Kanec se šípkovou omáčkou

Kanec se šípkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7553 kcal
Bílkoviny 284 g
Cukr 713 g
Tuky 339 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Zvěřina ovoněná divokým kořením a s dobře vychlazeným pivem je bezkonkurenční.

Suroviny

máslo 4 PL
máslo 3 PL
na jíšku
sádlo 2 PL
mrkev 2 ks
celer 0.25 ks
petržel 1 ks
nastrouhaná nahrubo
cibule 2 ks
nadrobno
maso z divočáka 1 kg
lze nahradit krkovicí v celku
uzená slanina 100 g
špek
švestková povidla 2 PL
šípkový džem 150 g
krupicový cukr 2 PL
ocet 3 PL
pepř mletý 20 kulička
nové koření 10 kulička
bobkový list 6 ks
jalovec 10 kulička
rozmarýn 1 snítka
tymián 3 snítka
víno červené 500 ml
mouka pšeničná hladká 3 PL
smetana ke šlehání 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
houskový knedlík lze nahradit kroketami, k podávání

1 V kastrolu na 3 lžících másla a lžíci sádla opečte dozlatova kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte 2 lžíce cukru a míchejte další 2 minuty, aby základ zkaramelizoval (měl by mít intenzivní tmavou barvu). Pak přidejte ocet (nechte ho téměř vyvařit), povidla a šípkový džem a míchejte další minutu.

2 Předehřejte troubu na 175°C. Maso prošpikujte proužky špeku a vložte do kastrolu. Opečte ho na lžíci sádla ze všech stran, aby se zatáhlo. Osolte a opepřete a přidejte divoké koření zavázané v plátýnku. Podlijte červeným vínem, vařte 5 minut, podlijte asi 800ml vody a přiveďte k varu. Pak vše přendejte do hlubšího pekáčku a přiklopené duste v troubě asi 2 hodiny doměkka.

3 Když je maso měkké, vyndejte ho z pekáčku. Vyjměte i koření. V rendlíku na 3 lžících másla opékejte mouku na světlou jíšku. Jakmile mouka zpění a zrůžoví, vmíchejte ji do omáčky a na sporáku vařte za občasného míchání 15 minut. Na závěr zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, případně cukrem. Nakonec omáčku rozmixujte se lžící másla dohladka. Přeceďte ji přes jemný cedník. Maso vložte zpět do omáčky. Podávejte s mandlovými kroketami nebo s houskovým knedlíkem.

Embedded node

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit