0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šípková zavařenina
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné 4-5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6267 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 1403 g
Tuky 1 g
Vláknina 231 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadná a nevtíravá chuť plodů šípkové růže vydá své skryté tajemství jen pečlivou a pracnou přípravou. Ale výsledek stojí za to.

Suroviny

šípky 1 kg
zbavené stopek a bubáků, přepůlené
krupicový cukr 1 kg
hřebíček 0.5 ČL
mletý

Postup

1

Šípky zalijte vodou tak, aby byly úplně potopené. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny doměkka.

2

Pak šípky umelte na masovém mlýnku nebo je propasírujte přes cedník. Potom je znovu propasírujte přes velmi jemné síto, abyste je zbavili všech peciček a chloupků.

3

Získanou hmotu zvažte a na každé kilo dejte jeden kilogram cukru.

4

Vraťte na oheň, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut do požadované konzistence.

5

Plňte do sklenic, zavíčkujte a dnem vzhůru nechte vychladnout.

Související články

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...
Šípky: vitaminy nabité plody podzimu
  • Zajímavosti

Šípky: vitaminy nabité plody podzimu

Období bohaté na úrodu a sklizeň z polí a zahrádek se pomalu chýlí ke konci, avšak příroda nám i na podzim nabízí spoustu plodů vhodných ke zpracování. Nemusíme chodit daleko, stačí krátká procházka přírodou a zaručeně natrefíte na nejednu...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Komentáře

štěpánka vlková

Je prostě skvělá. Sice jsem si blahořečila, že mám doma robota na pasírování, protože mamka doma zavařeninu pasírovala přes sítko a stejně se jí tam dostaly chloupky a semínka. Ale robotem šla práce pěkně rychle od ruky :-) A vánoční linecké se šípkovou zavařeninou bylo bezkonkurenční. Letos jdu trhat šípky zase!!!!

Anonym

podle mého loňského vaření šípkové zavařeniny je lepší syrové šípky očistit a vyškrábat pecičky. Pasírování a odstraňování pozdější je strašně zdlouhavé. Helena

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit