
Domácí kimči
Kimči existuje v desítkách verzí a i ty lze dále obměňovat. Na přípravu kimči se tradičně používá také krevetová či rybí omáčka, my vám nabízíme zjednoduše- nou variantu vhodnou i pro vegany.
Ingredience
- 40 g jemně mleté mořské soli
- 1,2 kg pekingského zelí, nakrájeného na čtverce přibližně 5x5 cm
- 370 g jarních cibulek, nakrájených na 5cm kousky
- 49 g čerstvého zázvoru (9 cm kus), nastrouhaného najemno
- 10 stroužků česneku, utřených či podrcených
- 30 g jemného korejského chilli koření (kochukaru) nebo jiného sušeného chilli koření
- 1,5 lžičky krupicového cukru
Příprava jídla
1 Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.). Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby zelí začalo kvasit (trvá to asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).
2 Zelí sceďte a nálev uschovejte. V míse smíchejte zelí s jarní cibulkou, zázvorem, česnekem, chilli kořením, cukrem a zbývající solí. Přeneste do sterilizované 2 litrové sklenice a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené. Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené v láku. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 °C, aby zfermentovalo (zkvasilo) podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4–6 dnů.
3 Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží i 3 měsíce.
Přidat komentář