Svařené víno zahřeje i postaví na nohy. Jak připravit dokonalý svařák?

svařené víno
ZDROJ: Piotr Arnoldes/pexels.com
sdílet:

Svařené víno, lidově svařák, je symbolem předvánočního času i oblíbeným nápojem lyžařů na sjezdovkách. Kdo by odolal té romantice i tolik potřebnému prohřátí v třeskutých mrazech? Nečekejte na adventní trhy nebo otevření sjezdovek, s námi si můžete hřejivý kořeněný nápoj připravit sami.

Kam až sahá historie svařáku není úplně jasné. Většina zdrojů se přiklání k teorii, že za tento kořeněný lahodný mok mohou staří Římané. Ti během svých dlouhých válečných tažení hledali způsob, jak víno co nejdéle uchovat čerstvé.

  • Protože pasterování a řízené kvašení v té době ještě neznali, vyřešili to tím, že mok konzervovali přidáním medu a citrusů.
  • Když vojenská tažení dorazila do severských zemí a poznala zimu, na kterou nebyla zvyklá, napadlo je zahřát se vinným nápojem.
  • Válečníkům údajně ohřívané víno příliš nechutnalo, proto jeho chuť vylepšovali nejrůznějším kořením.

Rázem se kombinace teplého slazeného kořeněného vína ujala nejen na severu Evropy, ale i ve zbytku kontinentu.

Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz

Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz

Více

Svařené víno zahřeje i posílí

Svařák především zahřeje. A to nejen proto, že je teplý, prohřátí pomůže i alkohol obsažený ve víně. Ten roztahuje cévy a napomáhá rychlejšímu proudění krve v těle. Pocit tepla dodává i přidané koření - skořice, hřebíček, badyán.

  • Červené víno ovlivňuje kardiovaskulární systém. Napomáhá krvetvorbě a je prevencí pro onemocnění srdce.
  • Obsahuje také flavonoidy, které působí jako antioxidanty. Navíc se může pochlubit antibakteriálními a antivirovými účinky
  • Svařené víno se často sladí, přísunem cukru si tak zajistíte i příval energie

Lahodné horké nápoje do termosky

Lahodné horké nápoje do termosky

Více

Svařák neboli horké víno

Přesto, že se mu říká „svařené“, varem by rozhodně přejít nemělo!

  • Ideální je zahřívat víno pouze do 80 °C, aby nevyprchal alkohol.
  • Nejčastěji se k přípravě teplého kořeněného nápoje používá víno červené. Ale v posledních letech stoupá i obliba svařáku z vína bílého. Pokud jste milovníci spíše ovocných tónů, i vy si přijdete na své.
  • Na trhu je i řada ovocných vín, kterým koření a vyšší teplota sluší.
  • Říz drinku dodá i přidání tvrdšího alkoholu - vodky, třtinového rumu, brandy, whisky i griotky nebo ovocných likérů.
  • Obohatit svařák můžete například i přidáním rozinek či jiného sušeného ovoce.

Jaké víno na svařák použít?

Jaké víno do svařáku použijete, je zcela na vás. Máte-li zrovna v lednici otevřenou lahev, které by mohla zachránit trochu cukru a koření, klidně ji použijte.

  • Určitě ale není nutné „vylepšovat“ žádná archivní nebo přívlastková vína, ty si raději schovejte k jiným příležitostem.
  • Všeobecně jsou pro zahřátí vhodná základní stolní suchá nebo polosuchá vína. Z červených například rulandské modré nebo merlot, z bílých ryzlink, rulandské šedé, Müller-Thurgau.
  • Velmi zajímavou variantou jsou již zmíněná vína ovocná. Těžší višňové, nakyslé rybízové, ale klidně i podzimní hruškové povznesou chuť svařáku zase o schůdek výš.

Jak nahradit víno při vaření

Jak nahradit víno při vaření

Více

Perníkové i divoké koření

Do svařeného vína patří výrazné koření. Skořice, hřebíček, badyán, kardamom, citronová nebo pomerančová kůra.

  • V severských zemích se přidává i nové koření, bobkový list, jalovec, muškátový oříšek, zázvor, anýz i fenykl
  • Naopak zjemnit ho můžete luskem vanilky.
  • Rozinky, bezinky, brusinky, borůvky, granátové jablko, šípky, citrusy, kousky jablka nebo hrušky dodají vínu ovocný nádech. Navíc uzobávání tohoto „opilého ovoce“ přidá svařáku další rozměr.

Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma

Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma

Více

Jak svařené víno připravit

Víno dosladit cukrem a okořenit

Je nejjednodušší způsob, jak si připravit během několika minut teplý kořeněný nápoj.

  • Potřebné množství vína nalijte do kastrůlku a zahřívejte maximálně do 80 °C. Víno se nesmí vařit, aby nepřišlo o alkohol.
  • Přisypejte koření a doslaďte.
  • Nechte 5 až 10 minut zahřívat, potom plotýnku vypněte, nápoj přeceďte a můžete popíjet.

Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Více

Víno s chutí karamelu

Druhá možnost je trochu složitější, zato koření lépe uvolní své esence do vína.

  • Do kastrůlku nasypejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat.
  • Poté přilijte vodu, nasypejte koření a nechte na mírném ohni probublávat, dokud se karamel v tekutině zcela nerozpustí.
  • Plotýnku vypněte a přilijte víno. To už jen podle potřeby mírně zahřejte.

Karamelový svařák

Karamelový svařák

Více

Připravit si sirup na celou zimu

Tento způsob je časově náročnější na přípravnou fázi. V té si uvaříte větší množství sladkého kořeněného sirupu, kterým následně jednotlivé šálky zahřátého vína doslazujete v průběhu celé zimy.

Doporučujeme vyzkoušet skořicový sirup, který můžete doladit i dalším svařákovým kořením. Udělejte si ho pořádnou zásobu, protože svařáková sezóna může být letos dlouhá.

Skořicový sirup

Skořicový sirup

Více

Související články

Nalaďte si adventní náladu svařeným vínem
  • Tipy a triky

Nalaďte si adventní náladu svařeným vínem

Kdybychom měli namíchat esenciální vůni Vánoc, jistě by tam vedle voňavého jehličí, rozkrojeného jablíčka a smažené strouhanky patřilo také svařené víno. K předvánoční atmosféře zkrátka patří. Letos si ho u stánku na vánočních trzích...
Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem
  • Poradna

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi...
Autor: Kateřina Vávrová

Obchod Apetit