S šípky ku zdraví

S šípky ku zdraví
sdílet:
Vyrazte na podzimní procházku a otrhejte bohatě obsypané šípkové keře. Nemusíte se bát, že kvůli špičatým trnům usnete jako Šípková Růženka. Obyčejné píchnutí rozhodně stojí za košík s plody plnými vitaminů.

Když se počasí rychle změní z teplých letních dnů do studeného sychravého podzimu, dostává náš imunitní systém pořádně zabrat. Než vyrazíte do lékárny pro vitaminy v krabičce, poohlédněte se ve svém okolí po přírodních životabudičích. Zářivě červené šípky jsou nejen zadarmo, ale především vám dodají plno vitaminu C, rutinu, vápníku, tříslovin a dalších zdraví prospěšných látek. Ty pak pomáhají při infekčních chorobách, cévním onemocnění a chřipce.



Při sběru vybírejte jen drobné, červené a pevné plody, které vyrostly na keřích daleko od silnice. Z čerstvých plodů si můžete uvařit čaj. Poměr plodů a vody je jen na vás, záleží, zda máte rádi čaj výraznější, nebo slabší. Po vyluhování nápoj sceďte přes jemné sítko. Odstraníte tak ‚chmýří‘ z dužiny, které vám může nepříjemně podráždit sliznici. Šípky můžete také zavařit či usušit (nejlépe krátce při vyšší teplotě, jinak začnou plesnivět).

A teď hurá s šípky do kuchyně


Ať už je to oblíbená ‚rýmička‘, nebo opravdová chřipka, hned jak ucítíte její závan, uvařte si šípkový čaj. Pro ostatní příležitosti vyzkoušejte šípkovou omáčku, která už tradičně sluší kančímu masu (recept). Šípková zavařenina (recept) vám bude chutnat také na poctivě namazaném krajíci chleba s máslem. Čerstvé šípky můžete využít jako hlavní přísadu sladkého chlebíčku (recept), který je dobrý i sám o sobě. Dobrou podzimní chuť!

Připravila Nikita Rybová
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit