Svařené víno, lidově svařák, je symbolem předvánočního času i oblíbeným nápojem lyžařů na sjezdovkách. Kdo by odolal té romantice i tolik potřebnému prohřátí v třeskutých mrazech? Nečekejte na adventní trhy nebo otevření sjezdovek, s námi si můžete hřejivý kořeněný nápoj připravit sami.
Kam až sahá historie svařáku není úplně jasné. Většina zdrojů se přiklání k teorii, že za tento kořeněný lahodný mok mohou staří Římané. Ti během svých dlouhých válečných tažení hledali způsob, jak víno co nejdéle uchovat čerstvé.
- Protože pasterování a řízené kvašení v té době ještě neznali, vyřešili to tím, že mok konzervovali přidáním medu a citrusů.
- Když vojenská tažení dorazila do severských zemí a poznala zimu, na kterou nebyla zvyklá, napadlo je zahřát se vinným nápojem.
- Válečníkům údajně ohřívané víno příliš nechutnalo, proto jeho chuť vylepšovali nejrůznějším kořením.
Rázem se kombinace teplého slazeného kořeněného vína ujala nejen na severu Evropy, ale i ve zbytku kontinentu.
Svařené víno zahřeje i posílí
Svařák především zahřeje. A to nejen proto, že je teplý, prohřátí pomůže i alkohol obsažený ve víně. Ten roztahuje cévy a napomáhá rychlejšímu proudění krve v těle. Pocit tepla dodává i přidané koření - skořice, hřebíček, badyán.
- Červené víno ovlivňuje kardiovaskulární systém. Napomáhá krvetvorbě a je prevencí pro onemocnění srdce.
- Obsahuje také flavonoidy, které působí jako antioxidanty. Navíc se může pochlubit antibakteriálními a antivirovými účinky.
- Svařené víno se často sladí, přísunem cukru si tak zajistíte i příval energie.
Svařák neboli horké víno
Přesto, že se mu říká „svařené“, varem by rozhodně přejít nemělo!
- Ideální je zahřívat víno pouze do 80 °C, aby nevyprchal alkohol.
- Nejčastěji se k přípravě teplého kořeněného nápoje používá víno červené. Ale v posledních letech stoupá i obliba svařáku z vína bílého. Pokud jste milovníci spíše ovocných tónů, i vy si přijdete na své.
- Na trhu je i řada ovocných vín, kterým koření a vyšší teplota sluší.
- Říz drinku dodá i přidání tvrdšího alkoholu - vodky, třtinového rumu, brandy, whisky i griotky nebo ovocných likérů.
- Obohatit svařák můžete například i přidáním rozinek či jiného sušeného ovoce.
Jaké víno na svařák použít?
Jaké víno do svařáku použijete, je zcela na vás. Máte-li zrovna v lednici otevřenou lahev, které by mohla zachránit trochu cukru a koření, klidně ji použijte.
- Určitě ale není nutné „vylepšovat“ žádná archivní nebo přívlastková vína, ty si raději schovejte k jiným příležitostem.
- Všeobecně jsou pro zahřátí vhodná základní stolní suchá nebo polosuchá vína. Z červených například rulandské modré nebo merlot, z bílých ryzlink, rulandské šedé, Müller-Thurgau.
- Velmi zajímavou variantou jsou již zmíněná vína ovocná. Těžší višňové, nakyslé rybízové, ale klidně i podzimní hruškové povznesou chuť svařáku zase o schůdek výš.
Perníkové i divoké koření
Do svařeného vína patří výrazné koření. Skořice, hřebíček, badyán, kardamom, citronová nebo pomerančová kůra.
- V severských zemích se přidává i nové koření, bobkový list, jalovec, muškátový oříšek, zázvor, anýz i fenykl.
- Naopak zjemnit ho můžete luskem vanilky.
- Rozinky, bezinky, brusinky, borůvky, granátové jablko, šípky, citrusy, kousky jablka nebo hrušky dodají vínu ovocný nádech. Navíc uzobávání tohoto „opilého ovoce“ přidá svařáku další rozměr.
Jak svařené víno připravit
Víno dosladit cukrem a okořenit
Je nejjednodušší způsob, jak si připravit během několika minut teplý kořeněný nápoj.
- Potřebné množství vína nalijte do kastrůlku a zahřívejte maximálně do 80 °C. Víno se nesmí vařit, aby nepřišlo o alkohol.
- Přisypejte koření a doslaďte.
- Nechte 5 až 10 minut zahřívat, potom plotýnku vypněte, nápoj přeceďte a můžete popíjet.
Víno s chutí karamelu
Druhá možnost je trochu složitější, zato koření lépe uvolní své esence do vína.
- Do kastrůlku nasypejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat.
- Poté přilijte vodu, nasypejte koření a nechte na mírném ohni probublávat, dokud se karamel v tekutině zcela nerozpustí.
- Plotýnku vypněte a přilijte víno. To už jen podle potřeby mírně zahřejte.
Připravit si sirup na celou zimu
Tento způsob je časově náročnější na přípravnou fázi. V té si uvaříte větší množství sladkého kořeněného sirupu, kterým následně jednotlivé šálky zahřátého vína doslazujete v průběhu celé zimy.
Doporučujeme vyzkoušet skořicový sirup, který můžete doladit i dalším svařákovým kořením. Udělejte si ho pořádnou zásobu, protože svařáková sezóna může být letos dlouhá.