Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nalaďte si adventní náladu svařeným vínem

Nalaďte si adventní náladu svařeným vínem
sdílet:

Kdybychom měli namíchat esenciální vůni Vánoc, jistě by tam vedle voňavého jehličí, rozkrojeného jablíčka a smažené strouhanky patřilo také svařené víno. K předvánoční atmosféře zkrátka patří. Letos si ho u stánku na vánočních trzích nejspíš nevychutnáme, ale nezoufejte. Přinášíme vám tipy na skvělý domácí svařák, který ovoníme krátkou historií tohoto rubínového nápoje.

Svařené víno neboli glühwein, mulled wine, glögg či forralt bor, si získalo oblibu po celém světě. Nejedná se však o „čajíček“ posledních let.

  • Ve starověkém Římě znali jeho nezaměnitelnou chuť i účinky. Válečním tažením se nápoj pomalu dostával do celé Evropy a kde se uvařil, tam se vaří dodnes.
  • Recepty najdeme v nejstarších dochovaných kuchařkách, také v první anglicky psané knize receptů, The Forme of Cury datované k roku 1390 najdeme zmínky o nápoji zvaném Ypocras. Nejedná se o Hippokratovu oblíbenou odrůdu vína, název odkazuje na plátěný sáček, přes který se cedily byliny, tedy tzv. manica Hippocrati.

Co do patří „svařáku“

Původní recept není dohledatelný, nicméně společnými jmenovateli všech národních variací jsou cukr, badyán, hřebíček, skořice, a samozřejmě víno. Často se přidává také muškátový oříšek, šťáva či kůra z citronů a pomeranče.

  • Někteří do směsi přidávají bylinky na zvěřinu, tedy bobkový list, nové koření, černý pepř a jalovec.
  • Jiný víno ovoní luskem vanilky, zázvorem, kardamomem, nebo místo cukru použije med, některý rovnou medovinu. Jaká směs koření je nejlepší? To necháme na vás, zima se pomalu blíží, a tak můžete začít směle experimentovat.

Levné víno neznamená dobrý svařák

Ačkoli koření a vyšší teplota výrazně ovlivní chuť nápoje, rozhodně nedoporučujeme svařit laciné a nedobré víno. Měli byste se řídit jednoduchou radou – pokud víno tak jak jej koupíte nechcete pít pro jeho chuť, rozhodně byste jej neměli použít ani do svařáku.

Na druhou stranu kabinetní či archivní vína ve svařáku hitparádu také nerozehrají. Dobré je jít zlatou střední cestou a vybírat si levnější červená vína příjemné chuti.

  • Vybírejte polosladká či sladká, při jejich přípravě nebude třeba tolik cukru.
  • A pokud je vám víno málo, chuť můžete pozvednout dalším destilátem. Neutrální vodku nechte stranou, raději sáhněte po něčem osobitějším.
  • Brandy dodá svařenému vínu hloubku, ovocné destiláty jako je hruškovice či meruňkovice zase letní vůni, pokud se nebojíte experimentu, zkuste třeba gin. Bohatě postačí i rum, pro lepší chuť v něm můžete macerovat sušené ovoce, rozinky nebo mandle.

Příprava je snadná, ale nezkoušejte ji ošálit

Možná jste to už někdy zkoušeli, neměli jste zkrátka tolik času, tak se v rendlíku všechny ingredience objevily naráz a vy jste směs pouze přihřáli, možná i v mikrovlnné troubě. Takže už víte, že výsledná chuť nebyla příliš dobrá.

Dejte svařenému vínu půl hodiny na přípravu, a rozhodně nebudete litovat ani jedné minuty.

  • Nejprve začnete cukrem, který nechte zkaramelizovat. Až bude mít karamel barvu tmavšího černého čaje, přidejte všechno koření a trochu destilátu či vody. Dejte pozor, karamel je opravdu horký, nebuďte tedy příliš blízko hrnce.
  • Provařte a nechte koření pořádně rozvonět, stačit bude 10 minut.
  • Poté přidejte zbytek vína a zahřejte na vámi požadovanou teplotu. Dlouhým převařením přijdete o veškerý alkohol, rozhodně to tedy nepřehánějte.
  • Přidat můžete také čerstvé ovoce a citrusy. Pokud se vám svařák zdá trochu kyselý, můžete dosladit cukrem nebo medem. Vyzkoušet také můžete svařené bílé víno. A pokud doma máte děti, stejným postupem svařte jejich oblíbený džus.

Pití svařeného vína má i léčivé účinky

Opravdu! Pitím svařeného vína můžete svému tělu také prospět. Samozřejmě, nic se nemá přehánět, ale pokud se chcete rychle prohřát, není lepšího nápoje. Díky obsahu tříslovin je doporučován při nachlazení.

Léčivé účinky také doplňuje koření, které svařené víno obsahuje.

  • Má tak antiseptické účinky, posiluje imunitní systém, rozšíří cévy a je prevencí pro kardiovaskulární onemocnění.
  • Pomáhá při chudokrevnosti, mírně zvýší tlak, podpoří chuť k jídlu i trávení, a především vám vylepší náladu.
  • Připravou domácího svařeného vína přesně víte, co v něm také pijete, vyhněte se levným připraveným směsím či podivným stánkařům, kteří často svaří levné víno s vodkou či nekvalitním rumem.

A jaká je vaše rodinná ingredience, která pozvedne vůni či chuť svařáku? Inspirujte nás v komentářích pod článkem, my vám naoplátku přikládáme oveřené recepty. 

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín