

9

Nakonec omáčku rozmixujte se lžící másla dohladka. Přeceďte ji přes jemný cedník.

10

Maso vložte zpět do omáčky. Podávejte s mandlovými kroketami nebo s houskovým knedlíkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

Zuzana Mravcová

Opravdu vynikající recept, který jsem zařadila do svého kuchařského repertoáru a nikdy nezklame :)

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč