Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chuť Asie: kimči

kimči
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Korejský národní klenot je zásobárnou zdraví. Tady je trocha teorie a praktických rad, než se pustíte do domácí přípravy a kulinářských experimentů. Kimči je korejský pokrm starý tisíce let vyráběný fermentací z pekingského zelí, bílé ředkve a další zeleniny. Hlavní typy kimči se rozlišují podle ročních období.

S tím souvisí jak použité druhy zeleniny, tak ochucení a slanost; liší se i v jednotlivých oblastech Koreje) a za použití výrazných dochucovacích přísad, jako je chilli, zázvor, česnek nebo výrobky z mořských plodů.

  • Kimči mívá převážně palčivou chuť s náznakem kyselé. Vůně je pro Evropana přinejmenším zvláštní.

Chuťovka pro zdraví

Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě.

  • Je totiž bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení.
  • Pojídání velkého množství kimči by se však podle korejských výzkumů paradoxně měli vyvarovat lidé s genetickými předpoklady k rakovině trávicího traktu.
  • Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.

kimči a knedlíčky

Inspirace k dalším experimentům

Pokud vás chytlo kimči, nejspíš vás budou zajímat i další fermentované produkty. Informace a rady pro jejich přípravu najdete například v knize Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu od Karla Machaly nebo na webové stránce zkvaseno.blogspot.cz.

Skryt pre seznam
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč