Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Buket

víno
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Odborné pojmenování vůně vína, která je složená ze směsi těkavých látek, jež zčásti přecházejí do vína z moštu a zčásti se vytvářejí během jeho vývoje.

 

Buket je výsledkem propojení jednotlivých vůní, které se ve vyzrálém víně spojují do jedné složitější, komplexní vůně. Vinaři rozlišují primární buket, tedy vůně, které jsou obsažené již v samotném hroznu, a buket sekundární, což jsou vůně, kterou víno získává při své výrobě. Někdy se můžete setkat i s pojmem terciární buket, což je vůně, kterou víno získá při zrání v lahvi.

Optimální teplota pro vnímání vůně těžších červených vín je 20 °C, bílé víno se však rozvoní již při teplotách okolo 12 °C. Při degustaci uvolníme vůni vína tak, že sklenkou zakroužíme, čímž tekutinu jemně roztočíme. Vůni vína každý vnímá jinak. Buket může být charakterizován například jako ovocitý, kořenitý, rostlinný, květnatý nebo živočišný či zemitý.

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín