Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šípky: vitaminy nabité plody podzimu

Šípky: vitaminy nabité plody podzimu
sdílet:

Období bohaté na úrodu a sklizeň z polí a zahrádek se pomalu chýlí ke konci, avšak příroda nám i na podzim nabízí spoustu plodů vhodných ke zpracování. Nemusíme chodit daleko, stačí krátká procházka přírodou a zaručeně natrefíte na nejednu planou růži, která poskytuje plody plné vitamínů a dotváří tu správnou paletu podzimu pro oči. Vypravte se s námi za kouzlem šípků a naučte se třeba skvělou domácí šípkovou zavařeninu nebo tradiční šípkovou omáčku.
 

Co vlastně šípek je? Tak jak ho známe, je šípek plodem plané šípkové růže. Nejde však o klasický plod, nýbrž o souplodí, jelikož celý šípek tvoří jak samotný plod, tak i část květu.

  • Nejčastěji se setkáváme s červenooranžovým a červeným zbarvením šípku, neobvyklá není ani černá barva s nádechem do fialova.
  • Ideálními měsíci pro sklizeň šípků jsou září a říjen, a to zejména ve slunných dnech, kdy šípky obsahují nejvíce vitamínu C. Využijte krásných dnů babího léta, vyražte do přírody a nezapomeňte si s sebou vzít malý košíček nebo sáček, do kterého si nasbírejte šípky v jejich plné síle.
  • Dejte pozor na záměnu s hlohem obecným, jehož plody vypadají podobně. Planý hloh je též využívaný v lékařství a kořenářství, nemá však takový obsah vitamínů, jako právě šípek. Nicméně, marmeládu z něj uděláte výbornou.
  • Věděli jste, že díky vysokému podílu vitamínů je šípek ideálním pomocníkem pro posílení imunity? Kromě vysokého podílu vitamínu C šípek obsahuje vitamíny A, B, E a je bohatý na tělu prospěšné minerální látky - hořčík, zinek, vápník a železo. První zmínky o využití prospěšných látek šípku datujeme o tisíc let zpět, a to už v 11. století.

Šípky a jejich všestranné využití v kuchyni

Přinesli jste si z procházky plnou mísu šípků a nevíte co s nimi? Zkuste je zavařit. 

  • Domácí šípkovou zavařeninu s hřejivou vůní hřebíčku pak můžete kdykoli použít do jogurtu, lineckého cukroví, na chleba nebo místo brusinek na svíčkovou omáčku.
  • Při zpracovávání šípků dbejte na důkladné očištění. Důležité je plod zbavit stopek a zbytků květů (lidově bubáků). Pro hladký výsledek se nevyhnete pasírování, které šípky zbaví případných zbylých nečistot a typických šípkových chloupků, které jsou v zavařenině nežádoucí.
  • Z šípků si můžete připravit také sladký chlebíček, ve kterém využijete hlavně dužinu tvořící obal šípku. A kdo by neznal hlášku z filmu Slavnosti sněženek, zda si dát kance se šípkovou nebo se zelím? Připravte si i tuto českou klasiku, která vás na chvíli přenese do hlubokého lesa díky kombinaci kančího masa a divokého koření. Výsledný pokrm můžete ozdobit smrkovými výhonky, které se svým vzhledem a vůní ke zvěřině skvěle hodí.
  • Nezapomeňte si v podzimních dnech připravit z čerstvě natrhaných šípků také tradiční šípkový čaj. Stačí je rozdrtit a zalít horkou vodou (pod bodem varu, abyste zachovali co nejvíce vitamínů), dosladit medem a šálek této vitamínové bomby si můžete z tepla domova vychutnat. 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín