0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4 / 5. Počet hodnocení: 69
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 523 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 93 g
Tuky 5 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kimči existuje v desítkách verzí a i ty lze dále obměňovat. Na přípravu kimči se tradičně používá také krevetová či rybí omáčka, my vám nabízíme zjednoduše- nou variantu vhodnou i pro vegany.

Suroviny

sůl 40 g
jemně mletá, mořská
pekingské zelí 1.2 kg
nakrájené na čtverce cca 5 x 5 cm
jarní cibulka 370 g
na 5 cm kousky
zázvor (čerstvý) 49 g
kus 9 cm, nastrouhaný najemno
česnek 10 stroužek
utřené či podrcené
chilli sušené 30 g
jemné korejské chilli koření (kochukaru), lze nahradit jiným sušeným chilli kořením
krupicový cukr 1.5 ČL

Postup

1

Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli.

2

Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.). Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby zelí začalo kvasit (trvá to asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).

3

Zelí sceďte a nálev uschovejte. V míse smíchejte zelí s jarní cibulkou, zázvorem, česnekem, chilli kořením, cukrem a zbývající solí.

4

Přeneste do sterilizované 2 litrové sklenice a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené.

5

Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené v láku.

6

Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 °C, aby zfermentovalo (zkvasilo) podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4–6 dnů.

7

Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží i 3 měsíce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit