Nenápadná a nevtíravá chuť plodů šípkové růže vydá své skryté tajemství jen pečlivou a pracnou přípravou. Ale výsledek stojí za to.
Suroviny
šípky
1
kg
zbavené stopek a bubáků, přepůlené
krupicový cukr
1
kg
hřebíček
0.5
ČL
mletý
1 Šípky zalijte vodou tak, aby byly úplně potopené. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny doměkka. Pak šípky umelte na masovém mlýnku nebo je propasírujte přes cedník. Potom je znovu propasírujte přes velmi jemné síto, abyste je zbavili všech peciček a chloupků.
2 Získanou hmotu zvažte a na každé kilo dejte jeden kilogram cukru. Vraťte na oheň, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut do požadované konzistence. Plňte do sklenic, zavíčkujte a dnem vzhůru nechte vychladnout.
Komentáře
štěpánka vlková
30.09.2009 14:46
je nejlepší!
Anonym
12.10.2009 08:54
šípková zavařenina