0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Buket

víno
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Odborné pojmenování vůně vína, která je složená ze směsi těkavých látek, jež zčásti přecházejí do vína z moštu a zčásti se vytvářejí během jeho vývoje.

 

Buket je výsledkem propojení jednotlivých vůní, které se ve vyzrálém víně spojují do jedné složitější, komplexní vůně. Vinaři rozlišují primární buket, tedy vůně, které jsou obsažené již v samotném hroznu, a buket sekundární, což jsou vůně, kterou víno získává při své výrobě. Někdy se můžete setkat i s pojmem terciární buket, což je vůně, kterou víno získá při zrání v lahvi.

Optimální teplota pro vnímání vůně těžších červených vín je 20 °C, bílé víno se však rozvoní již při teplotách okolo 12 °C. Při degustaci uvolníme vůni vína tak, že sklenkou zakroužíme, čímž tekutinu jemně roztočíme. Vůni vína každý vnímá jinak. Buket může být charakterizován například jako ovocitý, kořenitý, rostlinný, květnatý nebo živočišný či zemitý.

Související články

Ledové víno
  • Tipy a triky

Ledové víno

Kdo by si pomyslel, že když je na vinici mráz, mnou si vinaři ruce. Jedině tehdy totiž může vzniknout sladké a aromatické ledové víno. ...
Jak degustovat víno jako profesionál
  • Tipy a triky

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit