0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chuť Asie: kimči

kimči
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Korejský národní klenot je zásobárnou zdraví. Tady je trocha teorie a praktických rad, než se pustíte do domácí přípravy a kulinářských experimentů. Kimči (psáno též kimčchi) je korejský pokrm starý tisíce let vyráběný fermentací z pekingského zelí (nesprávně nazývaného čínské), bílé ředkve a další zeleniny (hlavní typy kimči se rozlišují podle ročních období.

S tím souvisí jak použité druhy zeleniny, tak ochucení a slanost; liší se i v jednotlivých oblastech Koreje) a za použití výrazných dochucovacích přísad, jako je chilli, zázvor, česnek nebo výrobky z mořských plodů. Mívá převážně palčivou chuť s náznakem kyselé. Vůně je pro Evropana přinejmenším zvláštní.

Chuťovka pro zdraví

Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Pojídání velkého množství kimči by se však podle korejských výzkumů paradoxně měli vyvarovat lidé s genetickými předpoklady k rakovině trávicího traktu. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.

kimči a knedlíčky

Inspirace k dalším experimentům

Pokud vás chytlo kimči, nejspíš vás budou zajímat i další fermentované produkty. Informace a rady pro jejich přípravu najdete například v knize Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu od Karla Machaly nebo na webové stránce zkvaseno.blogspot.cz.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit