Svařené víno, lidově svařák, je symbolem předvánočního času i oblíbeným nápojem lyžařů na sjezdovkách. Kdo by odolal té romantice i tolik potřebnému prohřátí v třeskutých mrazech? Nečekejte na adventní trhy nebo otevření sjezdovek, s námi si můžete hřejivý kořeněný nápoj připravit sami.
Kam až sahá historie svařáku není úplně jasné. Většina zdrojů se přiklání k teorii, že za tento kořeněný lahodný mok mohou staří Římané. Ti během svých dlouhých válečných tažení hledali způsob, jak víno co nejdéle uchovat čerstvé.
Protože pasterování a řízené kvašení v té době ještě neznali, vyřešili to tím, že mok konzervovali přidáním medu a citrusů. Když vojenská tažení dorazila do severských zemí a poznala zimu, na kterou nebyla zvyklá, napadlo je zahřát se vinným nápojem. Válečníkům údajně ohřívané víno příliš nechutnalo, proto jeho chuť vylepšovali nejrůznějším kořením.
Rázem se kombinace teplého slazeného kořeněného vína ujala nejen na severu Evropy, ale i ve zbytku kontinentu.
Svařené víno zahřeje i posílí
Svařák především zahřeje. A to nejen proto, že je teplý, prohřátí pomůže i alkohol obsažený ve víně. Ten působí na cévy a napomáhá rychlejšímu proudění krve v těle. Pocit tepla dodává i přidané koření: skořice, hřebíček, badyán.
- Červené víno ovlivňuje kardiovaskulární systém. Napomáhá krvetvorbě a je prevencí pro onemocnění srdce.
- Obsahuje flavonoidy, které jsou silnými antioxidanty. Navíc se může pochlubit antibakteriálními a antivirovými účinky.
- Svařené víno se často sladí, přísunem cukru si zajistíte i příval energie.
Svařák neboli horké víno
Přesto, že se mu říká „svařené“, varem by rozhodně přejít nemělo! Ideální je zahřívat víno pouze do 80 °C, aby nevyprchal alkohol.
- Nejčastěji se k přípravě teplého kořeněného nápoje používá víno červené. Ale v posledních letech stoupá i obliba svařáku z vína bílého. Pokud jste milovníci spíše ovocných tónů, i vy si přijdete na své.
- Obohatit svařák můžete například i přidáním rozinek či jiného sušeného ovoce.
Na trhu je i řada ovocných vín, kterým koření a vyšší teplota sluší. Říz drinku dodá i přidání tvrdšího alkoholu : vodky, třtinového rumu, brandy, whisky i griotky nebo ovocných likérů.
Jaké víno na svařák použít?
Jaké víno do svařáku použijete, je zcela na vás. Máte-li zrovna v lednici otevřenou lahev, které by mohla zachránit trochu cukru a koření, klidně ji použijte.
- Určitě ale není nutné „vylepšovat“ žádná archivní nebo přívlastková vína, ta si raději schovejte k jiným příležitostem.
- Všeobecně jsou pro zahřátí vhodná základní stolní suchá nebo polosuchá vína. Z červených například rulandské modré nebo merlot, z bílých ryzlink, rulandské šedé, Müller-Thurgau.
- Velmi zajímavou variantou jsou již zmíněná vína ovocná. Těžší višňové, nakyslé rybízové, ale klidně i podzimní hruškové povznesou chuť svařáku zase o schůdek výš.
Perníkové i divoké koření
Do svařeného vína patří výrazné koření. Skořice, hřebíček, badyán, kardamom, citronová nebo pomerančová kůra. V severských zemích se přidává i nové koření, bobkový list, jalovec, muškátový oříšek, zázvor, anýz i fenykl.Naopak zjemnit ho můžete luskem vanilky.
Rozinky, bezinky, brusinky, borůvky, granátové jablko, šípky, citrusy, kousky jablka nebo hrušky dodají vínu ovocný nádech. Navíc uzobávání tohoto „opilého ovoce“ přidá svařáku další rozměr.
Jak svařené víno připravit
Víno dosladit cukrem a okořenit
Toto je nejjednodušší způsob, jak si připravit během několika minut teplý kořeněný nápoj. Potřebné množství vína nalijte do kastrůlku a zahřívejte maximálně do 80 °C. Víno se nesmí vařit, aby nepřišlo o alkohol. Přisypejte koření a doslaďte. Nechte 5 až 10 minut zahřívat, potom plotýnku vypněte, nápoj přeceďte a můžete popíjet.
Víno s chutí karamelu
Druhá možnost je trochu složitější, zato koření lépe uvolní své esence do vína.
- Do kastrůlku nasypejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat.
- Poté přilijte vodu, nasypejte koření a nechte na mírném ohni probublávat, dokud se karamel v tekutině zcela nerozpustí.
- Plotýnku vypněte a přilijte víno. To už jen podle potřeby mírně zahřejte.
Připravit si sirup na celou zimu
Tento způsob je časově náročnější na přípravnou fázi. V té si uvaříte větší množství sladkého kořeněného sirupu, kterým následně jednotlivé šálky zahřátého vína doslazujete v průběhu celé zimy.
Doporučujeme vyzkoušet skořicový sirup, který můžete doladit i dalším svařákovým kořením. Udělejte si ho pořádnou zásobu, protože svařáková sezóna může být letos dlouhá.
Zdroje informací: NZIP, časopis Apetit, Britannica