0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Adventní svařené víno

Adventní svařené víno
sdílet:

Horké kořeněné víno vás svojí pronikavou vůní opije ještě dřív, než ho ochutnáte. Vyberte si jeden z následujících receptů na svařák nebo postupně vyzkoušejte všechny. Povznášející vánoční pohoda zaručena.

 

Vánoční trhy, jako místo, kde se vařeným vínkem běžně zahříváme, trvají je pár týdnů, ale to neznamená, že si potěšení v podobě svařáku nemůžeme dále dopřávat.  Na horách, na chalupě, nebo klidně doma pod dekou.

Svařené víno s karamelem

V hrnci připravte karamel ze 3 polévkových lžic krystalového cukru. Když zezlátne, zalijte ho 100 ml vody a do vzniklého nálevu vsypte 5 hřebíčků, 1 svitek skořice a 1 hvězdičku badyánu. Vše společně 5–10 minut povařte. Přilijte 500 ml červeného vína a krátce ohřejte, víno se nesmí vařit! Do silnostěnných sklenic vložte kolečko citronu a dolijte svařeným vínem.

Svařené víno s citrusy

Do hrnce nalijte zhruba centimetr vody ode dna, přisypte 3–4 lžíce třtinového cukru, 4 hřebíčky a jeden svitek skořice. Přidejte tři plátky citronu a dva plátky pomeranče a dejte vařit. Ovoce by mělo ve vodě trochu plavat, aby se nepřipeklo. Pokud zjistíte, že se voda vyvařila, dolijte ji. Po 10 minutách přilijte i víno; to už jen zahřejte, nevařte. Vyndejte koření, víno doslaďte a případně dochuťte citronem. Ihned podávejte.

Rudý lomcovák 

Budeme potřebovat: sedmička červeného, ​​velká hůlka skořice, dvě hvězdičky anýzu, čtyři hřebíčky, dva pásky citrónové kůry, čtyři polévkové lžíce cukru, velký panák ginu. Všechny ingredience kromě ginu povařte na mírném plameni. Vypněte a nechte odstát asi 30 minut. Potom znovu zahřejte, nepřiveďte však až k varu. Přidejte velký panák ginu a podávejte.

Kanadská pomsta

Ingredience: sedmička červeného, ​​velká hůlka skořice, lusk kardamonu, jeden pomeranč, tři polévkové lžíce javorového sirupu, velký panák javorového likéru nebo rumu. Všechny ingredience kromě likéru povařte na mírném plameni. Před podáváním přimíchejte likér a ozdobte plátky pomeranče.

Exkluzívka Jamieho Olivera

Ingredience: dvě láhve červeného vína, dvě hvězdičky anýzu, jeden vanilkový lusk, jeden muškátový oříšek, tři čerstvé bobkové listy, jedna velká palička skořice, šest hřebíčku, šálek krystalového cukru, limetka, citron, dvě klementinky. Připravte si slupky z citrusů. Z cukru udělejte na mírném ohni karamel. Přidejte slupky, promíchejte a přidejte šťávu z klementinek. Přidejte skořici, bobkové listy, vnitřek vanilkového lusku a nastrouhejte asi 10-12 špetek muškátového oříšku. Do směsi přilijte trochu červeného vína – akorát tak, aby zakrylo cukr. Nechte vařit na mírném ohni, občas promíchejte. Vařte dokud se nevytvoří hustý sirup. Do sirupu pak přilijte zbytek vína a anýz, přiveďte k varu a na mírném ohni povařte asi 5 minut.

Zázvorový zázrak

Ingredience: sedmička červeného, ​​půl šálku brandy, deset hřebíčku, půl šálku medu, tři paličky skořice, dvě polévkové lžíce mletého zázvoru. Všechny ingredience spolu povařte, dokud se chutě dokonale nespojí a med se nerozpustí.

Študákovo nebíčko

Ingredience: jeden na plátky nakrájený pomeranč, půl šálku krystalového cukru, dva šálky cukru, čajová lžička mletých hřebíčku, dvě čajové lžičky mleté ​​skořice, sedmička červeného. Všechny ingredience kromě vína povařte asi 15 minut. Stáhněte plamen na minimum. Přidejte víno. Přiveďte k varu. Už nevařte, jen vypněte a podávejte.

Související články

Comments

Anonym

Uz jste nekde zkouseli zalit karamel studenou vodou? :)

Jana Kopřivová

Ano, děláme to pravidelně. :) Karamel vybublá a potom se při stálém míchání v tekutině rozpustí.

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč