0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S šípky ku zdraví

šípky
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Vyrazte na podzimní procházku a otrhejte bohatě obsypané šípkové keře. Nemusíte se bát, že kvůli špičatým trnům usnete jako Šípková Růženka. Obyčejné píchnutí rozhodně stojí za košík s plody plnými vitaminů.

Když se počasí rychle změní z teplých letních dnů do studeného sychravého podzimu, dostává náš imunitní systém pořádně zabrat. Než vyrazíte do lékárny pro vitaminy v krabičce, poohlédněte se ve svém okolí po přírodních životabudičích. Zářivě červené šípky jsou nejen zadarmo, ale především vám dodají plno vitaminu C, rutinu, vápníku, tříslovin a dalších zdraví prospěšných látek. Ty pak pomáhají při infekčních chorobách, cévním onemocnění a chřipce.



Při sběru vybírejte jen drobné, červené a pevné plody, které vyrostly na keřích daleko od silnice. Z čerstvých plodů si můžete uvařit čaj. Poměr plodů a vody je jen na vás, záleží, zda máte rádi čaj výraznější, nebo slabší. Po vyluhování nápoj sceďte přes jemné sítko. Odstraníte tak ‚chmýří‘ z dužiny, které vám může nepříjemně podráždit sliznici. Šípky můžete také zavařit či usušit (nejlépe krátce při vyšší teplotě, jinak začnou plesnivět).

A teď hurá s šípky do kuchyně

Ať už je to oblíbená ‚rýmička‘, nebo opravdová chřipka, hned jak ucítíte její závan, uvařte si šípkový čaj. Pro ostatní příležitosti vyzkoušejte šípkovou omáčku, která už tradičně sluší kančímu masu (recept). Šípková zavařenina (recept) vám bude chutnat také na poctivě namazaném krajíci chleba s máslem. Čerstvé šípky můžete využít jako hlavní přísadu sladkého chlebíčku (recept), který je dobrý i sám o sobě. Dobrou podzimní chuť!

Připravila Nikita Rybová
 

Související články

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...
Šípky: vitaminy nabité plody podzimu
  • Zajímavosti

Šípky: vitaminy nabité plody podzimu

Období bohaté na úrodu a sklizeň z polí a zahrádek se pomalu chýlí ke konci, avšak příroda nám i na podzim nabízí spoustu plodů vhodných ke zpracování. Nemusíme chodit daleko, stačí krátká procházka přírodou a zaručeně natrefíte na nejednu...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit