Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí kimči
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 110
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 523 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 93 g
Tuky 5 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kimchi existuje v desítkách verzí a i ty lze dále obměňovat. Na přípravu pravého kimči se tradičně používá také krevetová či rybí omáčka, my vám nabízíme zjednodušenou variantu vhodnou i pro vegany. Kvašená zelenina je velmi prospěšná našemu organismu a podle názorného videa ji jistě během chvíle připravíte i v domácích podmínkách.

Suroviny

sůl mořská 40 g
jemně mletá
nakrájené na čtverce cca 5 x 5 cm
jarní cibulka 370 g
na 5cm kousky
zázvor (čerstvý) 49 g
kus 9 cm, nastrouhaný najemno
česnek 10 stroužků
utřené či podrcené
chilli sušené 30 g
jemné korejské chilli koření (kochukaru), lze nahradit jiným sušeným chilli

Postup

1

Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli.

2

Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.). Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby zelí začalo kvasit (trvá to asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).

3

Zelí sceďte a nálev uschovejte. V míse smíchejte zelí s jarní cibulkou, zázvorem, česnekem, chilli kořením, cukrem a zbývající solí.

4

Přeneste do sterilizované 2 litrové sklenice a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené.

5

Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené v láku.

6

Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 °C, aby zfermentovalo (zkvasilo) podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4–6 dnů.

7

Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží i 3 měsíce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín