Korejský národní klenot je zásobárnou zdraví. Tady je trocha teorie a praktických rad, než se pustíte do domácí přípravy a kulinářských experimentů. Kimči je korejský pokrm starý tisíce let a připravuje se kvašením pekingského zelí, bílé ředkve a další zeleniny. Hlavní typy kimči se rozlišují podle ročních období.
S tím souvisí jak použité druhy zeleniny, tak ochucení a slanost; liší se i v jednotlivých oblastech Koreje) a za použití výrazných dochucovacích přísad, jako je chilli, zázvor, česnek nebo výrobky z mořských plodů.
- Kimči mívá převážně palčivou chuť s náznakem kyselé. Vůně je pro Evropana přinejmenším zvláštní.
- Zásadní pro přípravu kimchi je ostrá kimchi pasta, která napomáhá fermentaci zeleniny. Její nedílnou součástí je vedle chilli (gochugaru), rybí omáčky, octa, sezamového oleje a cukru také rýžová mouka, bramborový škrob nebo strouhaný brambor.
Chuťovka pro zdraví
Dlouhodobě kimchi patří mezi nejzdravějších jídel na světě. Je totiž bohaté na vitaminya má antioxidační schopnosti. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu. Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily, které zajišťují fermentaci.
- Analýza dlouhodobých demografických dat, kterou provedl Imperial College London ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací, přinesla závěry, že v roce 2030 budou mít Korejci ze všech lidí na světě nejdelší očekávanou průměrnou délku života. Jinými slovy Korejka narozená v roce 2030 se pravděpodobně dožije 91 let, Korejec potom 84 let.