Kimči existuje v desítkách verzí a i ty lze dále obměňovat. Na přípravu kimči se tradičně používá také krevetová či rybí omáčka, my vám nabízíme zjednoduše- nou variantu vhodnou i pro vegany.
Suroviny
Postup
Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli.
Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.). Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby zelí začalo kvasit (trvá to asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).
Zelí sceďte a nálev uschovejte. V míse smíchejte zelí s jarní cibulkou, zázvorem, česnekem, chilli kořením, cukrem a zbývající solí.
Přeneste do sterilizované 2 litrové sklenice a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené.
Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené v láku.
Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 °C, aby zfermentovalo (zkvasilo) podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4–6 dnů.
Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží i 3 měsíce.