0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S šípky ku zdraví

šípky
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Vyrazte na podzimní procházku a otrhejte bohatě obsypané šípkové keře. Nemusíte se bát, že kvůli špičatým trnům usnete jako Šípková Růženka. Obyčejné píchnutí rozhodně stojí za košík s plody plnými vitaminů.

Když se počasí rychle změní z teplých letních dnů do studeného sychravého podzimu, dostává náš imunitní systém pořádně zabrat. Než vyrazíte do lékárny pro vitaminy v krabičce, poohlédněte se ve svém okolí po přírodních životabudičích. Zářivě červené šípky jsou nejen zadarmo, ale především vám dodají plno vitaminu C, rutinu, vápníku, tříslovin a dalších zdraví prospěšných látek. Ty pak pomáhají při infekčních chorobách, cévním onemocnění a chřipce.



Při sběru vybírejte jen drobné, červené a pevné plody, které vyrostly na keřích daleko od silnice. Z čerstvých plodů si můžete uvařit čaj. Poměr plodů a vody je jen na vás, záleží, zda máte rádi čaj výraznější, nebo slabší. Po vyluhování nápoj sceďte přes jemné sítko. Odstraníte tak ‚chmýří‘ z dužiny, které vám může nepříjemně podráždit sliznici. Šípky můžete také zavařit či usušit (nejlépe krátce při vyšší teplotě, jinak začnou plesnivět).

A teď hurá s šípky do kuchyně

Ať už je to oblíbená ‚rýmička‘, nebo opravdová chřipka, hned jak ucítíte její závan, uvařte si šípkový čaj. Pro ostatní příležitosti vyzkoušejte šípkovou omáčku, která už tradičně sluší kančímu masu (recept). Šípková zavařenina (recept) vám bude chutnat také na poctivě namazaném krajíci chleba s máslem. Čerstvé šípky můžete využít jako hlavní přísadu sladkého chlebíčku (recept), který je dobrý i sám o sobě. Dobrou podzimní chuť!

Připravila Nikita Rybová
 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč