Šípky: vitaminy nabité plody podzimu

sdílet:
Období bohaté na úrodu a sklizeň z polí a zahrádek se pomalu chýlí ke konci, avšak příroda nám i na podzim nabízí spoustu plodů vhodných ke zpracování. Nemusíme chodit daleko, stačí krátká procházka přírodou a zaručeně natrefíte na nejednu planou růži, která poskytuje plody plné vitamínů a dotváří tu správnou paletu podzimu pro oči. Vypravte se s námi za kouzlem šípků a naučte se třeba skvělou domácí šípkovou zavařeninu nebo tradiční šípkovou omáčku.

Co vlastně šípek je? Tak jak ho známe, je šípek plodem plané šípkové růže. Nejde však o klasický plod, nýbrž o souplodí, jelikož celý šípek tvoří jak samotný plod, tak i část květu. Nejčastěji se setkáváme s červenooranžovým a červeným zbarvením šípku, neobvyklá není ani černá barva s nádechem do fialova. Ideálními měsíci pro sklizeň šípků jsou září a říjen, a to zejména ve slunných dnech, kdy šípky obsahují nejvíce vitamínu C. Využijte krásných dnů babího léta, vyražte do přírody a nezapomeňte si s sebou vzít malý košíček nebo sáček, do kterého si nasbírejte šípky v jejich plné síle. Dejte pozor na záměnu s hlohem obecným, jehož plody vypadají podobně. Planý hloh je též využívaný v lékařství a kořenářství, nemá však takový obsah vitamínů, jako právě šípek. Nicméně, marmeládu z něj uděláte výbornou.

Věděli jste, že díky vysokému podílu vitamínů je šípek ideálním pomocníkem pro posílení imunity? Kromě vysokého podílu vitamínu C šípek obsahuje vitamíny A, B, E a je bohatý na tělu prospěšné minerální látky - hořčík, zinek, vápník a železo. První zmínky o využití prospěšných látek šípku datujeme o tisíc let zpět, a to už v 11. století.

S šípky ku zdraví

Více
 

Šípky a jejich všestranné využití v kuchyni

Přinesli jste si z procházky plnou mísu šípků a nevíte co s nimi? Zkuste je zavařit. Domácí šípkovou zavařeninu s hřejivou vůní hřebíčku pak můžete kdykoli použít do jogurtu, lineckého cukroví, na chleba nebo místo brusinek na svíčkovou omáčku. Při zpracovávání šípků dbejte na důkladné očištění. Důležité je plod zbavit stopek a zbytků květů (lidově bubáků). Pro hladký výsledek se nevyhnete pasírování, které šípky zbaví případných zbylých nečistot a typických šípkových chloupků, které jsou v zavařenině nežádoucí. Z šípků si můžete připravit také sladký chlebíček, ve kterém využijete hlavně dužinu tvořící obal šípku. A kdo by neznal hlášku z filmu Slavnosti sněženek, zda si dát kance se šípkovou nebo se zelím? Připravte si i tuto českou klasiku, která vás na chvíli přenese do hlubokého lesa díky kombinaci kančího masa a divokého koření. Výsledný pokrm můžete ozdobit smrkovými výhonky, které se svým vzhledem a vůní ke zvěřině skvěle hodí. Nezapomeňte si v podzimních dnech připravit z čerstvě natrhaných šípků také tradiční šípkový čaj. Stačí je rozdrtit a zalít horkou vodou (pod bodem varu, abyste zachovali co nejvíce vitamínů), dosladit medem a šálek této vitamínové bomby si můžete z tepla domova vychutnat. 

Trhejte šípky po hrstech

Více

 

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Šípek

Šípky jsou skvělý zdroj vitaminu C, jednotlivé návody se však bohužel neshodují v tom, jak ho z nich dostat do čaje co nejvíc. Šípky ale můžete jíst také syrové nebo sušené – tedy pokud si dáte tu práci a zbavíte je ,skelné vaty‘, která se...
  • Tipy a triky

Pětkrát podzimní zavařování

Ke grilovanému masu – Švestkový rosol Na linecké cukroví – Šípková zavařenina K lívancům – Jablečná marmeláda s oř...
  • Tipy a triky

Pětkrát zvěřina k obědu

S červeným vínem - Pomalu pečená srnčí kýta Slavnostní oběd - Bažantí stehna se zelím a bramborovými knedlíčkyRecept šé...
  • Tipy a triky

Trhejte šípky po hrstech

Šípky jsou rozšířené po celé Evropě. Bujné keře se na podzim obsypou malými, zářivě červenými plody, které jsou nabité vitaminem C, vápníkem, rutinem a lykopenem. Při sběru vybírejte drobné, pevné a jasně vybarvené plody. V sychravém...
  • Novinky a zajímavosti

Vitamin C a hravé způsoby, jak dostat získat do těla

Kurděje nikomu z běžného jídelníčku nehrozí, vitamínu C to ale na důležitosti neubírá. Jde o významný antioxidant, který brání organismus proti oxidačnímu stresu. Do čeho je dobré se kvůli céčku zakousnout?  ...
  • Novinky a zajímavosti

Poznejte chutná přírodní antidepresiva

OřechyO účincích ořechů jsme vám již vyprávěli. Jen pro úplnost tedy zopakujeme, jak moc jsou ořechy zdraví prospěšné. Vlašáky vám doplní omega-3 mastné kyseliny, vitamin C, B, K i A. Díky svému složení si se stresem poradí snadno,...
  • Tipy a triky

Bylinkami proti rýmě

Každý z nás už za svůj život okusil, jak dokáže i obyčejná rýma bez ostatních příznaků chřipky potrápit. Ucpaný nos často doprovázený bolestí dutin a hlavy dovede člověka vyvést z rovnováhy. Nemusíte hned sahat po medikamentech, naštěstí...
  • Tipy a triky

6 bylinek, které vám navrátí klidný spánek

Meduňka lékařskáUž ve středověku znali účinky této osvěžující bylinky s citronovou vůní. Celý zázrak tkví v obsahu silice, která má zklidňující účinky. Meduňka pomáhá především při léčbě nespavosti, tlumí úzkosti, deprese, bolesti...
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Pomalu ale jistě znovuobjevujeme kouzlo léčivých bylin, které si poradí s rýmou, bolestí v krku i zánětem průdušek. Pokud právě bojujete se sezónní virózou, zkuste vsadit na sílu bylinek, případně použijte bylinky jako doplněk ke...

Obchod Apetit