Kanec se šípkovou omáčkou

Kanec se šípkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7553 kcal
Bílkoviny 284 g
Sacharidy 713 g
Tuky 339 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvěřina ovoněná divokým kořením a s dobře vychlazeným pivem je bezkonkurenční.

Související recepty

Suroviny

máslo 4 PL
máslo 3 PL
na jíšku
sádlo 2 PL
mrkev 2 ks
celer 0.25 ks
petržel 1 ks
nastrouhaná nahrubo
cibule 2 ks
nadrobno
maso z divočáka 1 kg
lze nahradit krkovicí v celku
uzená slanina 100 g
špek
švestková povidla 2 PL
šípkový džem 150 g
krupicový cukr 2 PL
ocet 3 PL
pepř mletý 20 kulička
nové koření 10 kulička
bobkový list 6 ks
jalovec 10 kulička
rozmarýn 1 snítka
tymián 3 snítka
víno červené 500 ml
mouka pšeničná hladká 3 PL
smetana ke šlehání 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
knedlíky houskové
lze nahradit kroketami, k podávání

1 V kastrolu na 3 lžících másla a lžíci sádla opečte dozlatova kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte 2 lžíce cukru a míchejte další 2 minuty, aby základ zkaramelizoval (měl by mít intenzivní tmavou barvu). Pak přidejte ocet (nechte ho téměř vyvařit), povidla a šípkový džem a míchejte další minutu.

2 Předehřejte troubu na 175°C. Maso prošpikujte proužky špeku a vložte do kastrolu. Opečte ho na lžíci sádla ze všech stran, aby se zatáhlo. Osolte a opepřete a přidejte divoké koření zavázané v plátýnku. Podlijte červeným vínem, vařte 5 minut, podlijte asi 800ml vody a přiveďte k varu. Pak vše přendejte do hlubšího pekáčku a přiklopené duste v troubě asi 2 hodiny doměkka.

3 Když je maso měkké, vyndejte ho z pekáčku. Vyjměte i koření. V rendlíku na 3 lžících másla opékejte mouku na světlou jíšku. Jakmile mouka zpění a zrůžoví, vmíchejte ji do omáčky a na sporáku vařte za občasného míchání 15 minut. Na závěr zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, případně cukrem. Nakonec omáčku rozmixujte se lžící másla dohladka. Přeceďte ji přes jemný cedník. Maso vložte zpět do omáčky. Podávejte s mandlovými kroketami nebo s houskovým knedlíkem.

Embedded node

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit